Hlavní navigace

Sony Vaio F13: pořádný displej, USB 3.0 a Blu-ray

11. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vnější vzhled, displej, klávesnice

Notebooky s úhlopříčkou 16,4" a rozlišením full HD nejsou na trhu příliš běžné a pokud jsem dobře informován, vyrábí je pouze Sony. Nabízí v této kategorii dva modely, Vaio F12 a F13, které se liší v podstatě jen použitým procesorem. Nejlevnější model v ceně 27 tisíc nabízí procesor Core i5-520M, za 29 tisíc získáte model s Core i5-560M a konečně za 43 tisíc model se čtyřjádrovým Core i7-740QM. Nejdražší model má navíc ještě 4 GB RAM, a celkem tedy 8 GB.

Ostatní výrobci nabízí své modely s úhlopříčkami 16" a 17,3", ale žádný nemá nic mezi nimi. 16" notebooky mají v drtivé většině případů rozlišení HD ready (1 366 × 768), sedmnáctky pak 1 600 × 900 bodů. Někteří výrobci pak mají několik full HD modelů s úhlopříčkou 15,6", jako například Dell (XPS Studio 16), HP (EliteBook 8540w), MSI (GT 663) nebo Lenovo (T510). S touto úhlopříčkou ale výrobci dodávají v drtivé většině případů jen displeje s nedostatečným rozlišením HD ready. Sony F13 (a F12) je v této kategorii zkrátka jednou z výjimek a také si za to nechává docela dost zaplatit.

Tak trochu kvichtík

Testované Sony Vaio F13 je dle mého názoru cenově velmi výhodný notebook. Za necelých třicet tisíc máte nejvýkonnější procesor Core i5, čtyři gigabajty paměti, rychlý 7 200otáčkový disk, full HD rozlišení, Blu-ray mechaniku a docela výkonnou grafiku. Jde o ideální pracovní stanici, kterou lze občas i přenášet; váží 3,05 kg, což není takový rozdíl oproti běžným patnáctkám. A dokonce se díky ještě nepříliš velké úhlopříčce taktak vejde do tašek a batohů, které byly stavěny na notebooky do 15,4 nebo 15,6".

Notebook má částečně stříbrné tělo s tmavě šedým povrchem víka a černou spodní stranou. Vše je plastové, nikde není ani náznak kovu, jak to bývá zvykem u dražších modelů. Hrany jsou lehce zaoblené, rozhodně to není žádná kostka - což je dobré, protože ostré hrany netlačí do zápěstí, když máte ruce položené pod klávesnicí. Nad klávesnicí je stříbrný plast perforovaný a pravděpodobně jsou pod ním schovány reproduktory. Pod klávesnicí je pak stříbrný plast zvrásněný, takže se na něm ruce tolik nepotí jako na hladkém plastu; což je dobré, neboť to právě v tomto místě notebook poněkud hřeje.

Full HD na šestnáctce

Jak jsem už psal výše, notebook je vybaven full HD displejem, což znamená rozlišení 1 920 × 1 080 bodů. Tedy takové rozlišení, jak běžně mívají až 21,5" monitory pro stolní počítače a jsou jím vybaveny i modely až do 27". Je tedy jasné, že na šestnáctce bude toto rozlišení velmi jemné. Právě úhlopříčka 16,4" je pro full HD rozlišení - alespoň podle mého názoru - jakousi spodní hranicí. Jemnost rozlišení je stejná jako HD ready na 11,6" subnotebooku nebo netbooku. Notebooky s full HD a úhlopříčkou 15,6" už mají rozlišení příliš jemné na to, aby se na notebooku dalo každodenně pracovat; příliš si už namáhám oči.

Poznámka: Extrémem je bezesporu Sony Z13, který má full HD na třináctipalcovém displeji, kde už je třeba zvýšit dpi písma, jinak se stává nečitelným.

Tak vysoké rozlišení na tak "malém" notebooku je doslova balzámem - pracovat na takovém notebooku je doslova radost. A o to více, když si uvědomíte, že většina modelů s 15,6" nebo 16" displejem má pouze rozlišení HD ready. Nemusíte se v ničem omezovat, máte dostatek prostoru pro textový editor, tabulkový procesor, internetový prohlížeč, střižnu videa, editor obrázků a podobně. Displej je samozřejmě lesklý a nic jiného jsem u notebooku s tímto zaměřením ani nečekal. Má dostatečný jas, který je navíc automaticky regulován. Pokud je v okolí jasno, displej si trochu "přisvítí" a naopak - když je šero, pohasne; a to vše, aniž byste museli jas regulovat manuálně. Docela užitečné.

