Hlavní navigace

Sonos má tři nové reproduktory: soundbar Arc s Dolby Atmos, hudební Five a 3. generaci subwooferu

6. 5. 2020

Sdílet

Kalifornská společnost Sonos dne představila tři nové reproduktory a novou aplikaci. Sonos je multiroom systém, který si sami složíte ze zakoupených reproduktorů a propojíte jej do virtuálních místností. Podrobně jsme o něm již psali v recenzi. U Sonosu nemá smysl kupovat jediný reproduktor, ale postupně jimi vybavit celou domácnost. Nebo alespoň domácí kino.

Sonos dnes představil nový soundbar s podporou Dolby Atmos, o čemž se spekulovalo již v minulých dnech. Model Arc tak řeší asi největší slabinu Sonosu v rámci domácího kina. Sonos doposud nabízel tři soundbary: Playbar, Playbase (ten byl určen přímo jako podstavec televizoru) a cenově dostupnější Beam. Arc se bude prodávat za 24 990 Kč, stane se tak zřejmě nejdražším modelem značky. Ani jeden soundbar doposud nepodporoval moderní formáty prostorového zvuku, snad jen Dolby Digital 5.0 a 5.1. I tak hrál velmi dobře, ale pokud jste měli film s Dolby Atmos či DTS, nezískali jste všechno. DTS sice stále chybí, ale nový formát Dolby Atmos má troufnu si říct větší budoucnost. Nová platforma je ale připravena na přidání dalších formátů v budoucnu. Všechny reproduktory jdou připojit do sítě přes ethernet nebo Wi-Fi. Ta je i u nových produktů pořád pouze standardu 802.11b/g, což na přenos hudby evidentně stačí. I když na fóru Sonosu žádají fanoušci moderní Wi-Fi už dlouho.

Sonos Arc nahrazuje soundbary Playbar i Playbase

Vysílá v něm třeba i Netflix a prostorovost zajistí i jediný reproduktor, v tomto případě soundbar. U filmů bez podpory Dolby Atmos bude k prostorovosti stále lepší mít i dvojici zadních reproduktorů. Ty budou ale fungovat i s Dolby Atmos (buď po aktualizaci, nebo do nich prostě jen půjde signál určený pro zadní reproduktory).

Sonos Dolby Atmos Sonos Dolby Atmos

Soundbar Arc obsahuje 11 reproduktorů, z toho dva směrují zvuk směrem nahoru, kde odrazem od stropu získává na prostorovosti. V aplikaci od Sonosu lze nastavit vylepšení řeči, respektive hlasových frekvencí, případně i nastavit tzv. noční zvuk, kdyb dojde k potlačení např. hlasitých výbuchů v akčních filmech.

Sonos Arc obr8 Arc obsahuje 11 reproduktorů

Arc bude opět v černém i bílém provedení a jeho tvar je zaoblený. Za příplatek 79 dolarů bude v prodeji držák pro montáž na zeď. Propojení s televizorem je stejné jako u Beamu, tedy přes HDMI s podporou ARC (zpětného zvukového kanálu), ale Atmos bude fungovat pouze u rozšířené verze eARC.

Sonos Sub (Gen3)

Spelkulovalo se o menším a levnějším subwooferu, neboť ten stávající je pro většinu uživatelů docela předimenzovaný. Místo toho přišla nová 3. generace, která má více paměti i rychlejší vnitřní procesor. I soundbar Beam dobře zvládá nízké frekvence okolo 50 Hz, Sub je tak spíše pro fanoušky hlubokých basů až ke 20 Hz a pořádnému dunění u akčních scén. Nový Sub ve stejném designu bude k dostání v černé a bílé barvě za 21 990 Kč.

Sonos Five je nástupce reproduktoru Play:5

Také Sonos Five je nový pouze uvnitř, jinak jde o novou přejmenovanou generaci modelu Play:5. Vedle Sonosu One, který se kdysi také jmenoval Play:1, se tak mění názvosloví i u většího hudebního reproduktoru.

Nehodí se tolik do domácího kina, ale spíše k poslechu hudby. Můžete opět spárovat dva a získat tak velmi dobré stereo, ale i samotný hraje (Play:5, Five jsme ještě neměli) velmi dobře. Bude stát 15 990 Kč a vedle černého provedení bude bílé tentokrát jiné – s bílou mřížkou.

Tip: Tohle není obyčejný reproduktor. Sonos přináší hudbu do celého domu (test)

Sonos představil také novou aplikaci Sonos S2 (ke stažení od 8. června), která má přinést nové funkce. Migrace na ni má být automatická.

KL24

Dnes představené reproduktory budou fungovat pouze v ní. Starší reproduktory také s výjimkou těch úplně nejstarších (Play:5 Gen1, Zone Players, CR200, Bridge, Connect Gen1 a Connect:Amp Gen1). Jejich majitelé pak mohou používat S1 i S2, jen půjde o dva oddělené systémy.

zdroj: TZ Sonos

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.