Hlavní navigace

Názor k článku Souboj bezpečnostních expertů. Jsou antiviry přínosné, nebo je máme zahodit? od Zann - Ona je to poměrně známá věc, tedy samozřejmě...

  • 1. 2. 2017 12:07

    Zann (neregistrovaný)

    Ona je to poměrně známá věc, tedy samozřejmě lidem co přicházejí do "styku" se zákazníkem typu "blbá hlava", a ne ten kdo bude donekonečna tvrdit že "nejlepší je ten Windows a Avast" protože to četl v Computeru a na facebooku, tak to tak je prostě, ale jen pro připomenutí.
    Protože i ten vir, musí někdo napsat, tak jako každou práci si i tenhle "programátor" potřebuje zjednodušit práci a zvýšit efektivitu a tak se čím dál častěji stane následující.
    Volají lidi co jsem jim stavěl PC že "to nejede". Poptávat se po telefonu co se stalo nemá samozřejmě smysl, protože se dozvíte že "včera to jelo a dneska to nejede". Přijdete tam - mrtvola. Celkem logicky se ptáte co se s tím dělo než to úplně upažilo? "No nic, jenom Fanoušek si stáhnul tu hru jak to teďka všichni hrajou a jeho kamarád ze školy - co tomu rozumí - mu to tam nainstaloval". tady už víte že je zle. Hra koupená na Ulož.to a v 15x přebaleném RARu mimojiné i soubor s poetickým názvem readme.txt. kde je naprosto blbuvzdorně sesumýrovaný návod "jak si zasvinit PC" přičemž jeden z bodů je "dočasně vypněte antivir, protože jinak to nenainstalujete". Na půl huby vysvětlíte že to je prostě na reinstall, vyslechnete si inteligentní dotazy typu "tak kua co to je za antivir že to je ZASE zavirované" nebo "a jak jsem to asi měl nainstalovat když v tom návodu píšou vypněte antivir" a podobně a prostě to reinstalujete. Takže ano, antivir, tam kde je hlava blbá, je zbytečný.
    Další důkaz tohoto tvrzení je třeba případ, kdy vám někdo volá s podobným problemem, vy tam přijdtete, pustíte PC a první co na vás vyskočí je šest nezavisle na sobě vyskočivších oken kde je reklama na věci ruletou počínaje a práškama na zvětšení ptáka konče ... "no, přišel mi mail, že jsem vyhrál v nějaké souteži a ať teda jenom kliknu na odkaz dole" ... vyhrál. PC naprosto nepoužitelné, protože po otevření prohlížeče se najednou otevírá 100 oken s reklamou a domovská stránka, která určitě není seznam.cz, 16GB RAM jde do kopru a následuje BSOD. Antivir? Opět absolutně zbytečný, protože tenhle způsob útoku jde úplně mimo jeho kompetence. Antivir prostě řeší formu útoku, na který už dneska každý prdí, zjednodušeně řečeno. No a Admin práva jim zakázat nemůžete, protože jak by si tam nainstalovali ten CCleaner na který jste vy při instalaci nepochybně zapoměli a ještě tak dva, tři antiviry, co tak lidi poradí. Z toho dva free a jeden z Ulož.to .....
    Takže asi tak nějak to vypydá, když je hlava blbá a vy se s tím snažíte bojovat instalací antivirového software ...