Hlavní navigace

Sony PSP2 „NGP“: výkon PS3 do kapsy

28. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

„PSP2“ neboli Next Generation Portable

Společnost Sony měla na včerejší konferenci hned dva kapesní taháky. Nový PSP „Next Generation Portable“ se špičkovými parametry a dále bude certifikovat chytré telefony a tablety s Androidem, nabídne i vlastní „App Store“. Ale hezky postupně.

Poznámka: konzole ještě nemá oficiální název. V textu budeme uvažovat o PSP2, potvrzen je pouze kódové jméno NGP (Next Generation Portable). Ve finále to možná bude PSP HD apod.

PlayStation Portable znovu a lépe

Když na sklonku roku 2004 přišel první PSP (v USA a Evropě až na jaře 2005), mluvilo se o výkonu a grafice PS2 do kapsy. Stejné je to také s novou generací, která je ale srovnávána s PS3. Ne, že byste museli velkou stolní konzoli vyhodit, ale s přimhouřeným okem byste měli dostat podobný wow efekt. Jak to?

Sony PSP2 NGP

Japonci do konzole nacpali téměř nejlepší možný hardware, jaký jde dnes sehnat. Čtyřjádrový procesor ARM Cortex-A9 (nevíme, od kterého výrobce) nahradil starý a pomalý MIPS.

Grafické jádro PowerVR SGX543MP4+ sice není úplná špička, ale rovněž má čtyři univerzální jádra (každé s čtyřmi pipeline). Jedno jádro slibuje při frekvenci 200MHz fillrate okolo 4 Gpx/s a zvládne vykreslit 133 milionů polygonů za vteřinu. Každé jádro pak škáluje s 95% efektivitou (vertex, pixel, fragment pipeline). Co do technologií, poradí si s otevřenými API OpenGL ES 2.x, OpenVG 1.x a OpenCL.

Pro představu: grafický čip původního PSP zvládl vykreslit 33 milionů polygonů za vteřinu, fillrate jen 0,66 Gpx/s.

Sony PSP2 NGP

Vyrostl také displej. Multidotykový 5" OLED nahradí 4,3" LCD. Sice si zachová poměr stran 16:9, ale rozlišení bude čtyřnásobné – 960 × 544 px. PSP2 má kromě kapacitního displeje ještě kapacitní touchpad na zadní stěně. To aby se prsty neflákaly a mohli jste se s konzolí mazlit na více místech současně.

Velké plestejšnáře potěší druhý analogový ovladač, jinak se tlačítka příliš nemění. Celá konzole rovněž slouží jako ovladač. Přibyly senzory six-axis (trojosý gyroskop a trojosý akcelerometr jako má Dual Shock u PS3), nově vidíme ještě elektronický kompas a GPS. A kvůli rozšířené realitě (augmented reality) je vepředu a vzadu kamera. Tolik možností ovládání nemá žádná jiná konzole ani telefon. Až mám strach, aby hraní nebylo příliš složité.

Sony PSP2 NGP

Sony zatím šetří detaily. Neznáme přesné hardwarové parametry (konkrétní CPU, RAM nebo paměť), na těle ani nevidíme další konektory až na nějaký proprietární (kombinace USB, HDMI, jack?). I představovaný přístroj je teprve prototyp, jehož podoba se ještě může ve finále změnit.

Co je však potvrzeno? Ještě víme o mikrofonu a stereo reproduktorech. Zasíťování je na jedničku. Kromě Wi-Fi 802.11b/g/n (opět zvládne i Ad-hoc pro multiplayer) nabídne i Bluetooth 2.1 s různými profily a překvapivě také 3G síť. Jestli půjde něco na způsob 3G ve čtečkách Amazon Kindle (nevyměnitelná, zabudovaná a zdarma), nebo bude uvnitř slot pro SIM, to zatím není jasné. Ale zřejmě přijde i model bez 3G.

Sony PSP2 NGP

Nová generace PSP nebude kompatibilní se staršími disky UMD, místo toho přibydou nová média na bázi flash paměti (vypadá trochu jako SD karta). Ale starší hry (včetně PS One) budou stahovatelné přes PlayStation Network/Store.

Srovnání parametrů

  PSP-3000 PSP Go (N1000) PSP2 „NGP“
CPU MIPS R400 (333 MHz) MIPS R400 (333 MHz) ARM Cortex-A9, čtyřjádrový
GPU     PowerVR SGX543MP4+
Rozměry 71 × 169 × 16 mm, 189 g 69 × 128 × 16,5 mm, 158 g 83,5 × 182 × 18,6 mm
Displej 4,3", 480 × 272 px, LCD 3,8", 480 × 272 px, LCD 5", 960 × 544 px, OLED (multidotykový)
Paměť 64 MB RAM 64 MB RAM, 16 GB ?
Síť Wi-Fi 802.11b Bluetooth, Wi-Fi 802.11b Bluetooth, Wi-Fi 802.11n, 3G
Média UMD, MS Pro Duo MS Micro ?
I/O USB 2.0, video výstup, 3,5mm jack (sluchátka), mikrofon, stereo repro, analogový video výstup USB 2.0, 3,5mm jack (sluchátka) mikrofon, stereo repro mikrofon, stereo repro
Další senzory     přední a zadní kamera, GPS, six-axis (gyroskop, akcelerometr), elektronický kompas, zadní touchpad
Tlačítka „PS button“, vypínač, Start, Select, 4 šipky, 4 akční tlačítka, jeden analogový klobouček, R a L nahoře, hlasitost, „display button“, přepínač Wi-Fi „PS button“, vypínač, Start, Select, 4 šipky, 4 akční tlačítka, jeden analogový klobouček, R a L nahoře, hlasitost, „display button“, přepínač Wi-Fi PS Button, vypínač, Start, Select, 4 šipky, 4 akční tlačítka, dva analogové kloboučky, R a L nahoře, hlasitost

