Hlavní navigace

Sony má 13,3" tablet pro školy. Má e-ink displej a vydrží tři týdny

15. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japonský gigant pracuje na prototypu jednoduchého tabletu, který by v budoucnu s sebou mohl nosit každý student. Je sice velký, ale zato tenký, lehký a dobře skladný. Navíc vydrží v provozu až tři týdny. Používá totiž jednodušší hardware a nemá standardní operační systém (Android apod.), ale speciální firmware.

Sony chystá školní tablet s displejem e-ink

Hlavní úsporou je však displej: Sony nepoužilo tradiční LCD, ale elektronický papír (e-ink) známý z čteček e-knih. Prakticky nahradí sešit formátu A4, má totiž úhlopříčku 13,3" a dobré rozlišení 1200 × 1600 px (zobrazí 16 odstínů šedi). Díky elektromagnetické indukci je rovněž dotykový a součástí je i stylus pro psaní poznámek a vyplňování formulářů (podporuje PDF).

 

V tabletu je 4GB paměť dále rozšiřitelná pomocí microSD karet a nechybí ani Wi-Fi 802.11b/g/n pro bezdrátové spojení se světem. To vše se vešlo do těla o rozměrech 233 × 310 × 6,8 mm s hmotností 358 gramů. Je tak větší než tablety typu iPad, zároveň však o polovinu lehčí. Co do výbavy a schopností se ale s takovými zařízeními nedá srovnávat.

MMF24

Zatím neznáme další detaily nebo cenu. Ještě letos mají tablet otestovat tři japonské univerzity a až poté dojde ke komerčnímu nasazení i jinde. Pokud Sony nepřestřelí cenovku, je zde pro podobná zařízení určitě prostor. Jinak je to slepý výstřel proti LCD tabletům, se kterými se Japoncům vůbec nedaří.

Zdroj: Engadget, Sony