Hlavní navigace

Soud zakázal prodej klávesnic Typo pro iPhone, porušují patenty BlackBerry

31. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bez nadsázky lze říct, že Američané milují iPhone. Mezi jeho uživateli se ale najde řada těch, kteří přešli z BlackBerry a stýská se jim po hardwarové QWERTY klávesnici, která v minulosti byla pro přístroje kanadské firmy typická. Jedním z nich je televizní moderátor Ryan Seacrest, který založil firmu Ryan Seacrest's Typo Products LLC a zasponzoroval vývoj hardwarové klávesnice ve formě pouzdra na iPhone. Má to ovšem jeden háček. Soud v San Francisku vydal předběžné opatření, které zakazuje Typo prodávat. Klávesnice totiž neoprávněně používá patentované know-how společnosti BlackBerry, která Typo v lednu letošního roku zažalovala.

Vlevo iPhone 5S v pouzdře Typo, vpravo BlackBerry Q10

Inspirace produkty BlackBerry je zřejmá na první pohled. Seacrestova společnost argumentovala tím, že BlackBerry si nárokuje „monopol na klávesnice“ a že Typo je zaměřen na běžné spotřebitele, zatímco kanadská společnost se orientuje na zákazníky z řad podniků. Své stanovisko vyšperkovala tvrzením, že BlackBerry nemůže porušením patentů utrpět závažnou finanční újmu, protože se její produkty beztak skoro neprodávají.

 

KL24

Soud ovšem tato obhajoba neobměkčila. Podle soudce Williama Orricka je pravděpodobné, že BlackBerry v dalším průběhu řízení doloží, že klávesnice Typo porušuje její patenty, zatímco žalované straně se nepodařilo tyto patenty dostatečně zpochybnit. BlackBerry pozastavení prodeje Typa s nadšením vítá, celému sporu ale zdaleka není konec – jde zatím o předběžné opatření a Typo už se nechalo slyšet, že se proti rozhodnutí odvolá.

Zdroj: Reuters, N4BB

Byl pro vás článek přínosný?