Hlavní navigace

Sony Vaio Fit 13A multi-flip: se zlomeným displejem (recenze)

26. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vaio Fit je možná posledním notebookem od Sony, jelikož Japonci svou notebookovou divizi Vaio prodávají. Záruka i servis však mají zůstat beze změn. Systém konvertibility je u notebooků Sony od počátku podobný – Vaio Duo se otevíralo přes střední kloub, přičemž notebook nikdy nebyl zavřený. Respektive i v zavřeném stavu šlo o tablet. Podobný systém měl mít i Samsung Ativ Q, kdyby jej ovšem Samsung nezrušil. A podobně jako Sony, i Samsung s počítači pomalu končí.


 

Nové Vaio Fit tento otevírací kompromis díky originální konstrukci displeje vůbec nemá. Představte si dvouvrstvé víko, přičemž obě vrstvy na sobě pevně drží jen ve své horní polovině. V té spodní drží magneticky. Uprostřed víka je ukrytý další tenký kloub, při zatlačení se víko v kloubu zalomí, displej překlopíte a máte tablet. U vnitřního pantu je navíc aretační posuvník, který víko proti zlomení zajistí, pokud budete častěji využívat režim ultrabooku.


 

Designově jde o velice čisté řešení, jen vnější stranu víka zdobí černý pruh přídavného kloubu. Tento systém je velmi dobře promyšlený a zařadil bych jej možná i před povedenou Yogu 2 od Lenova. Stále máte primárně ultrabook a tablet se z něj stane velmi nenásilnou formou. Tak to má být.

Sony Vaio Fit 13A multi-flip
cena 39 990 Kč
zapůjčil Sony; www.sony.cz
hardwarová výbava 
displej 13,3", 1920×1080 px, IPS, lesklý, dotykový (Panasonic MEI96A2)
procesor Intel Core i7-4500U na 2,4 GHz, 2/4 jádra (Haswell) TDP 15 W
grafický čip Intel HD 4400
operační paměť 2× 4 GB DDR3
pevný disk 128 GB, Samsung SSD MZNTD128HAGM, mSATA
akumulátor 36 Wh
rozhraní 
USB / čtečka karet 2× USB 3.0, SD
Wi-Fi 802.11n
LAN ne
Bluetooth Intel Wireless Bluetooth 4.0
výstupy na monitor HDMI
webkamera ano, dvě
operační systém Windows 8
příslušenství stylus, nabíječka
rozměry / hmotnost 325 × 223 × 18 mm / 1,33 kg
záruka 2 roky

Primárně ultrabook

Až na nejlevnější Vaia je u Sony standardem kvalitní šasi. Broušený hliník doplňuje příjemný a odolný plast na spodní části a celý ultrabook je velmi tenký. Na tloušťku měří pouhých 14 mm. V režimu tabletu má Vaio klínovitý tvar, pod displejem tlačítko Home a zapínací tlačítko na boku. To stejné tlačítko je ale omezením v režimu ultrabooku, zapínat jej zapuštěným bočním tlačítkem totiž není vůbec pohodlné. Klidně mohlo být zdvojené, druhé zapínací tlačítko u klávesnice by ničemu nevadilo.


 
 

Je také trochu škoda, že víko při povolení z magnetického sevření nedrží i v mezipolohách; ale právě kvůli magnetům to zřejmě nebylo možné. Maximální úhel otevření totiž není ideální a při práci s notebookem na klíně nemusí 130° stačit. Displej více naklonit jde, ale museli byste jej stále držet.

Klasická čtveřice gumových nožiček na spodní straně zajišťuje, aby notebook po stole moc nejezdil. Jenže otevřením víka se Vaio nadzvedne a zadní nožičky zůstanou ve vzduchu. Na víku jsou sice ve dvou místech plastové výstupky, po nich ale notebook jezdí až moc snadno a stabilita na stole tím trpí. Působí to lehce nedomyšleně.

Zapuštěná ostrůvková klávesnice nabízí standardní rozložení, nicméně bílé podsvícení stříbrných tlačítek čitelnosti nepropívá. Navíc dost světla uniká i mezi klávesami, ideální barvou tlačítek je prostě černá. Chválím alespoň odsazené šipky, pohodlnost psaní je však jen na průměrné úrovni. Beztlačítkový touchpad mohl být hladší, ale nepracuje se na něm špatně. Tlačítko Assist nad klávesnicí otevře nápovědu Vaio Care, přes kterou lze přistoupit i k diagnostice. Uměl bych si představit i lepší využití samostatného hardwarového tlačítka.


 

Dotykový displej typu IPS má rozlišení Full HD, které na malém notebooku vypadá velmi jemně. Windows ovšem pořád neumí s pořádným rozlišením moc pracovat. Jakmile si zvětšíte prvky na 125 dpi, mohou některé aplikace vypadat rozmazaně. Je to ovšem chyba Windows a vývojářů aplikací, ne Sony.

 

U displeje mě trochu zklamalo posvícení – maximální jas činí podle kolorimetrické sondy pouhých 48 cd/m2, přičemž ideální střední hodnota činí 120 cd/m2. V reálu to sice Sony má vymyšlené a v místnosti vidíte vše ostře, ale při zapojení venkovního světla může nastat problém s čitelností. Ony ale stejně začnou dříve vadit odrazy na lesklém displeji. Podsvícení naměřené v devíti bodech obrazovky je dostatečně rovnoměrné, ale boční zatemnění se nepovedlo a z okrajů displeje už vystupuje bílá záře. Displej, jehož výrobcem je Panasonic, je zkrátka plný kompromisů.

       

K displeji se váže ještě druhý problém, a to špatná podpora Windows při připojení druhého monitoru. Ten připojíte přes HDMI, ale řada aplikací včetně nového Internet Exploreru prostě neumí správně měnit velikost. Není to chyba Sony, ale Microsoftu. Psali jsme o tom v samostatném článku. Sony se to snaží lehce eliminovat přes vlastní ovladač, ten ale mnoho nezmůže. Navíc ignoruje poměr stran 16:10.

Porty se povedly

Umístění portů v zadních částech chválím. Jsou zde celkem dvě USB 3.0, plné HDMI, čtečka SD karet, vlevo potom sluchátka a napájení. U napájení vás určitě překvapí způsob provedení konektoru. Na první dotek to totiž vypadá, že je něco ulomené. Konektor v notebooku moc nedrží, je jen lehce zacvaklý a viklá se. Na druhý vám to dojde – tohle je nepovedená kopie MagSafe od Apple.


 

Stačí lehce zavadit a konektor se odpojí, přičemž si nezhostíte celý notebook na zem. Raději bych zůstal u klasiky. Indikační diody na přední straně jsou umístěné příliš zespodu a většinu času je vůbec neuvidíte. Jen občas z velkého úhlu a při odrazu o stůl.


 


 

Tohle Vaio má dvě kamery. Kamera na spodní straně je určená pro režim tabletu. Když ji aktivujete při otevřeném notebooku, uvidíte jen černo svého stolu. Menší webkameru najdete i ve víku, není však nastavena jako hlavní.

Sony má celkem použitelný software CamScanner, přes který si vyfotíte poznámky nebo nějaký dokument a v okamžiku jej snadno oříznete, narovnáte a vyvážíte barvy. Součástí je i OCR, který si příliš nerozumí s češtinou. V příslušenství najdete i stylus ve tvaru propisky.


 

Operační systém Windows 8 obsahuje řadu aplikací přímo od Sony a jeden mimořádně otravný zálohovací program. Vyčištění odinstalací bude u Sony potřeba. Zaznamenal jsem občasné problémy s Wi-Fi, kdy se úplně ztratil signál a pomohl pouze restart. Většinou při změně sítě, tedy po příjezdu domů či do práce.

 

 

 

Výkon 
PCMark 7 4132 bodů
PCMark 8 2.0 (home) 2135 bodů
PCMark 8 2.0 (creative) 2186 bodů
Cinebench R15 (xCPU) 214 bodů
3DMark (Cloud Gate) 3545 bodů
PCMark 8 2.0 (storage) 4 896 bodů
PCMark 8 2.0 (storage, bandwidth) 193 MB/s
skutečná kapacita syst./datového disku 98 GB / –
Výdrž a spotřeba 
Powermark (Balanced) 3:28 h
přehrávání videa (720p) 3:50 h
spotřeba při přehrávání videa 8,97 W/hodinu
nabití za 60 minut a následná výdrž u videa z 5 % na 71 %, vydrží 2:44 h
spotřeba v max. zátěži 25 W
Displej 
minimální a maximální jas (střední hodnota při 120 cd/m2) 18–48 cd/m2
kontrast 1087:1
barvy
 
rovnoměrnost podsvícení (cd/m2) 47 47 45
49 48 48
44 45 48
počet současně fungujících displejů 2 (interní, HDMI)
maximální otevření víka (větší je lepší) / úhel pro uspání (menší je lepší) 130 ° / 1°

Závěr

Vaio Fit multi-flip se prodává i v dalších velikostech, 14" i 15". Konfigurace se liší procesorem od Pentia až po Core i7, s klasickým diskem i SSD (128/256GB). Cenově od 20 000 Kč po 40 000 Kč. Konfigurátor u Sony již nefunguje, nicméně lepší disk seženete i s Core i5 za lepší cenu.

MMF24

Naše konfigurace za 39 990 Kč obsahuje Core i7 a 128GB SSD a k 13" variantě je i zdarma stylus. Naopak u 15" Vaia získáte navíc port LAN. Výkonu není co vytknout, ale ve velmi tenkém těle se nepodařilo uspokojivě vyřešit chlazení a hučení větráčku uslyšíte velmi často.

 

Plusy / mínusy
Full HD IPS displej malý úhel otevření displeje
povedený konvertibilní mechanismus slabší podsvětlení klávesnice
nízký jas displeje
Hodnocení  85 %

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.