Hlavní navigace

Souborový systém Protogon je pryč, přivítejte serverový ReFS [Windows 8]

2. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak se zdá, s Protogonem je konec. Jeho přítomnost ve Windows 8 se stala minulostí. V nových sestaveních Windows 8 se už souborový systém s tímto názvem nenachází, zato se v nich objevilo cosi, co se nazývá ReFS (Resilient File System). Skoro určitě jde pouze o evoluční krok a změnu názvu, nikoli v o kompletně jiné dílo. Protogonem jste disk naformátovali leda přes příkazový řádek, ReFS už najdete běžně v grafickém uživatelském prostředí, když se pokusíte médium naformátovat.

Protogon bylo zřejmě kódové označení ReFS. Nový souborový systém by mohl být koncepcí podobný Windows Future Storage, které se původně mělo objevit ve Vistě. Ukázkami v roce 2003 to ale skončilo. Databázově pojatý souborový systém sliboval rychlejší vyhledávání a sdílení dat mezi aplikacemi. Jeho odkaz nakonec zřejmě ponese ReFS.

Aktuálně osmičky na disky naformátované novým souborovým systémem nelze nainstalovat, spolupracují pouze s NTFS. To bude ale pravděpodobně způsobené vývojovým stádiem, ve finále by Windows 8 měla jít na ReFS nainstalovat docela normálně. Podle některých informací však bude bývalý Protogon součástí serverových variant Windows a na běžných počítačích se s ním nesetkáme.

Zdroj: WinUnleaked.tk | WinRumors 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?