Hlavní navigace

Sony Xperia Z1 Compact: výkonný smartphone v malém balení (recenze)

24. 3. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Velkou výhodou malé Z1 je naprosto stejný hardware, jaký najdete u standardní Z1. I tu jsem měl v ruce a její vodotěsnost ve sklenici piva nebylo možné ověřit – protože se do něj zkrátka nevešla. Miniverze Samsungu Galaxy a HTC One byly vždy nějakým způsobem slabší a očesané, ale u Sony dostanete plnohodnotný výkon. Sony si za to ovšem také nechá zaplatit, Z1 stojí kolem 15 000 Kč. Z1 Compact je také o něco tlustší.

Z1 Compact je opravdu nabušená, uvnitř má Snapdragon 800 na frekvenci 2,5 GHz (19350 bodů v 3DMark Ice Storm). Displej o rozumné úhlopříčce 4,3" s rozlišením 720 × 1280 px ale mezi nejlepší nepatří. Sony má takový nepěkný zvyk osazovat do smartphonů panely typu TN, sice vylepšená, o problémech s pozorovacími úhly nevíte, ale barvy prostě hezké nejsou. Ve srovnání s IPS nebo Super AMOLED jsou velmi nevýrazné. Jakmile telefon pár dní používáte, zvyknete si. Problém nastane jen pokud máte srovnání, třeba když se občas podíváte na jiný telefon. TN patří na smetiště dějin. Jenže co naplat, smartphony s lepšími displeji patří mezi pádla, proti kterým se Sony tímto modelem vymezuje.

Parametry
Cena 14 892 Kč  
Zapůjčil Sony
Sony Xperia Z1 Compact
displej 4,3'', kapacitní TFT LCD, 720 × 1280 px, 342 dpi
procesor Qualcomm MSM8974 (4× Krait, 2,2 GHz)
konektivita microUSB, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, GPS, NFC
sítě GPRS, EDGE, HSPA, LTE (150/50 Mb/s)
rozměry a hmotnost 127 × 65 × 9,5 mm, 137 g
OS Android 4.3

Displej malé Xperie Z1 je vyroben z minerálního skla odolného proti poškrábání. Na pohled z podobného materiálu jsou ovšem i záda, která na našem testovacím kousku lehce škrábnutá jsou. Záda jsou vlastně největším problémem celého telefonu. Jsou totiž lesklá a to se neodpouští. Funkci zrcátka bych přešel, ale tak zapatlaný telefon už po chvíli používání jsem ještě neviděl. Ale co, kupte si na ně nějakou nálepku a budete s Xperií spokojeni.


 


 

Na pravé straně je velmi výrazné zapínací tlačítko, které si budete zkraje plést se spouští fotoaparátu – ta je naopak velmi malá a umístěná blíže ke kraji. Levá strana má uprostřed speciální dobíjecí konektor a tři voděodolné záslepky, které skrývají slot na microSIM, microSD a nabíjecí microUSB. Nutnost otevírat záslepku kvůli každému nabíjení není tak otravná, jak se na první pohled zdá. Z1 má vodotěsné tělo (IP58/IP55) a z toho důvodu jsou na všech slotech s výjimkou jacku pro sluchátka krytky.


 

Reproduktor zabírá celou spodní stranu. Hraje pěkně nahlas, nicméně pouze mono. Když zakryjete jeho levou část, neuslyšíte nic ani z té pravé – repráček uvnitř je jen jeden a pouze mřížka se tváří jako hudební telefon. Zadní lesklá záda obsahují logo NFC a 20,7 Mpx fotoaparát s přisvětlovací diodou. Malou kamerku najdete i vpředu.

Android 4.3

Sony má povedenou nadstavbu Androidu. Potěší už procenta baterie v horní liště, přepínače pod stahovací lištou i užitečné funkce v seznamu aplikací. Matice ikon je standardních 4×4 a je to standardně málo. Změny docílíte jen jiným launcherem, ovšem to platí pro telefony prakticky všech značek.


Při stisku tlačítka pro přepínání aplikací přibude panel s oblíbenými | Aplikace typu Facebook nelze odinstalovat | Xperia má řadu režimů

Seznam aplikací obsahuje levé vyjížděcí menu, které umožňuje vyhledávat, změnit řazení z abecedního na vlastní, případně zobrazení dvaceti nejpoužívanějších aplikací na první stránce. Toto má Sony vyřešeno šikovně. Najdete zde ještě přístup do obchodů Google Play a Sony Select.

