Hlavní navigace

Softwarové novinky: Micro Miranda 0.1, Encopy 4.72 a další

4. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Micro Miranda 0.1CZ

Mezi alternativními a multiprotokolovými klienty IM sítí vyniká Miranda svou vynikající přizpůsobitelností, díky desítkám, či dokonce stovkám různých nastavení a doplňků pro různorodé funkce. Na druhé straně však může tato různorodost být nevýhodou, neboť abyste ze základní verze dostali schopného a použitelného klienta, musíte strávit poměrně hodně času samotným konfigurováním. Naštěstí existují již předpřipravené balíčky, jako je Micro Miranda. Tento balíček vám umožní tento komunikační nástroj používat okamžitě po instalaci bez potřeby výrazného nastavování, stále jej ale můžete použít jako základ pro svou vlastní konfiguraci. Micro Miranda potěší zejména příznivce líbivého designu. Výběr rozšíření by měl dle autora reflektovat potřeby většiny uživatelů: v základu podporuje sítě ICQ, Jabber, Facebook a IRC, zobrazuje počasí, televizní program a mnohem více. Protože byla použita testovací verze Miranda 0.9.0 alpha, mohou se však objevit problémy se stabilitou.

Coolendář 3.5CZ

Tato jednoduchá aplikace z české dílny napsaná v Javě se usídlí v systémové oblasti, odkud můžete zobrazit několik dialogových oken: analogové hodiny s kalendářem a jmeninami, menší analogové a digitální hodiny, popřípadě dialog pro psaní poznámek. Po stáhnutí balíčku se zvuky dokáže datum i jméno osoby, která má svátek, přečíst.

CollageItEN

Koláž je výborným způsobem, jak umístit velké množství fotografií do jednoho obrázku a následně popřípadě vytisknout. S bezplatným nástrojem CollageIt je tvorba koláží velmi jednoduchá: jednoduše vyberete obrázky a nastavíte parametry, jako je pozadí, rozmístění, mezery, či náhodná rotace a program fotografie na plochu rozmístí sám. Fotkám můžete přidat rámeček i stín a výsledek vyexportovat jako obrázek, kupříkladu jako tapetu na pozadí, či pro vytištění na papír.

Encopy 4.72EN

Poškozené paměťové médium nepotěší snad nikdy, zejména pokud obsahovalo jedinečné, neobnovitelné a bohužel nezálohované soubory. Naštěstí existují programy, které se pokusí z takového média získat co nejvíce dat. Encopy je miniaturní nástroj velký pouze 72 KB, který umožní zkopírovat individuální soubory a složky, i když je nelze zkopírovat tradičním způsobem. Proces kopírování lze ovlivnit několika volbami.

Similarity 1.3.4CZ

Obyčejné nástroje na hledání duplicitních souborů obvykle nalézají pouzce zcela identické soubory, nástroj Similarity ovšem dokáže najít duplicitní hudební soubory i porovnáním samotného zvukového záznamu a vyhledáním podobných skladeb, ač binárně odlišných. Mezi algoritmy lze navíc volit, nástroj rovněž podporuje porovnávání dle tagů. Má zabudovánu podporu celé řady formátů a editor informací o skladbě.

MMF24

Freemake Video ConverterEN

Nástroje pro převod multimédií mezi různorodými formáty patří snad do jedné z nejčetnějších kategorií na různých serverech pro shromaždování softwaru, freewarový Freemake Video Converter ovšem vyniká svou uživatelskou přívětivostí: stylově vyvedené rozhraní s jednoduchým ovládáním. Podporuje celou řadu formátů videa, audia a obrázků, převede i video z DVD video disku. Cílové formáty obsahují několik přednastavených profilů, umožňující převádět jak HD 1080p záběry, tak videa přizpůsobená pro mobilní zařízení. Nástroj pomůže i s nahráním videí na YouTube, a to i delších jak deset minut: video automaticky rozdělí a vytvoří playlist.