Hlavní navigace

Sonics: firma, kterou nikdo nezná, ale spoléhají na ni Intel, AMD, Mediatek, …

24. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Troufám si odhadovat, že o společnosti jménem Sonics jste nikdy neslyšeli – ani my ne. Přitom to není žádný startup, ve svém oboru působí přes 25 let a za dobu její existence bylo vyrobeno 2,5 miliardy mikročipů, které vznikly s pomocí jejích technologií (z toho miliarda v posledních dvou letech). Sama sebe označuje za předního světového dodavatele řešení NoC (network on chip). Pod tímto pojmem se neskrývá žádná síťařina, nýbrž interní sběrnice pro komunikaci jednotlivých funkčních bloků v čipu. Redaktor serveru SemiAccurate, Thomas Ryan, měl příležitost promluvit se zástupci Sonics při příležitosti oznámení, že firma navázala spolupráci s Mediatekem, významným dodavatelem SoC pro mobilní telefony a tablety.

Vrchní dodavatel lepidla pro Xbox One i PS4

Občas to možná vypadá, že navrhnout procesor dokáže kde kdo: stačí si licencovat výpočetní jádra a grafický akcelerátor od ARM Holdings nebo Imagination Technologies, k tomu podle potřeby nějaké řadiče a další speciální jednotky, slepit to dohromady a je hotovo. Jenže není, lepení vám bude trvat mnoho měsíců, a to i v případě, že jste například AMD a s interními sběrnicemi máte bohaté zkušenosti (vzpomínáte na ring-bus, jednu z hlavních inovací grafického jádra R520?).

sonics design complexity

Ačkoliv Sonics se svými zákazníky oficiálně nechlubí (vyjma Mediateku), z článku SemiAccurate celkem jednoznačně vyplývá, že právě AMD mezi ně patří. Bohaté zkušenosti a existující proprietární sběrnice jsou vám málo platné, jestliže najednou potřebujete do čipu zabudovat obvod od jiné firmy. Učebnicovým příkladem jsou čipy, které AMD dodává do konzolí, neboť kombinují bloky od AMD (procesor, grafické jádro, paměťový řadič) se specializovanými jednotkami od Sony/Microsoftu (řídící logika pro Kinect) a ještě cizími bloky (DSP, na němž stojí technologie TrueAudio, je licencován od firmy Tensilica).

 

Zkrácení produktových cyklů, vlhký sen každého manažera

Takové případy jsou stále častější a jak roste počet funkčních bloků v čipech, roste i význam interních sběrnic. Tu si sice společnosti mohou vyvinout i vlastními silami, Sonics ale tvrdí, že taková řešení jsou často velmi jednoduchá a obtížně škálovatelná. Za příklad dává nejmenovaného zákazníka, který opustil vlastní vývoj NoC a licencoval si sběrnici a vývojové nástroje Sonics. Díky nim se doba vývoje čipu zkrátila z původních osmnácti měsíců nejdříve na rok a když se inženýři s dodanými technologiemi plně sžili, tak dokonce až na tři měsíce.

sonics statistika nocS rostoucím počtem bloků (jader) v čipu roste preference komerčních NoC před vlastním vývojem

MMF24

Není tedy divu, že technologie od Sonics bychom mohli hledat ve všech herních konzolích současné generace, mezi zákazníky se počítá většina velkých dodavatelů SoC pro mobilní zařízení a údajně také Intel. Sonics je mimo jiné jedním z prvních členů HSA Foundation. Standardizace interních komunikačních rozhraní se nebojí, specifikace totiž budou popisovat pouze komunikační protokoly a nikoliv jejich konkrétní implementaci. O svou živnost tak Sonics nemá nejmenší obavy.

Zdroj: SemiAccurate, Sonics