V androidím nastavení přibyla položka Konektivita Xperia, kde si můžete nastavit bezdrátové přehrávání na jiných zařízeních, zrcadlení obrazu na televizi či dokonce spojení s ovladačem DualShock od Sony; pokud máte Playstation.

Telefonování

Sony má funkci zpomalení řeči, což se může hodit starším lidem. Protistranu opravdu slyšíte mluvit pomaleji, ale zní tak trochu retardovaně. Účel to ovšem plní. Naopak musím kritizovat za nevyladěný proximity senzor, který po vzdálení telefonu od ucha ještě několik sekund není schopen aktivovat displej. Prakticky nikdy nepoložíte hovor jako první, protistrana na to má mnohem více času.

Nativní klávesnice hned zkraje potěšila rozložením české qwerty, ale jako všechny ostatní bude štvát tím, že neumí rozlišovat, kdy chcete psát s diakritikou (vše kromě SMS) a kdy bez (SMS). Funkci lupy ale chválím všemi deseti.

Displej

Xperii lze ovládat i v rukavicích, pokud to ovšem v nastavení povolíte. Jen nevím, k čemu mi nyní jsou speciální rukavice pro smartphony a v nadcházejícím létě to asi příliš neocením, ale jinak chválím. Displej typu TN jsem pohanil už na začátku, ale zbytek je povedený. Nechybí automatický jas, můžete dokonce vyvážit bílou. V prohlubni nad displejem je schovaná široká indikační vícebarevná dioda, kterou nelze přehlédnout. Jen trochu škoda pomalé frekvence blikání.

Aktualizace: podrobným testováním jsme zjistili, že jde o specialitu JDI – matrici typu IPS-Neo.

Úložiště

Paměť telefonu činí 11,79 GB a je společná pro aplikace i data. Rozšířit ji můžete prostřednictvím microSD.

Napájení

Telefon používám celkem nadprůměrně, Wi-Fi zapnuté celý den, občas video z Youtube, několik hovorů …a večer jsem na 50 %. Z toho by se dala odvodit výdrž dva dny, jenže přes noc pár procent ubude a druhý den se 40 % už nemusíte vydržet.

 

Xperia nabízí úsporné režimy (Stamina), které se aktivují podle času, nebo třeba při zapojení do nabíječky a pokud je budete mít aktivní, na dva dny se můžete dostat. Jedním z nejzajímavějších režimů je aktivování Wi-Fi pouze pokud se nacházíte v blízkosti svých oblíbených hotspotů. Pamatuje si jejich GPS souřadnice.

Konektivita

Xperia Z1 je skutečně nabušený telefon. Wi-Fi zvládá podle nového standardu 802.11ac, tedy i na frekvenci 5 GHz a podporuje LTE (až 150 Mb/s). LTE u nás začíná být důležité, obzvláště v síti Vodafone, která jej buduje mimo velká města se 3G. Dále podporuje geolokační služby GPS a Glonass

Kamera s extrémním rozlišením 20,7 Mpx příliš nepřispívá k lepším fotkám, uvnitř místnosti rozdíl nepoznáte vůbec. Venku za dobrého světla podává naopak dobré i ostré barvy a je plně srovnatelná s iPhonem i Samsungem Galaxy. Možná i trochu lepší. Kamera nabídne funkci rozšířené reality – třeba přidá dinosaura na noční stolek.

 

Verdikt

Z1 Compact splnilo vše, co Sony slíbilo. Telefon akorát do ruky, přesto výkonově na špici a dokonce voděodolný. Několik drobných nedostatků nebude mrzet tolik jako lesklá záda, která design a hlavně používání telefonu sráží o dvě třídy níže. Současně s koupí se zajímejte o nějaký tenký obal nebo nálepku.

hodnocení
rozměry lesklá záda
vodotěsnost vysoká cena
podpora LTE displej IPS-Neo (kromě černé horší úhly než trad. IPS)
výdrž na akumulátor  

 

Doplněno:

Xperia Z1 Compact používá displeje od dvou výrobců, alespoň podle označení. JDI a AUO, v testu jsme měli JDI. Proměřil jsem displej kolorimetrickou sondou, výsledky najdete na obrázku níže. Minimální a maximální jas je 35 respektive 446 cd/m2 a kontrast 1471:1. Hodnota zcela černé činí 0,027 cd/m2.

WT100

x

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.