Hlavní navigace

Soukromí opět v ohrožení. Britský premiér chce zakázat šifrovaný chat

13. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

S teroristickými útoky sice nesouhlasíme, ale jestli jsme v důsledku připraveni kvůli prevenci obětovat naše soukromí, to je otázka úplně jiná. V USA se po 11. září rozjela velká špionážní mašinérie, o níž nás informoval především Edward Snowden. Důsledek odhalení je takový, že se zvedl zájem o všemožná šifrovací řešení pro různé služby. Především se bavíme o komunikačních sítích, tedy i e-mailu nebo chatu.

 

Britský ministerský předseda se teď vytasil s nápadem, že v každé chatovací službě musí být zabudována zadní vrátka, která by umožnila tajným službám v případě potřeby číst zprávy uživatelů. Služby, které by se nepodrobily a komunikaci by šifrovaly, by v zemi byly jednoduše zakázány. Ovšem kdoví, jestli by to za zabránilo uživatelům, aby je používali.

Británie se připravuje na volby, přičemž současný ministerský předseda David Cameron, kterého známe jako člověka prosazujícího cenzuru na internetu, by v případě znovuzvolení prosazoval zákaz šifrovaných komunikátorů. Potenciálně by se v ohrožení mohli ocitnout WhatsApp, iMessage, SnapChat, Telegram a další.

Zdroj: The Independent via Windows Central

Byl pro vás článek přínosný?