Hlavní navigace

Softwarové novinky: Classic Shell 3.6.2, LastActivityView 1.0 a další

3. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Classic Shell 3.6.2 ENOficiální stránka

Zejména někteří uživatelé Windows 8 patrně sáhnou po Classic Shell, protože tento balík vrací do hry starší prvky z Windows. Především se jedná o nabídku Start, kterou někteří v novém operačním systému postrádají. Jak tlačítko, tak nabídka se vám do Osmiček vrátí, spolu s nimi i několik oblečků a věci týkající se Průzkumníka. Aplikace dovede nahradit některé novější dialogy velice starými. Např. se vrátí stará podoba konfliktu při kopírování souborů, v Průzkumníku se ukáže stavový řádek a IE9 obdrží pár úprav zrovna tak.

Záleží nicméně na vás, které z nabízených prav aplikujete. Vyberete si během instalace. Classic Shell podporuje Windows 8 již od léta, ale nyní přidává užitečnou věc do své nabídky Start. Ta si konečně rozumí s aplikacemi z Metra. Zrovna tak důležitá je podpora jumplistů. Autor slibuje rychlejší přeskočení z Metra do desktopu.

Classic Shell 3.6.2

Mozilla Firefox 17 beta CZOficiální stránka

Další řada Firefoxu od nás není příliš vzdálena, oficiálně vyjde 20. listopadu, tak se pojďme podívat, co si schovává za překvapení. Mozilla opět bojuje za bezpečí uživatele, což se tentokrát projeví v tom, že prohlížeč zablokuje staré verze zásuvných modulů. Děravé a nezabezpečené Flash Playery a Adobe Readery nás ohrožovat nebudou. Leda byste si to sami zvolili. Nebezpečné verze stále budou využitelné, jen spuštění modulu vždy budete muset potvrdit. Již současný Firefox obsahuje možnost spouštět pluginy jen na vyžádání.

 

Toto je vlastně rozšíření stávající funkce. Jenže tentokrát vás prohlížeč současně upozorní na fakt, že používáte zastaralou verzi modulu. Vývojáři přinesou novinky pod kapotou, celkem máme čekat dvacítku vylepšení pro vyšší výkon, zabezpečení zlepší zase sandbox pro objekty vložené pomocí tagu iframe. Firefox 17 se navíc stane další řadou s prodlouženou dobou podpory. Aktualizace pro něj budou vycházet půl roku.

Mozilla Firefox 17 beta

Cooltweak 1.1.2 ENOficiální stránka

Úprava snímků ve Photoshopu není jedinou cestou, jak dosáhnout určitých změn. Rozhodně nejde o nejrychlejší způsob. Načíst objemný nástroj na práci s obrázky, to vyžaduje čas. V případě základních a drobných akcí vás velký program s mnoha vrstvami akorát zdrží. Vůbec nejkratší cestu k cíli představuje Cooltweak, software v betaverzi, který nicméně již nyní svůj účel plní dobře. Operuje za pomoci kontextové nabídky, takže vám stačí klepnout na obrázek a zvolit jednu z předpřipravených akcí.

Jestli např. často zmenšujete fotky, abyste je mohli sdílet na internetu, vyberete si právě tento úkon. Stejně tak dovede Cooltweak snímky označit vodoznakem, eventuálně sdílet v některé z nejrozšířenějších sociálních sítí. Bohužel, přidávání vlastních akcí je momentálně docela problém, se kterým nemusíte pohnout. Výchozí sada by vám však stačit mohla.

Cooltweak 1.1.2 beta

LastActivityView 1.0 ENOficiální stránka

Docela známý profík Nir Sofer vydal před dvěma týdny další zajímavý nástroj, který si rozhodně představíme. Podobně jako jiné aplikace z dílny NirSoftu, by ani LastActivityView nevyhrál cenu za krásu. Naopak by obdržel ocenění za dobrou funkčnost. Úkolem nového nástroje je vypsat seznam akcí, které v počítači proběhly. Data bere z různých zdrojů ve Windows a upřímně, výsledek až bere dech. Dozvíte se, kdy byl spuštěn jaký program, kdy jste otevřeli jaký dokument, zobrazili složku v Průzkumníku a obnovili stroj z režimu spánku.

Zpřístupní vám záznamy o instalacích, pádech systému nebo připojeních k síti. LastActivityView podporuje Windows 2000 a novější, včetně Windows 8 a 64bitových edicí. Sice nedokáže zjistit úplně všechno, jeho autor by si prý představoval ještě širší záběr, ale již v tomto stavu si nástroj zaslouží pochvalu. Navíc je miniaturní a přenosný.

LastActivityView 1.0

Emsisoft Emergency Kit 3.0 CZOficiální stránka

Co dělat, když váš počítač nakazí vir či jiná havěť? Na instalaci antiviru je již pozdě. Pokud jste nějaký měli a breberky ho vyřadili z provozu, nezbývá vám mnoho možností. Existují záchranné brzdy, samostatně spustitelní likvidátoři havěti. Neposkytnou vám rezidentní ochranu, avšak pro jednorázové vyčistění počítače poslouží skvěle. Emsisoft Emergency Kit lze využít nekomerčně zdarma i ve třetí řadě. Spustíte jej přímo, ať už z flash disku, nebo třeba z CD. Obsahuje dokonce dvě jádra, jedno od přímo od Emsisoftu, druhé z BitDefenderu.

Nová verze slibuje výrazně snížený počet falešných poplachů, především díky BitDefenderu, a rychlejší běh. Emsisoft Emergency Kit hlásí kompatibilitu s Windows XP a novějšími.

Emsisoft Emergency Kit 3.0

MMF24

Další důležité novinky:

Tip na starší software

Start Screen Pinner 1.0 ENOficiální stránka

Protože Windows 8 vyšla a mnozí z vás se s tímto systémem již seznamují, oceníte Start Screen Pinner. Tento malý nástroj vám pomůže s připínáním na Úvodní obrazovku. Běžně na ni přilepíte pouze aplikace, s uvedeným pomocníkem ale můžete vybrat libovolný soubor, složku či zvláštní položku, kam spadají některé funkce z Ovládacích panelů. To, že najednou můžete k novodobé nabídce Start připnout prakticky cokoli, dává práci s počítačem úplně jiný rozměr. Položky můžete přidávat dokonce přetažením na aplikaci Start Screen Pinner.

Start Screen Pinner 1.0