Hlavní navigace

Sony VAIO S13: práce i zábava na cesty

23. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

Sony obecně nazývá své notebooky zkratkou VAIO a celkem si na jejich kvalitě zakládá, což dokazuje i fakt, že modelové řady příliš často neobměňuje. Silně se zaměřuje na design a nezřídka díky vlastní výrobě osazuje nadstandardně kvalitní displeje. Stejně jako ostatní výrobci se snaží japonská společnost prosadit jak na trhu s konzumními, tak pracovními notebooky, kde má připravené řady S a Z. Sony se ovšem na rozdíl od tradičních výrobců pracovních notebooků zaměřuje na poněkud jinou klientelu - pracovní notebooky VAIO si rozhodně nehrají na etalony korporátní sféry, nabízí spíše decentní styl v kvalitním šasi, o některé typicky pracovní funkce a vlastnosti jsou však ochuzené.

Dnes testované VAIO S13 patří právě do poměrně vysoko postavené řady S, která je určená pro práci i zábavu (jedná se tedy zhruba o sektor malých a středních podniků a podnikatelů). Nabízí hořčíkové šasi i víko displeje, často vyhledávanou optickou mechaniku, ale také dostatek výkonu díky procesoru Intel Core i5 a dedikované grafické kartě nVIDIA. Cena testovaného kusu (mimochodem jediné varianty S13 zde v prodeji) se pohybuje pod 34 000 Kč s DPH. Papírově vypadá notebook přímo dokonale, jaký jsem z něj měl pocit?

Vzhled

Plusy a mínusy

+ Hořčíková konstrukce
+ Kvalitní dílenské zpracování
+ Povedená chiclet klávesnice
+ Vestavěný 3G modem
+ Nadstandardní správce napájení

- Hlučnější ventilátor
- Chybí technologie nVIDIA Optimus
- Zbytečně moc bloatwaru

Že si dává Sony na designu VAIO záležet, poznáte už na první pohled. Styl notebooku přesně odpovídá potenciálnímu zákazníkovi řady S - manažerovi, jenž chce kvalitní notebook na cesty, který ale dobře vypadá. Díky příjemným rozměrům (228,5 × 329 × 27,6-31,5 mm) a hmotnosti těsně pod 2 kg je už část úkolu splněna.

Už zavřený notebook vypadá luxusně a dává to navenek znát. Víko je černé s hrubým, matným povrchem, až na malé plastové úložiště antén bezdrátových zařízení v horní části je jeho vnější strana z hořčíku. Uprostřed najdeme tradičně velké plastické logo VAIO.

Po otevření víka se nám naskytne pohled na chiclet klávesnici, lesklý displej, ale hlavně obnaženou základnu, jejíž líc je vyvedený v tmavě šedé, matné, avšak mírně metalické barvě s hladkým povrchem. Plastové opěrky zápěstí jsou příjemně vypouklé, s bodovou konturou. Rámeček displeje je tmavý, mírně hrubý, bez metalického povrchu.

Následující řádky se budou jako obvykle věnovat diodovým indikátorům. Ten hlavní (napájení) je vestavěný ve vypínači v pravém kloubu displeje. Pokud je notebook zapnutý, zeleně svítí, spánek je indikován oranžovým "dýcháním", nízký stav baterie problikáváním; světlo se přenáší nejenom do strany, ale díky tenkému proužku také k uživateli. Zbylé stavové ukazatele jsou v přední části pod pravou opěrkou - ukazatel bezdrátových připojení (zelená signalizuje alespoň jeden zapnutý adaptér), indikace nabíjení (nabíjení ukazuje oranžová dioda, při nízkém stavu baterie problikává spolu s diodou napájení, jinak nesvítí) a jako poslední je aktivita pevného disku (žlutá). Čtečky paměťových karet mají sdruženou, také žlutou diodu.

