Hlavní navigace

Proč Microsoft ve Windows 10 S neumožní změnit výchozí prohlížeč ani vyhledávač?

4. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
V nové edici systému nezměníte výchozí prohlížeč ani vyhledávač v prohlížečích od Microsoftu. To firma při odhalení produktu neřekla a jako vždy platí, že by bylo příjemnější, kdyby transparentně komunikovala.

Již jsme se seznámili s novou edicí Windows, která jde opačnou cestou, než se ubíral desktop předchozí desetiletí. Je podobná spíše Applu, kde můžeme pozorovat snahu pro trvale dobrý výkon a výdrž zařízení kontrolovat prostředí a běh aplikací. Např. o aktualizace se v iOS stará centrální zdroj pro aplikace – systém aplikacím na pozadí nedovolí dělat si cokoli. Co ale Microsoft při uvedení produktu neřekl? Výchozím prohlížečem ve Windows 10 S bude Edge – a tuto předvolbu nebude možné změnit. Současně v Edgi a Internet Exploreru nebude možné změnit výchozí vyhledávač, což by měl být ve většině případů Bing. Prozradila to sekce častých dotazů a odpovědí na webu podpory Microsoftu.

Proč (ne)musí být výchozí Edge?

Windows 10 S byl navržen pro stabilní výkon a bezúdržbovost a domnívám se, že to je důvod, proč bude Edge výchozí. Jedná se o velice úsporný prohlížeč, který v tomto ohledu utíká konkurenci. Ve chvíli, kdy byste na zařízení s Windows 10 S začali používat Chrome nebo Firefox, propagovaná celodenní výdrž na akumulátor by se nemusela uskutečnit. Microsoft tedy chrání sám sebe.

Netvrdím nutně, že je to správné, tuto filosofii nicméně lze pochopit. Jedná se o čistý pragmatismus, který ostatně praktikuje také zmíněný Apple. V iOS je výchozím prohlížečem Safari, jež nelze odinstalovat. Nezbavíte ho ani statutu výchozího prohlížeče. Microsoft ovšem není Apple a nedělám si iluze, že by mu to prošlo. Ve Windows na podobné restrikce nejsme zvyklí. (Možná proto se novinka neměla nazývat Windows.)

Výchozí tapeta ve Windows 10 S Výchozí tapeta ve Windows 10 S (Foto: Microsoft)

Buď jak buď, používat alternativní prohlížeče samozřejmě možné bude. Spíše je otázka, jestli budou nějaké dostupné. Již dříve jsem naznačoval, že se Store musí urychleně začít plnit aplikacemi, aby myšlenka Windows 10 S uspěla. Zatím v něm nejsou Chrome, Firefox ani další známí hráči. A co hůř, těžko si lze představit scénář, kdy Google svůj prohlížeč ve Storu uvolní. Není to v jeho zájmu a s Microsoftem je na kordy. Připomeňte si přestřelku o YouTube pro Windows Phone.

Mimochodem, kdyby Microsoft komunikoval transparentně a rovnou sdělit důvody, proč nebude možné změnit výchozí prohlížeč, možná by nás tím uspokojil. Veřejnost by pak takový krok nemusela brát jako podraz za jejími zády. Protože nic neřekl, dává pouze opět prostor spekulacím.

Proč (ne)musí být výchozí Bing?

Zatímco nemožnost změnit výchozí prohlížeč lze pochopit jako čistě pragmatický krok, nenapadají mě pádné argumenty pro nemožnost změnit výchozí vyhledávač v prohlížečích od Microsoftu. Windows 10 S by měl být zdarma, takže je potřeba jej nějak zaplatit. Zaplatíte za něj reklamami ve Startu, které lze vypnout – a předinstalované propagované aplikace lze též odebrat.

Domnívám se, že používání vybraného vyhledávače je dalším způsobem, jak operační systém zaplatit. Přesto se ptám, zda je rozumné, aby vyhledávač nešlo změnit vůbec. I Google vás ve Chrome OS nechá vyhledávač změnit. Výchozí je Google, ale protože systém tvoří hlavně klasický prohlížeč, můžete jít do nastavení a provést změnu poskytovatele vyhledávání. Není důvod, aby to nešlo.

Edge a Bing budou silná dvojka. V Česku je ale Bing nepoužitelnýEdge a Bing budou silná dvojka. V Česku je ale Bing nepoužitelný Edge a Bing budou silná dvojka. V Česku je ale Bing nepoužitelný

A nevidím důvod, proč by to nemohlo jít v Edgi a Internet Exploreru. Ještě dodám, že i běžně je možnost změnit vyhledávač v Edgi tak dobře skrytá, že provést změnu nastavení může pro někoho znamenat porážku. Bing sám o sobě není vůbec špatný, ale jen v některých zahraničních zemích. Z vlastní zkušenosti víme, že v Česku nepodává dobré výsledky. Snad by se Microsoft aspoň pro počítače prodávané u nás mohl dohodnout např. s českým Seznamem.

Jinak opět platí, že ve zmíněných prohlížečích můžete používat libovolný vyhledávač. Jen bude nutné nejprve zadat jeho adresu a přejít na jeho webové rozhraní. To dnes ovšem není považováno za komfortní. Jistým řešením bude změna domovské stránky, kde můžete zadat adresu např. Googlu nebo Seznamu. Myslím, že běžní uživatelé a uživatelky koncept domovské stránky neopustili.

KL24

Navíc, pro pokročilé Windows 10 S nebude. Pokročilí budou nadále používat Windows 10 v edicích Home či především Pro, kde změny výchozího prohlížeče nebo vyhledávače možné jsou. Je docela dobře možné, že nemožnost změnit výchozí vyhledávač v prohlížečích Edge a Internet Explorer se na základě zpětné vazby časem stane minulostí.

Na druhou stranu, ve Windows Phonu to bylo stejné. Výchozí vyhledávač změnit nešel (až na vybrané varianty smarpthonů), všichni za to Microsoft kritizovali a plošného řešení jsme se nedočkali. Napadají vás další důvody pro a proti? Uveďte je v diskuzi.

Byl pro vás článek přínosný?