[pagebreak title=Software, dostupnost a PS Suite]

Hry

Zástupci společnosti prozradili, které hry se na začátku prodeje objeví (přesné názvy ještě neznáme):

  • Killzone
  • Uncharted
  • WipEout
  • LittleBigPlanet
  • Call of Duty
  • Resistance
  • Little Deviants
  • Hot Shots Golf
  • Reality Fighters
  • Gravity Daze
  • Smart As
  • Broken
  • Hustle Kings

Zajímavé je, že chybí tituly ze stáje EA nebo iD Software.

Teď k samotnému výkonu, na pódiu se ukázal Hideo Kojima s Metal Gear Solid 4. Hrubý neoptimalizovaný port z PS3 na PSP2 prý běží při 20 snímcích za vteřinu. Tolik k výkonu obou konzolí, při stejné grafice. Samozřejmě: rozlišení je nižší, textury menší, ale na menším displeji to může vypadat podobně. Výkon kapesního zařízení se nemůže rovnat výkonnému procesoru Cell ani grafickému jádru RSX.

Doporučuje zhlédnout ukázku hry Uncharted. Grafika vypadá perfektně, je vidět i ovládání dotykovým displejem a touchpadem.

Starší hry sice poběží, ale budete je muset stáhnout z obchodu Sony. Nelze předpokládat, že je bude firma redistribuovat na nových médiích. Stolní PS One i PSP totiž běžely na jiných architekturách a PSP2 je bude muset emulovat. To může přinést problémy s výkonem a možná i ovládáním.

LiveArea má být jakýmsi portálem, kde budete s ostatními sdílet své zkušenosti s hrami, komentovat, chatovat a sledovat, kdo další hraje stejnou hru jako vy. Pomocí funkce Near si je budete i moc najít přes GPS.

Software

O aplikacích toho moc nevíme. Něco málo prozrazuje screenshot. Určitě nebude chybět webový prohlížeč, chat s přáteli, správce fotek a nějaké portály pro machrování s výsledky ve hrách. GPS bude hledat okolní hráče a zaznamenávat, kudy chodíte. Displej přímo vybízí k navigaci, ale specializovaná aplikace zřejmě bude chybět.

Tři tečky vlevo nejspíš odkazují na tři plochy displeje. Mimochodem – také se vám kulaté ikonky vůbec ale vůbec nelíbí?

Sony PSP2 NGP

PlayStation Suite: PSP v každém Androidu

Kdyby to s PSP2 náhodou nevyšlo, Sony má ještě druhý plán. Rozšíří svá chapadla na Android. PlayStation Suite je jednotný framework a hardwarově nezávislá platforma pro vývoj androidích her. Sony bude také certifikovat zařízení dalších výrobců. Ta budou mít nálepku, že hry zvládnou a jsou „PSP Ready“. A je jedno, jestli to bude tablet, smartphone nebo jen přehrávač. Japonci proto otevřou vlastní obchod s hrami (ano, Android se zase tříští).

Dnes už známe PlayStation Phone od Sony Ericssonu. Telefon s Androidem říznutý PSP Go bude zřejmě referenčním systémem. Ostatní výrobci ale nebudou muset vytvářet slidery s tolika tlačítky. Herní UI by mělo být optimalizováno hlavně pro dotykové displeje.

Co je podstatné, Sony bude vydávat emulované hry z PlayStationu One! Důležitý krok, který zpřístupní spousty her, když nebudou vývojáři nativních titulů stíhat termíny. Grafika bude ošklivá, ale aspoň si uděláte výlet do historie. Budete ovšem potřebovat Android 2.3 a novější. Nová konzole PSP2 (NGP) bude hry z programu PlayStation Suite rovněž podporovat. Kdo ví, jestli taky náhodou neběží na Androidu. Vnitřnosti budou podobné, ve skutečnosti je to takový supermobil bez telefonních funkcí.

Peněženky ještě schovejte

A kdy že se PSP2 objeví? Přesné datum neznáme, ale zřejmě někdy v zimě. Pokud se bude opakovat tradiční scénář Sony, Japonci se dočkají v prosinci, zbytek světa až na jaře 2012.

Stejně jako u Nintenda 3DS platí, že PSP2 nemusí uspět kvůli boomu smartphonů a nových přehrávačů (iPod touch nebo Samsung Galaxy Player). Specializovaná konzole je jen další krabičkou do kapsy. 3DS má výhodu v netradičním konceptu dvou displejů a taháku jménem 3D. Jenže PSP2 – ač je po stránce hardwaru vynikající – nemá žádnou vyloženou „killer“ funkci. Přijde až za rok, to tady budou parametrově srovnatelné telefony, specializované hry pro iOS (kde se ladí pro pár zařízení) mají něco do sebe, androidí tituly se budou také nadále vyvíjet a možná uspějí také jiné platformy.

CS24

Jasně, Sony má velké jméno i podporu vývojářů. Ale na trhu stolních konzolí už také výrazně ztratila. Klidně bych se vsadil, že PSP2 bude vzhledem k výše jmenovanému neúspěch. Tomu napovídá i krok stranou směrem k Android a PS Suite. Když tam přidají Flash a Facebook, možná ale masy osloví.

Zdroj: Sony, Flickr (fotografie), ImgTec