Pohodové psaní

Za naprosto skvělou považuji klávesnici. Je typu chicklet, tlačítka jsou tedy samostatná a jsou okolo nich poměrně výrazné mezery vyplněné stříbrným plastem. Na klávesnici se píše velmi dobře, je tichá, má optimální zdvih, zkrátka nemám proti ní žádné výhrady. Samozřejmostí je numerický blok, kterým dnes výrobci osazují všechny notebooky od 15" úhlopříčky nahoru (výjimku tvoří snad ještě nějaké modely Lenova).

Zato touchpad pochválit nemohu. Vzhledem k velikosti displeje a jeho rozlišení je zkrátka malý, přitom místo na větší by se tu bez problému našlo. Tlačítka touchpadu jsou sice oddělená, ale velmi hlasitá, což mne vzhledem k tiché klávesnici docela překvapilo. Navíc má pohyb prstem po touchpadu určitou setrvačnost, takže je docela problém trefit se na malá tlačítka nebo na přesné místo v textu.

Nad klávesnicí je několik tlačítek pro ovládání přehrávání hudby a videa - play, pause, přeskakování stop a podobně. Užitečné je tlačítko pro vypnutí displeje; když odcházíte od počítače, jen vypnete displej, abyste šetřili energii. Tlačítko Vaio pak spustí Mediální galerii, něco podobného jako Media Center ve Windows 7, klávesa S1 spustí Vaio Control Center, něco podobného jako ovládací panely ve Windows, ale přehlednější. A konečně Assist spustí Vaio Care, aplikaci, která umožní zálohovat data a obsah disku pro pozdější recover. Pokud tímto tlačítkem notebook zapnete, spustí se recover utilita, která umí i obnovit standardní nastavení systému.

Vnitřní hardwarové vybavení

Jen tři porty USB

Trochu zklamání jsou jen tři porty USB; pokud bych notebook používal k práci, byl bych nucen zapojit USB rozbočovač, přece jen mám příliš USB zařízení, kterých bych se nerad vzdával. Levý port USB je kombinován s eSATA, dva pravé pak podporují USB 3.0, což jsem ověřil na flash disku Kingston DT Ultimate - průměrná rychlost čtení byla 74 MB/s a přístupová doba 0,7 ms. USB kombinovaný s eSATA je běžný USB 2.0 a stejná flashka zde vykazovala rychlost čtení 28 MB/s.  

Na notebooku mne potěšil slot na Express Card, standard, který je sice na ústupu, ale leckdo ještě může mít ještě například 3D/CDMA modem nebo jiné zařízení. U Sony samozřejmě nesmí chybět FireWire, pro připojení externího displeje je tu VGA a HDMI, připojíte i síť přes ethernet; modem už ale chybí a je to dobře, jen by zabíral místo. Vpravo jsou pak ještě audio konektory s optickým výstupem a vpředu dvě čtečky na paměťové karty; oproti standardu MMC/SD má Sony ještě navíc MS Duo - jakby také ne, když je autorem této technologie.

výkon ve hrách

Pořádný procesor, průměrná grafika

Notebook je osazen procesorem Intel Core i5-560M, který patří k tomu nejvýkonnějšímu, co dnes lze - před příchodem platformy Sandy Bridge - do notebooku osadit. Základní frekvence činí 2,66 GHz, s turbem se pak dostává na 3,2 GHz. Existuje ještě jedna výkonnější varianta Core i5, a to 580M, který má stejnou základní frekvenci, ale s turbem dosahuje na 3,33 GHz. Oba procesory mají jinak naprosto shodné vlastnosti, a tedy kromě turba také HyperThreading (4 logická jádra), 3 MB paměti cache, vlastní grafické jádro Intel HD běžící na 500 MHz a rovněž virtualizaci v plném rozsahu (oproti Core i3). Toto jádro není v testovaném notebooku využito, aktivní je pouze dedikovaná grafika.

Grafika běží na 560 MHz, 96 stream procesorů na 1 120 MHz a paměti na 800 MHz; jsou pouze typu DDR3, čímž je výkon grafiky dost silně omezen; maximální teoretická propustnost je 25,6 GB/s. V idle padá jádro na 50 MHz, paměti na 135 MHz a stream procesory na 100 MHz, což je z hlediska úspory jistě skvělé, Sice pak trošku trhá Aero, ale při prudším pohybu se frekvence jádra i paměti zvedne a pohyb je zase plynulý. Řada 4xx je postavena již na jádře Fermi (architektura GF108) a oproti řadě 3xx podporuje DirectX 11. Svým výkonem se 425M řadí někam do středového pole a je srovnatelná se starším modelem 335M. Mimochodem, modely 420M, 425M a 435M se liší pouze frekvencí jádra a pamětí, jinak jde o identické čipy. Maximální TDP grafiky je 35 W, tedy stejně jako u procesoru.

