Hlavní navigace

Soluto: Windows 8 padají méně než Windows 7. Často zamrzá Průzkumník

13. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nástup Windows 8 je skutečně působivý. Někteří systému předpovídali neúspěch, faktem zůstává, že aktuálně si Osmičky drží tržní podíl 0,41 %. Započítány jsou počítače z celého světa, statistiku vyrobila firma Net Applications. Když opustíme stolní počítače a notebooky a přimícháme do toho také tablety, mobily a jiná mobilní zařízení, vychází nám, že Osmičky zabírají 0,35 % trhu. O prodejích zařízení s novým operačním systémem slyšíme různé signály. Jedni říkají, že lidé nakupují více než se čekalo.

Tip: Soluto pro Metro: hlídejte a spravujte svým blízkým počítač na dálku

To teď ale řešit nechceme. V souvislosti s Windows 8 se se zajímavou statistikou vytasilo Soluto. To jsme recenzovali jako první aplikaci pro dotekové prostředí. Program v počítačích uživatelů posbíral důležitá data, podle nichž Windows 8 padají méně. Na uživatele připadají průměrně tři pády operačního systému měsíčně, zatímco v případě Windows 7 statistika nelichotivě šplhá k sedmičce.

Ve Windows 8 nese za nejvíce pádů zodpovědnost kupodivu Průzkumník. Microsoft by ho tedy měl lépe optimalizovat, byť přirozeně nevíme, kolika pádům pomohly aplikace třetích stran. Průzkumník nemusí být automaticky tím, kdo se sám hned sesype na hromádku. Naopak, pomáhají mu v tom různé uživatelské doplňky. Ve Windows 7 naproti tomu nejčastěji padá Google Drive, čili klient pro synchronizované úložiště.

 

Než začneme Windows 7 odsuzovat, je třeba podotknout, že je používá mnohem širší publikum. Počet programů zde může být vyšší, od instalace uplynul nějaký čas (až roky) a tyto a další faktory ovlivňují výsledek. Podle Soluta drží Windows 7 69,7 % podíl, zatímco Osmičky mají pouze 3,12 %. Zdůrazňuji, že nejde o žádné sofistikované měření, bavíme se o datech, která získala aplikace, jíž si uživatelé sami nainstalovali. Nebavíme se tak o celém světě, ale o omezené základně uživatelů nástroje Soluto.

Dále statistika prozrazuje průměrné počty aplikací, které neodpovídají. S tímto jevem se setkávají nejvíce majitelé Windows XP, „vítězí“ zamrznutím 11,7 aplikací za měsíc. Následují Sedmičky s 10,9 aplikacemi a Osmičky číslo snížily až na 1,7. Na získaná data se můžete podívat sami blíže na soluto.com/windows-8, eventuálně na obrázku níže.

KL24

Statistika aplikace Soluto

Zdroj: Soluto via The Windows Club

Byl pro vás článek přínosný?