Kvalita zpracování a konstrukce

Kvalita zpracování je velice dobrá, plasty dokonale lícují, nikde nic nevrže, povrchová úprava je v pořádku. Díky hořčíkové vaně a výztužím je základna opravdu skálopevná, jen oblast optické mechaniky je o něco měkčí, s čímž souvisí i měkčí pravá opěrka zápěstí. Tenké víko displeje má hořčíková záda, takže je vzhledem k minimální tloušťce nadstandardně tuhé, při tlaku však drobné vady v obraze sledujeme prakticky po celé ploše. Plastové úložiště antén je měkčí a příliš dobrým dojmem nepůsobí, rámeček displeje ostatně také ne, proto jsem mé oblíbené zvedání za otevřené víko displeje raději vzdal.

Klávesnice, touchpad, porty

Klávesnice

Pro notebooky VAIO je chiclet klávesnice dlouhodobě typická, a tak ji najdeme také v testované S13. Na klávesnici jsem si nemusel dlouze zvykat - má přirozené šestiřadé rozložení s velkým dvouřadým Enterem a vyhrazeným sloupcem kláves pro pohyb v textu na pravé straně. Klávesa Fn (klasicky za Controlem) s modrým potiskem ovládá vedlejší funkce v horní řadě (hlasitost zvuku, podsvícení displeje, přepínání obrazových výstupů, lupa, hibernace), vyvolání obrazovkové nabídky je doprovázené decentním pípnutím. Chválím numerický oddíl (oranžový potisk), ke kterému je rychlý přístup pomocí vyhrazené klávesy Num Lock.

Z psaní na klávesnici mám celkově velice dobrý pocit, klávesy mají optimální zdvih i odpor, příjemný je také jistý stisk a hluboký zvuk. Mírné samovolné prohýbání se vyskytlo pouze v levém horním rohu, kde klávesnice hůře doléhala, na silný tlak reagovala pouze část nad optickou mechanikou, která také mírně rezonovala.

Nad klávesnicí se ještě nachází dvě speciální tlačítka - VAIO a Assist. První jmenované vypíná zvuk (místo aby logicky spustilo VAIO Control Center), druhé spustí diagnostické centrum VAIO Care, popř. zapne notebook do režimu obnovení systému. Vypínač napájení je na pravé straně v oblasti kloubu displeje. Vpravo nad klávesnicí ještě najdeme trojici zelených indikátorů Caps, Num a Scroll Locku.

Touchpad

Touchpad dodala společnost Synaptics. Jak je u jejích produktů zvykem, má příjemnou citlivost, je přesný a podporuje některá vícedotyková gesta (zoom, otáčení a gesto dvěma prsty). Povrch dotykové plošky je matně hladký, a tak je pohyb prstu poměrně příjemný. Zamrzí pouze absence klávesové zkratky či tlačítka pro deaktivaci touchpadu; to je ostatně záležitost, kterou Sony dlouhodobě opomíjí.

Touchpadu sekundují dvě vyhrazená tlačítka, která mají tuhý, mělký stisk a jsou proto poměrně hlučná. Osobně mám daleko radši jemný chod tlačítek. Na druhou stranu se nekoná žádné rezonování, stisknout je lze po celé jejich ploše.

Porty

Na levé straně notebooku najdeme většinu konektorů. Přestože velkou část prostoru ukusuje výdech chlazení, vedle nějž se ještě nachází zdířka zámku Kensington a v kloubu vestavěný konektor napájení, našel se prostor pro digitální HDMI výstup (1080p se zvukem bez problému), analogový D-Sub (testováno při rozlišení 1680 × 1050 bodů bez vad v obraze), jeden USB 2.0 port a FireWire. Velkou většinu pravé strany zase zabírá optická mechanika, jejíž vysouvací tlačítko se netradičně, avšak docela prakticky nachází na čelní straně základny zcela vpravo. Najdeme tu tak dvojici USB 2.0 konektorů, gigabitový ethernet (Atheros), ale také pro 13" notebook nadstandardní 34 mm ExpressCard slot. Na přední hraně konektivitu ještě doplňuje dvojice čteček paměťových karet (jedna pro Secure Digital, druhá pro vlastní karty Memory Stick Duo; velký Memory Stick do ní ale oproti univerzálním čtečkám nevložíte) a rovněž dvojice audio konektorů.

Sony profiluje VAIO S spíše do pracovní sféry, a tak najdeme na rubu notebooku pod posuvnou krytkou dokovací konektor. Notebook po dokoupení dokovací stanice dovybavíte pouze o čtyři USB konektory, ethernet, D-Sub, ale také o digitální DVI, které se v kanceláři skutečně hodí.

