Hlavní navigace

Sonder chystá bezdrátovou klávesnice s e-ink popisky

9. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

S rozložením znaků na klávesnici je kříž vlastně od prvního psacího stroje, který byl patentován již v roce 1714. Ke komerčnímu rozšíření pak došlo až u „Typewriteru“ pánů Christophera Lathama Sholese a Carlose Gliddena, kteří v roce 1874 prodali svůj výrobek zbrojovce E. Remington & Sons. Typewriter se dále vyvíjel, přibyla klávesa Shift (původně psal stroj jen velká písmena) a změnilo se i rozložení kláves s cílem zrychlit psaní deseti prsty (dle frekvence znaků v angličtině). Podoba klávesnice byla přijata za standard v roce 1888 v Torontu.

Sonder e-ink keyboardSonder e-ink keyboard

Dnes pochopitelně existuje mnoho různých rozložení a alternativ pro většinu jazyků, přičemž v Česku vycházíme z německého, které vzájemně přehodilo Y a Z. Výrobci tak chrlí stejný model s mnoha různými popisky, což však stejně nepomůže, když potřebujete třeba napsat text v alfabetě, v azbuce nebo začnete používat jen jiný operační systém. Nezbývá nic jiného než dobrá paměť nebo lepicí popisky.

Na trhu se z těchto důvodů sporadicky objeví klávesnice s LCD displeji, což však není ideální už kvůli velké „spotřebě elektřiny“. Nová Sonder e-ink keyboard by mohla být vůbec prvním komerčně úspěšným řešením s technologii tekutého inkoustu, u něhož je napájení potřeba jen ve chvíli změny zobrazeného obsahu.

KL24

Sonder e-ink keyboard by tak mohla být bezdrátová. Zatímco „konkurenční“ Optimus Popularis lze koupit asi za 1500 dolarů, Sonder by klávesnici navíc prodával za 350 dolarů a v předobjedávkách dokonce za 199. Zatím jde jen o koncept, který však na případné zákazníky možná brzy zaútočí i prostřednictvím Kickstarteru.

Zdroj: Gimzag | Wikipedie

Byl pro vás článek přínosný?