Její výkon stačí na všechny starší hry a i ty moderní lze hrát v nějakém nižším rozlišení (HD ready) a nízkými až středními detaily. Svým výkonem je zhruba srovnatelná s mobilním AMD Radeonem 5650, který je mainstreamovou notebookovou grafikou konkurence. Ačkoliv to vzhledem k velikosti displeje a jeho rozlišení není potřeba, lze notebook připojit k externímu monitoru skrze HDMI a využít větší plochu pro sledování filmů. HDMI posílá do monitoru nebo televize i zvuk, a to i pokud máte puštěn film na Blu-ray, a to včetně Dolby True HD a DTS-HD. Grafika je navíc schopna dekódovat dva video streamy 1080p, což se hodí například při sledování Blu-ray picture-in-picture.

HD Tune

Sony VAIO  F13: 16,4", 1920 x 1080 px, Intel Core i5-560M, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 425M, HDD 500 GB/7200 ot./min.

Acer Aspire 5745G: 15,4", 1366 x 768 px, Intel Core i7-740M, 6 GB RAM, Nvidia GeForce GT420, HDD 640 GB, 5400 ot./min.

MSI GT660R: 16,6", 1920 x 1080 px, Intel Core i7-720QM, 12 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 285M, HDD 640 GB, 7200 ot./min.

Multimédia, chlazení, závěr

Hraje? Nehraje

Testované Vaio rozhodně nelze považovat za herní notebook vzhledem k průměrné grafice, spíše jej ocení ti, kdo pracují s multimédii - stříhají video na velkém rozlišení, přehrávají filmy a videa z DVD nebo Blu-ray a samozřejmě také normálně pracují. Hry si zahrají spíše občas a jen pro uvolnění. Ať už by ale byl notebook takový či makový, zasloužil by si kvalitní hudební produkci. A té se Vaiu bohužel nedostává - vestavěné reproduktory nehrají o nic lépe než je běžný průměr u strojů dvakrát levnějších. Zcela chybí basy a nízké středy, zato výšek hraje až nadbytek. Zkrátka pokud si chcete zvuk vychutnat, jste odkázáni na sluchátka nebo externí reproduktory. Na druhou stranu, pokud si už pouštíte Blu-ray, tak nějak se předpokládá, že už nějakou kvalitnější audiosoustavu, ideálně 5+1, doma máte.

Málo tepla ve velkém těle

Při běžné práci se teploty jader procesoru pohybují okolo 45 stupňů a notebook je relativně tichý - větrák běží jen na nízké otáčky a nijak neruší. V zátěži programem Prime 95 se ale teploty rapidně zvedají společně s otáčkami větráku, který už dokáže docela solidně přehlušit i tišší hudbu nebo film. Po nějakých deseti minutách se jádra ustálila na 72 stupních, což není nijak tragické; můj 13,3" Acer s procesorem Intel Core i5-460M se v zátěži dostává až na 80 stupňů. Výhodou je zde velké tělo, které umožnilo výrobci instalovat větší pasivní chladič a tedy i snížit teplotu procesoru a grafiky.

Disk se i v zátěži nedostává přes 41 stupňů a běžně se pohybuje pod hranicí 40 stupňů. Grafika pak v zátěži (Furmark) putuje k 65 stupňům a tam už zůstává. Zkrátka lze bez problému napsat, že teploty komponent se drží díky dobrému chlazení v rozumných mezích a spodek notebooku je velmi přátelský k vašemu klínu; tedy pokud budete chtít s těmi třemi kilogramy na klíně pracovat. Jediné místo, kde notebook přece jen trochu topí, je místo pod klávesnicí, kde jsou opřeny při psaní ruce. Což je trochu problém, protože zatímco v klíně budete mít notebook jen zřídka, ruce budou o klávesnici opřené neustále.

Notebook je vybaven baterií s kapacitou 50 Wh, což je vzhledem ke střevům notebooku nedostačující. Když uvážíte, kolik si vezme rychlý disk, velký displej, silný procesor a dedikovanou grafiku, máte problém. Spotřeba se při běžné práci v kanceláři, tj. prohlížení internetu, práce s kancelářským balíkem a podobně, pohybuje někde mezi 20 a 30 W, což znamená výdrž někde okolo dvou hodin. Jenom v idle, to znamená při naprosto nenáročné práci, jakou je například psaní ve Wordu, se spotřeba dostává pod dvacet wattů a pak notebook vydrží přes dvě hodiny. 