Vzhledem k přítomnosti dokovacího konektoru, optické mechaniky a ExpressCard slotu v tak malém těle není možné na poli konektivity VAIu S13 cokoliv vyčítat. Škoda jen, že nebyl osazen místo jednoho USB konektoru (vlevo) kombinovaný eSATA/USB port, v business sféře zamrzí také HDMI namísto DisplayPortu.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

Sony VAIO S13 je pro zachování kompaktních rozměrů vybavené 13,3" displejem vlastní výroby, jehož parametry jsou naprosto běžné - jedná se o lesklý displej s TN maticí a běžným barevným podáním, klasicky horšími pozorovacími úhly, ovšem díky technologii X-Black s nadprůměrnou svítivostí a rovnoměrnějším LED podsvícením.

Výrobce displej dovybavil hned několika softwarovými vychytávkami. Tou první je automatická regulace podsvícení senzorem okolního osvětlení, která se (na rozdíl od řešení některých jiných výrobců) chová opravdu použitelně. Displej si dále díky předinstalované utilitě automaticky upravuje kontrast, barvy a dalšími způsoby vylepšuje obraz také videu. Přestože můžeme diskutovat o pozitivních účincích na kvalitu obrazu, přináší s sebou funkce jednu nepříjemnou vlastnost - změny obrazu se přenášejí nejen do přehrávaných, ale také do vytvářených videí. Funkci jsem proto po tomto zjištění vypnul.

Víko displeje spojuje se základnou dvojice pantů, displej se otevírá směrem za základnu, což omezuje jeho maximální úhel otevření na 140¬∞. Panty jsou dostatečně tuhé, přesto mají jemný chod. Víko je možné také díky výstupku uprostřed otevřít jednou rukou.

Nad displejem ještě najdeme vestavěnou webovou kameru "Motion Eye" s VGA rozlišením (640 × 480 bodů) a zelenou diodovou indikací aktivity, jejíž obraz má jen průměrnou kvalitu, zato dobrou obnovovací frekvenci.

Zvukové možnosti

O vestavěná zvuková zařízení se stará v čipové sadě integrovaný HD kodek Realtek. Vícekanálový výstup z HDMI už obstarává sama nVIDIA.

Vestavěné reproduktory mě svou kvalitou vůbec nepřesvědčily, protože jsou příliš tiché (zhruba na úrovni reproduktorů v netboocích). Zvuk reproduktorů je tradičně zkreslený, silně mu chybí hloubky. Na druhou stranu vyčítat kvalitu reproduktorů pracovnímu cestovnímu stroji by nebylo zcela fér, přesto musím říct, že i tak se jedná o podprůměr.

Mikrofon se spolu s reproduktory nachází pod mřížkou nad klávesnicí, kvalita záznamu je velmi dobrá, na pozadí je ovšem znatelně slyšet šum ventilátoru.

Datové úložiště

Testované VAIO S13 výrobce vybavil standardním 500 GB pevným diskem Samsung s 5 400 otáčkami a 8 MB vyrovnávací paměti, který nabídne více než dostatek prostoru. Disk je poměrně tichý, v testech dosahoval při svých parametrech standardních výsledků (sekvenční čtení pod 70 MB/s, přístupová doba 20 ms).

Z výroby je disk rozdělen na jeden viditelný, uživatelsky přístupný 452 GB oddíl (C:). Zbylých 13 GB ukusuje systémový oddíl a skrytý oddíl obsahující tovární zálohu.

Nepřekvapí, že je pevný disk chráněný gravitačním senzorem proti poškození nárazem - při detekci pádu pevný disk zaparkuje své hlavičky. Systém je poměrně inteligentní, můžete nastavit tři stupně citlivosti (nízká, střední, vysoká), které se od sebe však příliš neliší.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Přestože je VAIO S13 vysoce mobilní 13" notebook na cesty, výrobce do malého těla vtěsnal standardní, ryze multimediální sestavu. Základem je dvoujádrový procesor (4 vlákna, tedy "virtuální čtyřjádro" díky Hyper Threadingu) Intel Core i5-460M střední třídy se 3 MB L3 cache a základním taktem 2,53 GHz, který se díky technologii Turbo Boost při vytížení pouze jednoho jádra automaticky zvýší až na 2,8 GHz. Procesor je dovybaven čipovou sadou HM55 a 4 GB DDRIII operační paměti běžící na 1 066 MHz.

O obraz se stará známý low-endový dedikovaný grafický čip nVIDIA GeForce 310M s 512 MB vlastní video paměti (GDDRIII, 64 bitů). Jelikož je zástupcem minulé (resp. předminulé) generace, podporuje DirectX ve verzi 10.1 a shadery 4.1. Podpora výpočtů CUDA či akcelerace HD videa samozřejmě rovněž nechybí. Se svými 16 výpočetními jednotkami stačí na starší nebo méně náročné hry, novinky poběží v rozpětí nízkých až středních detailů.

Celkově je výkon notebooku vzhledem ke svému určení samozřejmě velice dobrý, počítač svého uživatele nebude v žádném případě zdržovat, naopak. Díky základní grafické kartě je možné si na VAIu S13 zahrát i méně náročné počítačové hry.

Provozní hluk a chlazení

Přestože v 13" těle není příliš prostoru, sestava low-endového grafického čipu a procesoru střední třídy by neměla dělat potíže žádnému chladicímu systému. Jak se k práci staví VAIO S13?

Ventilátor nasává vzduch několika průduchy v základně, které jsou vhodně umístěné, prací na klíně je neucpete. Co se hlučnosti týče, byl pro mě ventilátor, přiznávám, trochu zklamáním. O tichu či hlubokém šumění si bohužel můžeme nechat jen zdát, větráček má ne zcela příjemný, svištivý zvuk. Za běžného ruchu si jej nevšimnete, ovšem nastane-li klid, budete o něm vědět vždy. Je-li notebook v klidu, dokáže ventilátor i dlouhodobě vypínat, ovšem při náznaku jakékoliv zátěže, byť jen velmi krátké, se okamžitě přihlásí o slovo (při chodu na baterii to není až tak markantní). Ve VAIO Control Centru je možné změnit režim chodu ventilátoru na tichý, ovšem výraznou změnu nezaznamenáte. Ve vysoké zátěži samozřejmě běží stále, hluk není silný, a tak se VAIO S řadí na úroveň tišších multimediálních strojů.

Při kancelářské práci se drží teploty komponent na běžných hodnotách. Procesor osciluje kolem 45¬∞C, grafický čip obvykle dosahuje teploty 47¬∞C a pevný disk je díky správnému uložení příjemně chladný (36¬∞C). Povrch notebooku nepřesáhne tělesnou teplotu (opěrky do 30¬∞C, klávesnice 29-33¬∞C, rub notebooku maximálně 34¬∞C); vzduch vyfukovaný ventilátorem má méně než 40¬∞C. S počítačem tak není žádný problém pracovat na klíně.

Ani za teploty po hodině zátěže počítačovou hrou se nemusí testované VAIO stydět, naopak. Procesor a grafický čip se drží pod nebo na hranici 70¬∞C, teplota pevného disku nestoupne. Líc šasi se prakticky vůbec nezahřeje (děkovat můžeme také plastovému okolí klávesnice a opěrkám), a tak jsou jeho teploty shodné s běžnou prací (chválím). Pouze rub notebooku v oblasti ventilátoru zvýší teplotu na 38¬∞C, vydechovaný vzduch se drží kolem 51¬∞C.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

Že je VAIO S13 skutečným společníkem na cesty, dokazují i možnosti bezdrátové konektivity. Kromě standardní "dvojky", kterou tvoří Bluetooth 2.1 modul s EDR od Foxconnu a Wi-Fi všech standardů (802.11a/b/g/n) Intel Centrino Advanced-N 6200 AGN, najdeme v notebooku také vestavěný 3G modem Qualcomm Gobi 2000 (slot na kartu SIM je pod baterií), se kterým je skutečně radost cestovat.

K 3G modemu, který Sony obecně nazývá "VAIO everywair 3G", je dodávána malá ovládací aplikace WebToGo OneClick Internet, která je velmi přehledná a poskytuje veškeré potřebné možnosti nastavení i sledování přenosů.

