Hlavní navigace

Názory k článku Soud zakázal Uber v Brně. Pražané zatím jezdit mohou

  • 19. 4. 2017 8:50

    Drak_Tovikrov

    Hlavní problém s Uberem, AirBnB apod. je fakt, že se vydávají za formu "sdílené" služby, kterou si poskytují lidé navzájem, ale realita je taková, že je to normální business. Uber je taxislužba a AirBnB je často de facto hotel, kde lidé pronajímají byty, ve kterých sami vůbec nebydlí a nebydleli. To umožňuje obcházet zákonná pravidla a tím získávat neférovou konkurenční výhodu na trhu, která negativně dopadá na ty chudáky, kteří v dobré víře splnili veškeré zákonné požadavky a teď přicházejí o tržby.

    Kdysi jsem užil takový příměr: představte si, že provozujete hospodu. Než jste si ji otevřeli, museli jste oběhat kupu úřadů, získat dvacet povolení, splnit přísná hygienická pravidla a normy, zaplatit správní poplatky apod. Dále jste si museli pořídit babišovu pokladnu, zaměstnáváte servírku, které platíte soczdrav, platíte daně, splňujete nařízení týkající se kouření a další právní předpisy. Podnikání vám funguje a žijete si celkem v pohodě.

    Pak si vedle vás někdo otevře tzv. "beer-sharingovou klubovnu". Pivo se tam točí stejně jako u vás, ale oficiálně to není hospoda. Její provozovatel samozřejmě neplní žádné zákonné normy (není to přece hospoda!), neplatí žádné daně (je to zájmový spolek!), zaměstnává servírku načerno (ona tu nepracuje, jen se tu podílí na sdílení piva!), povoluje kouření (soukromý prostor!) a prochází mu to. Na štítě sice nemá napsáno hospoda, ale lidi si ho najdou díky aplikaci "BeerUp", kterou provozuje jakási mlhavá americká korporace, které jdou veškeré nezdaněné zisky z jejího provozování.

    Stěžujete si, ale úředníci jen krčí rameny: není to přece hospoda, co my s tím máme dělat. Během půl roku ztratíte polovinu zákazníků a vaše investice a podnikání jdou do kytek. Můžete to zabalit; vy přijdete o svůj business a stát přijde o daně a pracovní místa.

    Sami si posuďte, jestli je taková situace fér. Podle mě ne. Podmínky pro podnikání musí být rovné. Jsem jednoznačně PRO další rozvoj "ekonomiky sdílení" zprostředkované mobilními technologiemi, ale tam musí jít o nekomerční, popřípadě jen lehce komerční použití (spolujízda: svězu někoho, když to mám po cestě a mám prázdné auto; ubytování: mám volný pokoj a chci ho dát k dispozici baťůžkářům). Pokud někdo chce normálně podnikat, musí plnit zákonné normy. Je samozřejmě bez diskuze, že zákonné normy musí jít s dobou a adekvátně regulovat online ekonomické aktivity tak, aby z toho něco měla komunita, kde se tyto aktivity fyzicky odehrávají.

  • 23. 4. 2017 21:59

    lab28717@kyois.com

    No, tak keď si sťažujem a úradníci krčia ramenami, tak zabalím podnikanie s hospodou a začnem podnikať s "BeerUp", keďže je to aktuálne trend a je s tým menej starostí ;). Ale samozrejme aj nariekať aké je všetko nefér je možnosť, a vždy bude existovať dosť takých, čo si ju zvolia. Záleží na človeku...