Kancelář v ceně

Kromě operačního systému Windows 7 Home Premium 64 najdete na notebooku také Microsoft Office 2010 Starter, základní verzi balíčku, která je zdarma a která obsahuje ořezané verze Excelu a Wordu. Jako náhražka OpenOffice je to dostatečné, nečekejte však žádné pokročilé funkce. K vyzkoušení dostanete také Adobe Premiere a Photoshop Elements 8 na 30 dnů a zajímavá je i lišta programů Vaio Gate. Ta je schována v horní části obrazovky a ukáže se, když najedete myší k hornímu okraji. Funkčně je mixem mezi nabídkou Start ve Windows 7 a nabídkou programů u Apple MacOS. Je také docela zajímavé, že po čistém obnovení systému je už předinstalován Google Chrome a Explorer je odstraněn z hlavní nabídky i hlavního panelu.

Plusy a mínusy

+ Silný procesor

+ Rozlišení displeje

+ klávesnice

+ HDMI

- Výdrž baterie

- slabší zvukový výstup

- touchpad

Skvělá mašina za třicet

Sony Vaio F13 je rozhodně velmi dobrým notebookem, který bez problému uspokojí většinu uživatelů. Pokud hledáte relativně kompaktní notebook vzhledem k velikosti displeje, může být F13 zajímavou alternativou. Má velmi výkonný procesor, rychlý disk, Blu-ray, solidní grafiku, dobrou klávesnici i rozumnou hmotnost. Hodí se ale spíše jako pracovní stanice na stůl než jako přenosný notebook, nejen kvůli velikosti, ale i pro nepříliš dimenzovanou baterii. Notebook má zkrátka řadu kladů a jediným skutečným záporem je pro mne touchpad.

Výsledky benchmarků a testů výdrže

Sony VAIO F13

Cena

28 690 s DPH (CZC.cz)

 

Specifikace

Procesor

Intel Core i5-560M (2.66GHz)

Operační paměť (vestavěná)

4 GB

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

500 GB

Pevný disk (rychlost)

7200 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

Blu-ray disc

Velikost displeje (palců)

16,4

Rozlišení displeje

Full HD (1920 x 1080)

Grafická karta

NVIDIA GeForce GT 425M

Grafická paměť

1 GB

Wi-Fi

a/b/g/n

Bluetooth

ANO

Operační systém

Windows 7 Home Premium (64bitový)

Porty (s výjimkou USB)

eSATA, VGA, HDMI, ethernet, audio

Počet USB portů

2 x SuperSpeed USB (USB 3.0)

Slot pro karty

Memory Stick Duo, paměťová karta SD

Rozměry (hloubka, výška, šířka)

263 × 31 × 387,2

Hmotnost

3,1 kg

 

CS24

Výsledky testů

3DMark01 (body)

26 331

3DMark03 (body)

17 410 (1024×768)

3DMark05 (body)

13 101 (1024×768)

3DMark06 (body)

6 697 (1280×1024)

3DMark Vantage (body)

1280× 1024 - P3335; CPU: 8001; GPU: 2792

PCMark05 (body)

7493
CPU: 8133
Memory: 6489
Graphics: 6489
HDD: 5728

PCMark Vantage (body)

6368
Memories: 3938
TV and Movies: 3828
Gaming: 5326
Music: 5477
Communications: 7747
Productivity: 4918
HDD: 3486

HDTune 2.55 (MB/s; ms)

74,5 MB/s, 18 ms

SiSoft Sandra 2010

CPU: 40,42/30,25 GOPS
Memory: 8,82 GB/s

CrystalDisk Mark 3

Seq: 86,70/85,53 MB/s
512 k: 33,74/43 MB/s
4 K: 0,44/0,93 MB/s
4K QD 32: 0,9/0,9 MB/s

Devil May Cry 4

32,8 fps (high details)

Cinebench R11.5

Open GL: 20,64 fps
CPU: 2,26 pts
CPU 1× 0,95 pts

x264 BenchMark HD v3.0

46,32/12,77 fps

Virtual Dub Mod (DivX)

70 s

Windows 7 Experience Index

CPU: 6,9
Paměť: 5,9
Grafika Aero: 6,6
Herní grafika: 6,6
Disk: 5,9

Výdrž kancelář + web (čas)

1:48 hod. (20-30 W)

Výdrž multimédia (čas)

1:46 hod. (24 W)

Výdrž (idle) (čas)

2:18 hod. (18 W)

 

Herní benchmarky

TrackMania Nations Forever

24,7 fps

FarCry 2

Average Framerate: 19,36
Max. Framerate: 29,25
Min. Framerate: 14,49

World in conflict demo

14 fps (average)

Crysis demo

min 8,83/max 14,27/average 13,16 fps