Hardwarový přepínač bezdrátových adaptérů se nachází pod jejich indikací na čelní hraně, softwarově se ovládají přes ikonu VAIO Smart Network v oblasti oznámení.

Napájení a výdrž

O napájení VAIa S13 se stará šestičlánkový Li-Ion akumulátor (dle specifikace s články Panasonic) o nominální kapacitě 54 Wh (váha 312 g), který sídlí v hořčíkovém lůžku a z těla notebooku nevyčnívá. Dokoupit je možné o polovinu silnější variantu, která však z těla notebooků směrem dolů vyčnívá. O nabíjení se stará poměrně kompaktní 90 W napájecí adaptér (váha 403 g včetně kabeláže), jenž dokáže notebook za chodu doplnit energií zhruba za 3 hodiny.

Při pohledu na konfiguraci a fakt, že notebook nepodporuje přepínání grafických karet nVIDIA Optimus, by člověk mohl poměrně rychle propadnout panice, že bude značně omezená výdrž na baterii. K mému překvapení však situace - zřejmě díky dobré práci Sony v oblasti správy napájení a možná také vyladění nVIDIA PowerMizeru (při chodu na baterii je běžně takt jádra i pamětí grafického systému pouhých 135 MHz) - není ani zdaleka tak špatná, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Jak už jsem nastínil, spotřeba, tedy i výdrž notebooku na baterii je po přihlédnutí ke konfiguraci opravdu velmi dobrá. Při kancelářské práci s minimálním zatížením vydrží notebook lehce přes 4 hodiny při spotřebě pohybující se mezi 10 a 12 W. Surfovat na internetu můžeme necelé 3 a půl hodiny s průměrnou spotřebou 13 W (YouTube 15-16 W). Na jedno nabití baterie bez problému zhlédneme i dlouhý celovečerní film díky spotřebě kolem 16 W a výdrži přes 3 hodiny. Při reálném, mírně náročnějším používání s vyšším jasem a bezdrátovou aktivitou však očekávejte výdrž pouze kolem 3 hodin.

Správce napájení VAIO Power Manager má sice své funkce roztroušené ve více dialozích či zdánlivě ve více aplikacích (od několika sekcí VAIO Control Centra až po správce napájení Windows), ovšem poskytuje nadstandardní možnosti. Jednak nabízí funkci prodloužení životnosti baterie tím, že bude nabíjena pouze do 80%, resp. 50%, dále umožňuje automatické vypínání optické mechaniky, změnu barevné hloubky zobrazení, popř. "úsporné" pozadí plochy. Aplikace rovněž zobrazuje stav opotřebení baterie a dá vám možnost vybrat ze tří režimů chlazení (tichý, vyrovnaný a výkonný).

Linux, Dodávaný software, Zabezpečení a záruka, Zhodnocení

Linux

Přestože jsem při pohledu na hardware nepředpokládal žádný problém s distribucí Ubuntu 10.10, nakonec systém vůbec nebylo možné provozovat - displej byl slepý, čímž test skončil.

Dodávaný software

Předinstalovaným operačním systémem je pro pracovní notebooky nezbytný Windows 7 Professional v 64bitové verzi. Tím však softwarová výbava přirozeně nekončí, a jelikož se Sony řadí k výrobcům, kteří aplikacemi nešetří, najdeme jich tu víc, než by bylo nutné.

Základ tvoří utility od výrobce. Začínáme VAIO Control Centrem, které umožňuje centrálně spravovat nastavení celého notebooku včetně speciálních nastavení. VAIO Care je naopak aplikace sdružující různé nástroje pro optimalizaci, ale také diagnostiku počítače. Důležitý je také VAIO Update, který zajišťuje aktualizace softwaru Sony a ovladačů. Chytrým, ač do jisté míry v šedém koutku skrytým nástrojem, je utilita VAIO Smart Networking, která umožňuje vytváření a automatické přepínání síťových profilů s detailním nastavením IP, DNS, proxy či výchozí tiskárny a spouštěné aplikace. Dále najdeme na pevném disku také nástroje pro zálohování a obnovu, přenos nastavení mezi počítači či dokovací lištu VAIO Gate, která mi překvapivě nepřišla úplně nepříjemná a k rázu notebooku se hodí. Stáhnout můžete volitelně správce multimédií Media Go.

