Hlavní navigace

Sony Vaio VPC Y11S1: rodinné stříbro

16. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

[firstpagebreak title=Úvod, vzhled, kvalita zpracování a použité materiály, hardwarová konfigurace]

 

 

Plusy a mínusy

+ Výborná klávesnice

+ Výkonný Intel Core 2 Duo procesor

+ Velmi dobré zpracování

+ Vysoká výdrž

- Zvuk reproduktorů je neuspokojivý

 - Někomu může chybět optická mechanika

Vzhled, kvalita zpracování a použité materiály

Tělo notebooku s ostře řezanými  tvary má stříbrné lakování. Povrch naštěstí není lesklý. Díky tomu každodenní používání nezanechává stopy v podobě otisků prstů či dlaní. Na druhou stranu je potřeba notebook ukládat do brašny samostatně. Stříbrný nástřik není extrémně odolný a tvrdé předměty mohou povrch rychle poznamenat nepěknými šrámy. Mimo spodní část tlakového odlitku dna těla je celý notebook vyvedený v tomto stříbrném laku. Vrchní část víka displeje bude trpět na poškrábání zřejmě nejvíce. Je zcela hladký bez prolisů. Pouze uprostřed je plastické logo Vaio a nahoře šedou barvou nastříkané logo Sony. Rám kolem displeje je v rozích osazen gumovými dorazy. Po stranách displeje jsou ještě další, plastové dosedací prvky, které chrání displej před oděrem od tlačítek klávesnice. Klávesnice je, tak jako u jiných notebooků Sony výborná.

 

 

Hardwarová konfigurace

Sony osadila notebook úsporným 45 nm procesorem Intel Core 2 Duo SU7300 s pracovní frekvencí 1,3 GHz, operační pamětí se dvěma 2GB RAM v každém slotu a sdílenou grafickou kartou Intel GMA X4500MHD, která dokáže využít až 1 760 MB sdílené paměti. Dále pevným diskem Samsung 320 GB s 5400 ot./min. , sloty pro paměťové karty SD a MS, Wi-Fi 802.11 b/g/n či Bluetooth 2.1+EDR. Tento 13,3" notebook nenabízí optickou mechaniku, zato však získáte štíhlé tělo s malou hmotností.

[pagebreak title=Klávesnice, touchpad, ostatní ovládací prvky a porty]

Klávesnice

Jak jsem se již zmínil výše i v předešlých testech, klávesnice u notebooků Sony patří k tomu nejlepšímu, co můžete u přenosných počítačů získat. Černé klávesy na stříbrném těle nesplývají, čemuž přispívá i jejich rozložení. Vzhledem k velikosti notebooku nemá klávesnice numerickou část. Pevný blok kláves je prost rušivého prohýbání při psaní, pouze při poklepu do těla notebooku mechanika kláves jemně šustí. Přes to, že měl náš testovaný kus nainstalovanou anglickou verzi OS Windows 7 Home Premium, klávesnice byla česká. Testované Vaio je však předváděcí, předprodukční vzorek.

Touchpad

Touchpad se u tohoto modelu choval dobře. I když měl stejnou velikost, jako u dříve testovaného modelu Vaio EB, neměl jsem problémy s ovládáním kurzoru. Postranní posuvníky reagovaly dobře. Touchpad by měl reagovat ne ovládání gesty, ale popravdě jsem z toho byl trochu zmatený. Posuv stránky v prohlížeči dvěma prsty fungoval tak, že jste sunuly prsty po ploše touchpadu a nic se nedělo. Až po zvednutí prstů z touchpadu se stránka skokově posunula. Podobné to je s otáčením obrázků. Grafické symboly naznačují, že pro otočení obrázku stačí jeden prst, kterým pohybem po touchpadu vytvoříte spirálu. Zkoušel jsem to v několika prohlížečích, včetně Windows photo viewer, ale buď mám špatnou představu o tom, jak vypadá spirála, nebo toto gesto není povedené, protože se mi ani jednou nepodařilo obrázek otočit. A to ani pomocí dvou prstů.

 

 

Ostatní ovládací prvky

Z pravé strany kloubu víka displeje je umístěn hlavní vypínač s diodou. Ta podle zabarvení informuje o stavu notebooku. Zelené stále světlo svítí při zapnutém notebooku, pomalu rozsvěcující a zhasínající oranžová barva zase značí uspání stroje. Na přední hraně těla je u pravého rohu mechanický vypínač Wi-Fi karty a kontrolky připojení či odpojení od napájení a stavu baterie a práci pevného disku. Na vrchní ploše desky s klávesnicí naleznete vpravo nahoře standardní diody pro aktivaci numerického bloku, zablokovaný Shift pro psaní velkých písmen a nakonec aktivaci funkce Scroll lock. V levé části perforovaného pásu nad klávesnicí jsou dvě tlačítka aplikací Vaio a Assist. Funkce jsou shodné s předešlým notebookem Sony a tak jen krátké zopakování. Assist spustí Vaio Care - průvodce řešení různých problémů, komplikací či čistě provozních záležitostí jako například připojení tiskárny, zprovoznění připojení k internetu, zálohování dat ale i kontrolu, diagnostiku hardwaru. Klávesa VAIO je branou do aplikace nazvanou Media Gallery. Aplikace shromažďuje a třídí vaše multimediální soubory a zjednodušuje jejich používání

