Hlavní navigace

Snímač otisků prstů na Samsungu Galaxy S5 překonán

19. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedna z pokročilých vlastností Samsungu Galaxy S5 v podobě snímače otisků prstů ukrytého v tlačítku home není až tak bezpečná a robustní, jak se při představení tvrdilo. Technikům ze společnosti Security Research Labs se podařilo tuto ochranu prolomit jen za pomocí kousku lepidla na dřevo.

Snímač otisků prstů na Galaxy S5

Celý proces je přitom překvapivě snadný. Vše, co potřebujete, je dostatečně kvalitní fotografie otisku prstu (například fotografie z obrazovky), forma a vhodná hmota. Z vyrobené formy pak vytvoříte věrohodný otisk prstu, kterým celý telefon oklamete.

Zarážející je fakt, že Samsung nepožaduje po uživateli zadání klasického hesla ani po mnoha neúspěšných pokusech – formu si tak můžete vyladit k opravdové dokonalosti. Vzhledem k tomu, že je otisky prstů možné využívat i k platbám skrze PayPal, zdá se být tento nedostatek ještě vážnějším problémem, než tomu bylo u konkurenčního telefonu v podobě Apple iPhone 5S. Ten bylo možné obelstít stejným způsobem.

Tak jako tak zde stále není prostor pro vážné obavy nebo paniku. Stejně, jako v případě iPhone 5S, je potřeba jistá zručnost a hlavně dostatek času k vyrobení opravdu věrohodného falešného otisku. Určitě se nedá očekávat, že by pouliční kapsář nebo začínající hacker dokázal ochranu prolomit dříve, než si vzdáleně stáhnete obsah a telefon vymažete. PayPal své klienty uklidňuje také. Všechny transakce je možné stornovat, neboť otisk prstu není přímo propojen se samotným účtem.

 

KL24

I když tato metoda prolomení ochrany není nejjednodušší, je jasné, že biometrické zabezpečení stále není na úrovni, kdy bychom se na něj mohli opravdu spolehnout. Jestliže se kdokoliv rozhodne, že se dostane k vašim osobním údajům uloženým v telefonu, je zde reálná šance, že se mu to opravdu povede.

Zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?