Hlavní navigace

Sony Vaio VGN-CR11S: Styl až na prvním místě

12. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzhled je u tohoto notebooku jedním z hlavních taháků, námi testované barevné provedení silně připomínalo konkurenční MacBook - snaha zalíbit se je jasná. Víko je z leštěného bílého mírně stříbřitého plastu se třemi vrstvami ochranného laku. Jeho čistotu narušuje jen stříbrné logo Vaio uprostřed, doplněné malým logem Sony. Přední strana je lemována stříbrnou plastovou lištou s diodami napravo a tlačítky ovládajícími přehrávání médií uprostřed. Vše spolu pěkně ladí, design je opravdu povedený.

Pisálek jako MacBook

První co vás zaujme po odklopení je zajímavě tvarovaná klávesnice s mezerami mezi klávesami - vypadá spíše jako klávesnice MacBooku, není však čistě bílá ale šedivá. Klávesy poskytují dostatečný komfort i pro delší psaní - mají dostatečný zdvih a citlivě reagují. Na klávesnici se píše velmi dobře a rozhodně bych si na ni zvykl i přes úplně odlišný styl rozvržení. Širkoé mezery prý ocení hlavně ženy s dlouhými nehty, ty se jim nebudou zasekávat mezi klávesy tak jako u klasické klávesnice.

Nad klávesnicí se klasicky nachází ovládací prvky základních funkcí. U Vaia tady najdete ovládání hlasitosti, přepínání do AV módu (o tom si ještě něco řekneme), zapínání integrované kamery a také tlačítko pro vypnutí podsvícení displeje. Úplně vpravo najdete nenápadné tlačítko pro vypnutí celého notebooku. Pochvalu zaslouží touchpad, který je dostatečně velký pro pohodlné ovládání kurzoru na širokoúhlém displeji. Jeho tlačítka kladou dostatečně velký odpor (možná až moc velký) a na kliknutí upozorňují hlasitým cvaknutím.

Vaio CR nemá žádný mechanismus k uchycení víka, pant však klade dostatečný odpor na to, aby se samovolně neotevíral. Když ho chcete otevřít rukou, musíte tedy přidržet spodní část. Plasty klávesnice i jejího okolí jsou celkem pevné, prohýbají se až pod tlakem, kterému při normálním používání určitě nebudou vystaveny. Nejhůře zpracovanou částí šasi jsou kryty na spodní straně notebooku. Ty jsou z tenkých plastů, prohýbají se a vržou - ani s baterií to není lepší, viklá se ve svém slotu a dle zkušeností jiných uživatelů to není jen záležitostí testovaného kusu.

Filmy a hudba i bez spouštění systému

Lesklý 14,1" WXGA displej s rozlišením 1280 × 800 poskytuje výborné barvy i kontrast. Horizontální úhly jsou skvělé a obraz jde bez problémů pozorovat skoro do 180¬∞, takže sledovat filmy ve více lidech není s tímto notebookem žádný problém. S vertikálními pozorovacími úhly už je to horší, barevnost se mění i při mírném naklonění displeje, takže všichni diváci by měli sledovat displej ze stejné výšky.

Teď se konečně dostáváme k velmi zajímavé funkci tohoto modelu, sledovat filmy nebo pouštět písničky totiž můžete i bez startování celého systému. Díky už zmiňovanému tlačítku AV mode, se dostanete k funkcím přehrávání CD, DVD, prohlížení fotek. Po vložení DVD se tak z notebooku stane jednoduchý DVD přehrávač, který lze ovládat tlačítky pod klávesnicí. Ta jsou přístupná i při zavřeném víku, takže hudbu můžete poslouchat i s notebookem uloženým v brašně či batohu. Reproduktory hrají celkem obstojně, bohužel maximální hlasitost není příliš vysoká, v rušnějším prostředí už z reprodukce moc mít nebudete.

Dražší než konkurence

Všechny konektory jsou umístěny po stranách notebooku, což pokládám za nejlepší možné řešení. Na pravé straně najdete ethernetovou a USB zásuvku, optickou mechaniku schopnou vypalovat i dvouvrstvá DVD a dvě čtečky karet. Výrobce nepoužil některou z kombinovaných čteček, které zvládnou číst více druhů karet, místo toho na notebooku najdete dvě čtečky, které trochu plýtvají místem: jednu pro SD karty a druhou pro firemní standard MemoryStick Pro. Levá strana je osazena dalšími dvěma USB zásuvkami, audiokonektory, výstupem S-Video a VGA výstupem.

Sony přistoupilo k vytvoření notebooku pro mladé lidi dobře, vznikl kvalitní notebook se spoustou zajímavých funkcí. Zatímco kvalitou zpracování a použitými plasty za svým Macovým vzorem zaostává, design se povedl a cena je také na značkový a stylový přístroj příznivá. Kvalitní displej s vysokými pozorovacími úhly a schopnost přehrávat filmy i bez startu systému je dalším velkým kladem.

Naměřili jsme

Vista Index: 3,1
PC Mark 05: 3 488
3D Mark 06: 791
HD Tune: 28,9 MB/s
Kancelářská výdrž: 3:02 hodiny
Multimediální výdrž: 1:58 hodiny

CS24

Klíčové parametry

procesor Intel Core 2 Duo T7100 (1,8 GHz); operační paměť 2 GB; grafická karta integrovaná Intel GMA X3100; pevný disk 120 GB (5 400 ot./min); displej 14,1" WXGA, rozlišení 1 280 × 800 pixelů; DVD¬±RW DL/RAM; bezdrátová síť 802.11 a/b/g/n; konektory 3× USB, S400, sluchátka, mikrofon, VGA, S-Video, síť, ExpressCard, čtečka karet SD, MS(Pro); webkamera 1,3 Mpx; hmotnost 2,53 kg; rozměry 335 × 249 × 42,5 mm

Plusy a mínusy

+ design
+ displej
+ multimediální funkce i bez spuštěného OS
- nekvalitní spodní část šasi
- chybí digitální výstup obrazu
- vyšší cena