 Nicméně Media Gallery je jednou z mnoha nadstavbových aplikací, která Sony se svými počítači nabízí. Kompletní základní výběr je umístěn ve vysouvací liště, ze které můžete vybírat množství aplikací jak k zábavě, tak i organizaci vašich souborů. Lišta je standardně nastavená tak, že vidíte jen její zmenšenou část, která v případě přiblížení myši dynamický vyjíždí za kurzorem myši. Navíc v této minimalizované části horní lišty se objevují informace z nastavených RSS kanálů. Hezké, vtipné, ale po zkušenosti s touto lištou, kdy při přiblížení kurzorem myši vyjede její větší část pro možnost výběru některé z nadstavbových aplikací, jsem hned zapnul úplné zajíždění lišty, abych nemusel dlouhé minuty trávit při neúspěšných pokusech o uchopení rámečku okna nebo jeho shození na lištu či zavření.

 

 

Porty

Konektivitu zajišťují tyto porty: na levé straně mini D-Sub, HDMI, USB 2.0 a čtyřkolíkový i.Link IEEE 1394 a vstup i výstup pro 3,5 mm jack sluchátek a mikrofonu. Na přední straně v levé části jsou zmíněné dva sloty pro MS a SD paměťové karty. A nakonec na pravé, boku nalezneme slot pro Express card a v zadní části dvě USB 2.0 a Ethernetový konektor RJ-45.

Nesmím zapomenout ani na Kensington zámek na levém boku před konektorem napájení.

[pagebreak title=Displej, multimedia (webkamera, zvuk), bezdrátová rozhraní (Wi-Fi + Bluetooth)]

Displej

LCD displej s úhlopříčkou 13,3" a rozlišením  1366 ×768 obrazových bodů má LED podsvícení. Bohužel i zde, stejně jako v případech předešlých notebooku, toto LED podsvícení zapříčiňuje jemný modrý nádech barev. Stažením modrého kanálu v kalibraci barev monitoru tento nádech zmizí.

Webová kamera

Webová kamera Motion Eye s pouhým 0,3 Mpx rozlišením poskytuje vcelku dostatečnou kvalitu obrazu. To co chybí na rozlišení, vykompenzuje zábavou. Umožňuje nastavit různé obrazové filtry. Od statických rámečků, přes efekt starého filmu nebo dešťových kapek dopadajících na vodní hladinu až po animované postavičky s vaším obličejem. Software kamery dovoluje nastavení jasu, kontrastu, sytosti a barevného podaní nebo kompenzaci zadního světla.

 

 

Zvuk

Zvuk je bohužel nejslabší stránkou tohoto stroje. Pod perforovaným pásem nad klávesnicí jsou umístěny dva reproduktory, které se ani nesnaží o vyvážené zvukové spektrum. I po stažení vysokých tónů je zvuk dost slabý, tenký a poslech hudby je spíše dokumentační. Dokonce jsem měl z počátku dojem, že je zde pouze jeden reproduktor. Důvodem jsou ovládací tlačítka na levé straně perforovaného plechu. Levý reproduktor je umístěn pod nimi a zvuk je natolik potlačený, že jej slyšíte převážně z pravé strany. Pokud by vás toto Vaio zaujalo a jste milovníkem muziky, rozhodně doporučuji zakoupit nějaké notebookové přenosné reproduktory. Mikrofon je standardní se slušnou citlivostí a srozumitelností.

 

Wi-Fi a Bluetooth

Wi-Fi karta v tomto stroji pracuje spolehlivě a i slabého signálu se drží zuby nehty. Recenzi jsem psal na návštěvě rodiny v lázních Luhačovice. Dům, ve kterém je rodina ubytována nenabízí žádné připojení k internetu. Vyzkoušel jsem tedy, v bláhové naději, vyhledat místní sítě, zda nějaká nebude volná. Naděje umírá poslední. Vedlejší nejmenovaná vila poskytovala svým hostům volnou síť. Při zhruba třetinové síle signálu se Vaio snažilo a sítě se nepustilo. I přenosová rychlost byla stabilně vysoká. Vzdálenost od vedlejší vily byla cca 15 metrů a signálu navíc bránily minimálně dvě zdi. Předpokládám tedy silnější Wi-Fi router s dosahem 100 m. Bluetooth pracoval spolehlivě, bez zjevných potíží se spároval s telefonem.