Mezi aplikace třetích stran patří balík Windows Live Essentials, Microsoft Office 2010 Starter, trial verze Adobe Photoshop Elements 8, Premiere Elements 8 a záznamník Evernote. Tradičně nesmí chybět zkušební verze Norton Online Backup a McAfee Internet Security. Pro snímání webovou kamerou slouží ArcSoft WebCam Companion 3, výchozím webovým prohlížečem je Google Chrome. Sony nezapomnělo ani na všudypřítomné odkazy na iGoogle či eBay.

Zabezpečení a záruka

Zabezpečení notebooku je pouze na základní úrovni. K dispozici je z mého úhlu pohledu neergonomicky umístěná čtečka otisků prstů (mezi tlačítky touchpadu - pro přetažení prstu musíte ruku buď nepříjemně vytáčet, nebo otočit celou základnu notebooku) UPEK, která poskytuje možnost přihlašování do Windows, součástí ovládací aplikace je také zabezpečené uživatelské úložiště (Osobní trezor) či správce hesel s automatickým vyplňováním (každé heslo je nutné samostatně potvrdit otiskem prstu).

Po zakoupení notebooku získáte pro pracovní řady Sony standardní dvouletou záruku. Je možné ji rozšířit na tři roky, popř. záruku mezinárodní, pokročilejší varianty nejsou v Čechách k dispozici.

Zhodnocení

Zhodnotit Sony VAIO S13 není jednoduché, je při něm totiž nutné vzít v potaz, že se nejedná čistě o pracovní, ale ani zábavní (multimediální) notebook. Pokud bych měl notebook hodnotit čistě z pohledu business třídy, pak samozřejmě má co dohánět. Když pominu některé prvky konektorové výbavy, bylo by to především zabezpečení a pokročilé záruky. Naopak z multimediálního pohledu by zase byl potřeba o něco vyšší grafický výkon.

Nuže - celkově je VAIO S13 zcela jistě povedený notebook, který vyniká velice dobrým dílenským zpracováním, pevnou hořčíkovou konstrukcí a vskutku elegantním designem, jenž svou cílovou skupinu jistě potěší. Musím jednoznačně ocenit kvalitního správce síťových profilů a pokročilou správu napájení, která se často nevidí. Notebook se snaží být kvalitním společníkem na cesty, což se mu díky široké bezdrátové konektivitě, vestavěnému 3G modemu, kompaktním rozměrům, nízké hmotnosti a povedené chiclet klávesnici skutečně daří, dokonalý pocit sráží snad jen v rámci kategorie nižší výdrž na baterii. Notebook bych nedoporučil pouze lidem, kteří kladou vysoké nároky na tichý provoz, kterým by mohl vadit méně příjemný zvuk ventilátoru.

Děkuji společnosti VOR, s.r.o. za zapůjčení ateliéru a fotografické techniky, jmenovitě panu Pavlu Skálovi.


Poznámky po čarou

Pravděpodobně se jedná pouze o vadu kusu, ovšem zmíním problém s mezerníkem - ten zaznamenával stisk už při položení prstu, aniž bych klávesu opravdu stiskl. Už jsem podobné chování u některých notebooků viděl, je krajně nepříjemné.

Rád bych také zmínil fakt, že ukazatel baterie občas vykazoval zvláštní chování ve smyslu občasného zasekávání. Kupříkladu se ukazatel zastavil na 15% a dál už jakákoliv indikace nepokračovala.

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Sony VAIO VPCS13S9E

Cena

33 500 Kč s DPH (CZC.cz)

Zapůjčil

Sony ČR (www.sony.cz)

 

Specifikace

Procesor

Intel Core i5-460M (2,53/2,8 GHz, 3 MB L3 cache)

Operační paměť (vestavěná)

4 GB (DDRIII, 1 066 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

500 GB

Pevný disk (rychlost)

5400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD±RW (Matchita UJ892AS)

Optická mechanika (rychlost)

8× / 24×

Velikost displeje (palců)

13,3

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

nVIDIA GeForce 310M

Grafická paměť

512 MB (GDDRIII 64bit)

Wi-Fi

a/b/g/n

Bluetooth

2.1 s EDR

Mobilní komunikace

3G modem  Qualcomm Gobi 2000

Operační systém

Microsoft Windows 7 Professional x64

Porty (s výjimkou USB)

HDMI, D-Sub, FireWire, ethernet, 2× audio

Počet USB portů

3

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet Secure Digital, čtečka paměťových karet Memory Stick, ExpressCard/34

Rozměry

228,5 × 329 × 27,6-31,5 mm

Hmotnost

1,99 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

22 527

3DMark06 (body)

3 985, SM2.0: 1 461, SM3.0: 1 487, CPU: 2 957

3DMark Vantage (body)

P1 139, GPU: 887, CPU: 7 870

3DMark 11

Chybí podpora DX11

PCMark Vantage (body)

5 311, Memories: 3 333, TV and Movies: 3 684, Gaming: 4 379, Music: 4 906, Communications: 4 435, Productivity: 4 667, HDD: 2 802

HD Tune 2.55

42,0 - 77,0 MB/s, ~67,0 MB/s
Přístupová doba: 20,1 ms

AS SSD Copy-Benchmark

ISO: 29,00 MB/s, 37,04 s
Program: 26,19 MB/s, 53,72 s
Game: 26,28 MB/s, 52,54 s

CrystalDiskMark 3.0 (MB/s)

Seq: 67,90 / 70,14
512K: 26,23 / 32,95
4K: 0,324 / 0,818

4K QD32: 0,636 / 0,818

HWiNFO32 (Single- / Multi-threaded)

Procesor:
- CPU: 39 585 / 97 345
- FPU: 17 355 / 63 485
- MMX: 39 250 / 84 212

Paměť: 5 170 MB/s

Pevný disk:
- Read Burst Rate: 89,00 MB/s
- Random Read: 28,68 MB/s
- Random Access: 19,73 ms

wPrime 2.00 32M

18,171 sec.

Cinebench 11.5

OpenGL: 8,66 FPS
CPU Single/Multi Core: 0,89 / 2,29 pts.

SPECviewperf 11 (composite 1280 × 1024)

LightWave: 7,07
CATIA: 1,15
EnSight: 5,73
Maya: 4,54
Pro/ENGINEER: 1,05
SolidWorks: 5,75
Siemens Teamcenter VM: 0,93
Siemens NX: 3,13

SiSoft Sandra 2011

CPU:
Aggregate Arithmetic Performance: 34,44 GOPS
Dhrystone: 41 GIPS
Whetstone: 29 GFLOPS

Cryptography:
AES256-ECB ALU: 338 MB/s

RAM:
Aggregate Memory Performance: 8,8 GB/s

x264 HD Benchmark 3.0 (1 pass/2 pass)

44,84 / 12.55 FPS

VirtualDubMod DivX

1:15 min.

VirtualDubMod XviD

2:24 min.

WM9 Encoder

2:51 min.

Windows 7 Index (body)

Procesor: 6,9
Paměť RAM: 5,9
Grafika: 5,0
Herní grafika: 5,8
Pevný disk: 5,9

Výdrž web* (čas)

3:23 (~13 W)

Výdrž kancelář** (čas)

4:10 (~11 W)

Výdrž multimédia*** (čas)

3:11 (~16 W)

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní, 75% jas displeje

Výsledky herních testů

Crysis SP Demo Benchmark
(1680 × 1050, DX10, High)

CPU: ~5,44 FPS (2,61 - 7,18)
GPU: ~5,79 FPS (3,61 - 5,89)

Far Cry 2 Benchmark
(1680 × 1060, DX10, Ultra High, 4×AA)

~6,64 FPS (4,23 - 9,48)

World in Conflict Benchmark
(1680 × 1050, Very High)

~5 FPS (3 - 9)

Trackmania Nations Forever Benchmark
(1680 × 1060, Extrémní kvalita, 4×AA, 16×AF)

~12,2 FPS

Devil May Cry 4
(1680 × 1050, Super High, 4×AA)

~16,49 / 11,27 / 19,87 / 12,85 FPS (D)

KL24

Byl pro vás článek přínosný?