Hlavní navigace

Sony Vaio Pro 11: ultrapřenosný ultrabook z karbonu (recenze)

19. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konstrukce z karbonu

Je tak tenký a lehký, že vlastně ani nevíte, že držíte notebook. Má precizně zpracované šasi. Materiálem je jednosměrné uhlíkové vlákno Toray, což si můžete představit tak, že všechna vlákna jsou orientována podélně místo křížení. Výsledek je cca o 18 % lehčí.

Pokud to ale nevíte, vypadá konstrukce jen jako kvalitní plast. Karbon není tak pevný, jako hliník a je také pružnější. Dá se snadno poškrábat, což samozřejmě závisí na tom, jak se o notebook staráte. Já žádný škrábanec nezaznamenal.


 

Víko displeje jde otevřít jednou rukou, což je vzhledem k minimální hmotnosti základny docela překvapivé. Současně ale chybí vybrání pro palec, takže stejně použijete celou ruku. Víko i základna jsou matné, neulpívají na něm otisky prstů a záda zdobí logo Vaio. Po otevření dojde k nadzvednutí zadní části základny – opírá se o spodek víka, čímž klávesnice získává pohodlný náklon.

cena 29 990 Kč
zapůjčil Sony
operační systém Windows 8 Pro
příslušenství nabíječka
rozměry / hmotnost 285 × 197 × 17,2 mm / 870 g
hardwarová výbava 
displej 11,6", 1 920 × 1 080 px, IPS, lesklý, dotykový
procesor Intel Core i5 4200U na 1,6 GHz, 2/4 jader (Haswell)
operační paměť 4 GB DDR3
pevný disk 128 GB SSD
grafický čip Intel HD4400
baterie 4125 mAh
rozhraní 
klávesnice podsvícená, bez numerického bloku
USB / čtečka karet 2× USB 3.0, čtečka SD
výstupy na monitor HDMI
sítě Wi-Fi 802.11abgn, Bluetooth
další webkamera

Dobrá klávesnice, horší touchpad

Plnohodnotná klávesnice má jen o něco menší tlačítka: 13 × 13 milimetrů. Díky dostatečně odděleným kurzorovým šipkám a standardnímu rozložení se na ní píše dobře. Sony má tradičně málo funkcí na F-klávesách – najdete na nich jen ovládání hlasitosti, jasu displeje, vypnutí touchpadu, a přepnutí výstupu obrazu. Konkurence zde mívá ještě vypnutí Wi-Fi a řadu jiných užitečných zkratek.


 

V kloubu jsou umístěny reproduktory, které hrají odrazem od displeje. Jejich výkon je poplatný drobným rozměrům celého notebooku, ale nemůžu si stěžovat. Někomu mohou vadit příliš ostré rohy základny.

Ačkoli si na menší klávesnici rychle zvyknete, s touchpadem je to horší. Na poklepání reaguje spolehlivě jen na dolní třetině plochy, gesta se zadrhávají a celkově se s ním pracuje špatně. Přitom nejde o žádný levný model, výrobcem je Synaptics. Podobně špatné zkušenosti mají i zahraniční recenzenti a touchpad je tím největším mínusem celého ultrabooku. Je to dáno i jeho menšími rozměry, ale i pocitově prostě dobrý není.


 

Zepředu najdete ne příliš dobře umístěný slot na SD karty, ale to můžeme Sony odpustit, v malém těle jej nešlo vyvést lépe. Navíc má dvířka, a ne hloupou krytku, jako dávají jiné značky.


 

 

 

Jakkoliv si na menší klávesnici rychle zvyknete, s touchpadem je to horší. Na poklepání reaguje spolehlivě jen na dolní třetině plochy, zadrhávají se gesta a celkově se s ním pracuje špatně. Přitom nejde o žádný levný model, výrobcem je Synaptics. Podobně špatné zkušenosti mají i zahraniční recenzenti a touchpad je tím největším mínusem celého ultrabooku. Je to dáno i jeho menšími rozměry, ale i pocitově prostě dobrý není.

Konektivita, naměřeno

Od konektorové výbavy toho mnoho neočekávám, Vaio je hodně limitované svým miniaturním rozměrem. Přesto zde najdete dvojici dostatečně od sebe vzdálených USB 3.0, HDMI i jack na sluchátka, všechno přitom na pravé straně. Levá obsahuje jen výdech ventilátoru a napájení. Už je jasné, že zde není žádná optická mechanika. Nevešla by se a jen by překážela.


 

Displej má perfektní rozlišení Full HD, které není na 11,6" úhlopříčce vhodné pro lidi s horším zrakem, ale pokud mezi ně patříte, nejsou pro vás malé notebooky vhodné obecně. Sony používá technologii Triluminos a barvy jsou skutečně velmi hezky podané. Minimální naměřený jas je téměř nulový, maxima dosahuje dostatečných 270 cd/m2. Dotykovou vrstvu displeje využijete, jelikož na malých úhlopříčkách je matlání prstem o něco přirozenější. Zároveň se tím trochu kompenzuje méně povedený touchpad. Displej je o něco více lesklý, než bývá zvykem.

Uvnitř Vaia je samozřejmě nízkonapěťový procesor, jeden 4GB paměťový modul a integrovaná grafika, nicméně výkon je velmi dobrý. Hodně tomu pomáhá SSD disk, u kterého může vadit snad jen jeho kapacita pouze 128 GB. Už při nízké zátěži se však ventilátor Vaia roztočí do vysokých otáček a tichý rozhodně není. Tohle Vaio také není uživatelsky rozebíratelné.

Konfigurátor je k dispozici jen pro 13" variantu. Pro ni si můžete zvolit větší disk, jiný procesor, ale i Windows ve verzi Pro, která vám umožní vybrat si mezi Windows 8 a 7. U 11" varianty na výběr zatím nemáte, testovaný kousek ovšem Windows 8 Pro měl.

Naměřili jsme

komplexní testy 
PCMark 8 (home) 2483 bodů
PCMark 8 (creative) 2255 bodů
PCMark 8 (creative) [na akumulátor] 1630 bodů
PCMark 7 (performance) 4221 bodů
testy systémového disku 
PCMark 8 (storage) 4 885 bodů
CDM Benchmark (sekvenční čtení/zápis) 479 / 131 MB/s
CDM Benchmark (4K čtení/zápis) 25 / 82 MB/s
AS SSD Benchmark (skóre) [pro SSD disk] 716 bodů
Skutečná kapacita syst./datového disku 102 GB / –
HDTune Benchmark screenshot
testy procesoru 
Cinebench R11.5 (xCPU/1CPU) 2,38 / 1,07 bodů
Cinebench R11.5 (xCPU/1CPU) [na akumulátor] 2,38 / 1,07 bodů
testy grafiky 
3DMark (Cloud Gate) 3041 bodů
3DMark (Cloud Gate) [na akumulátor] 2232 bodů
3DMark (Fire Strike) 397 bodů
3DMark 11 (Performance) 639 bodů
testy výdrže/spotřeby 
Powermark (Balanced) 4:13 h
Powermark (Productivity) 6:51 h
Přehrávání videa (720p) 4:17 h
Spotřeba v klidu/film/max. zátěži, max. teplota 10/15/22 W
displej 
minimální a maximální jas 3–270 cd/m2
kontrast při 120 cd/m2 (při 80% jasu)
max. počet displejů 2 / interní, HDMI

 

Zhodnocení

V BIOSu najdete jen pár možností. Lze tu zakázat bezdrátové sítě, zakázat SecureBoot (pro instalaci jiného OS) a zakázat porty USB a SD. Sony má na spodní straně pod víčkem konektor. K němu můžete (po dokoupení) připojit druhou plochou baterii.

Tohle Vaio také není uživatelsky rozebíratelné. Napájecí adaptér je malý a má na sobě USB port, kterým můžete dobíjet i nějaké další zařízení, třeba tablet nebo smartphone. V nabídce je i Wi-Fi router, který do nabíječky přicvaknete (do USB) a vytvoříte si vlastní síť, třeba na hotelovém pokoji, kde je internet pouze přes kabel.

Vaio Pro 11 má vysokou výdrž na akumulátor. Film zvládne přehrávat více než čtyři hodiny, běžné činnosti až téměř sedm hodin. Po půlhodině v nabíječce dobijete 42 % kapacity baterie. V nabídce je jediná hardwarová varianta. U většího Vaio Pro 13 již máte na výběr i rychlejší procesor Core i7, 256GB SSD a 3G modul. Vaio Pro 11 má své mouchy, ale téměř žádnou konkurenci.


 

        

CS24

 

Zhodnocení

Vaio Pro 11 je velmi lehký a tenký ultrabook s výborným displejem. Zamrzí na něm jen nepovedený touchpad a protože stojí ke 30 000 Kč, mohl už mít v základu 8 GB paměti. Dlouhou výdrž můžete ještě navýšit skladným druhým akumulátorem a ani Wi-Fi router není k zahození, tohle už však musíte dokoupit.

Hodnocení
tenké a lehké tělo nepovedený touchpad
výborný displej jen 128GB disk
užitečné příslušenství (po dokoupení) vyšší cena
vysoká výdrž na akumulátor  
90 %

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.