[pagebreak title=Výkon, baterie a výdrž, celkové zhodnocení]

Výkon

Výkon úsporného C2D Intelu je při běžné práci s notebookem více než dostatečný. Kancelářské práce, brouzdání po internetu, sledování filmů, nic toho nečinilo Vaiu sebemenší problémy. Při práci s fotografiemi v Lightroomu i Photoshopu byl výkon vyhovující pro běžného uživatele. Pro fotografa, který potřebuje zpracovat velký objem fotografií, by byl výkon již na hraně. Jako přenosný notebook pro kontrolu, třídění a základní úpravy fotografií v terénu výkon stroje dostačuje, problém ale bude se zmíněným zabarvením displeje. I když potlačíte díky systémové kalibraci modrý nádech a přiblížíte se ke správným barvám tak, aby barevná odchylka nevadila běžné práci, do věrných barev bude mít Vaio VPCY11S1 stále daleko. To však vyplývá i z cenové kategorie.

 

3D Mark 01 SE

3D Mark 03

3D Mark 05

3D Mark 06

PC Mark 05

HD Tune

Crystal Disk Mark

Zahřívání notebooku zjistíte pouze u výdechu větrání. Při výkonnostním testu a větší zátěži procesoru vychází z výdechu teplejší vzduch. Ale není to nikterak kritická teplota. Bez potíží lze pracovat s notebookem na peřině a stále nedochází k zahřívání těla stroje. Hlučnost větráku je i ve vysoké zátěži únosná a nikterak neruší.

 

 

Výdrž baterie

Příjemným překvapením se stala výdrž notebooku. Ano, je vybaven nízkonapěťovým, úsporným ULV procesorem, ale čekal jsem nižší hodnoty. Opak byl pravdou. Vaio se přiblížilo výdrží nedávno testovanému MSI Wind U260, který má jednojádrový Atom a výdrž se při běžné práci pohybuje mezi sedmi a osmi hodinami. Vaio se při nastavení nejnižšího jasu podsvětlení displeje vyšplhá s výdrží výrazně přes 6 hodin. To je hodnota, která je většině notebooků menších rozměrů a relativně výkonným procesorem téměř zapovězená. Čas potřebný k nabití baterie se pohybuje kolem čtyř a půl hodiny.

 

 

Zhodnocení

Jak tedy zhodnotit toto Vaio. Je to trochu ošklivé káčátko. Designově mě osobně příliš neoslovilo. Líbivost je však silně individuální záležitostí. Chci tím spíše naznačit, že se na první pohled ošklivé káčátko se po několika dnech používání promění v krásnou labuť. Alespoň co se výdrže, pohodlí práce a výkonu týče. Když už jsem zmínil MSI Wind U160 a měl bych porovnat neporovnatelné, asi bych napsal, že jsou si rovni ve svých cenových kategoriích. Wind je příjemné ekonomické řešení, které nemá za cenu do deseti tisíc korun žádný závažný problém. Sony Vaio VPCY11S1 nabízí totéž. Tedy totéž, ale s pohodlím a výkonem o jednu, dvě třídy výším. Za dvojnásobnou cenu oproti MSI Wind získáte větší, rozlišením plnohodnotný displej, výtečnou klávesnici pro dlouhé psaní a výkon, který vás na cestách rozhodně nebude nikterak zdržovat. A pro někoho může být důležitý i faktor prestiže značky.

[pagebreak title=Kompletní fotogalerie]

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[pagebreak title=Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže]

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže 

Sony Vaio VPC Y11S1 13,3"

Cena

cca 19 990 Kč s DPH

Zapůjčil

Sony CZ, www.sony.cz

 

CS24

Specifikace

Procesor

Intel Core 2 Duo SU7300: 1,30 GHz

Operační paměť (vestavěná)

4 GB (DDRIII 1066 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

320 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

-

Optická mechanika (rychlost)

-

Velikost displeje (palců)

13,3

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Intel GMA X4500MHD

Grafická paměť

až 1,76 GB

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

2.1 + EDR

Mobilní komunikace

-

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet,i.Link, express card, audio

Počet USB portů

3 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD + MS Duo

Rozměry

326 × 226,5 × 32 mm

Hmotnost

1,78 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

5 192

3DMark03 (body)

2 327

3DMark05 (body)

897

3DMark06 (body)

CPU? 2 947, Memory: 3 111, Graphics: 1 528

PCMark05 (body)

2 658

HDTune (MB/s; ms)

Average: 63,2, Access: 19,2

CrystalDiskMark 2.2  (MB/s)

Sq.Read: 66,24; Sq.Write: 66,02

Windows Experience Index

3,4

Výdrž web* (čas)

5:41 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

6:17 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

2:46 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní