Hlavní navigace

Soundbar Sonos Beam 2: povedený nástupce loňské generace s Dolby Atmos a eARC (recenze)

Sdílet

Zdroj: Cnews
Sonos po úspěšném uvedení prvního Beamu přichází s druhou generací, která si zachovává svůj design a nabízí celou řadu inovací pro kvalitnější přehrávání zvuku z televize nebo smartphonu. Jak si ale Sonos Beam 2 vede v porovnání se svým předchůdcem a jaká vylepšení přináší?

Obsah balení:

V balení se nachází kromě samotného soundbaru také dvoumetrový napájecí kabel a přibližně 1,5 metru dlouhý HDMI kabel pro propojení soundbaru s televizí. Pokud vaše televize neobsahuje HDMI port, můžete použít přibalenou redukci z HDMI na digitální optický vstup. Za pochvalu stojí i samotné balení, které je až na látkový obal pro soundbar kompletně z recyklovatelného papíru, a to včetně výplní.

Sony Xperia 1 III obsah balení (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III obsah balení (zdroj: cnews.cz)
Balení procesoru Threadripper obsahuje rámeček pro přimontování chladičů na bázi technologie Aseteku
Balení procesoru Threadripper obsahuje rámeček pro přimontování chladičů na bázi technologie Aseteku

Parametry:

Reproduktory:
  • jeden tweeter pro vysoké frekvence
  • čtyři midwoofery
  • tři pasivní basové zářiče
  • pět Class-D zesilovačů
Připojení: LAN, HDMI eARC, Wi-Fi 2,4 GHz, Apple Air Play 2
Ovládání: dotyková tlačítka, ovladač k televizi, mobilní aplikace Sonos
Hlasový asistent: Google Assistant a Amazon Alexa
Funkce:
  • Trueplay (pouze pro Apple zařízení)
  • ekvalizér
  • noční režim, zvýraznění hlasu
  • Dolby Digital Plus, Dolby Atmos, HD Master Audio, Multichannel PCM a DTS-X
  • podpora Multi-room
  • Anynet+ (HDMI-CEC)
Rozměry a hmotnost: 651 × 100 × 69 mm, 2,8 kg

Sonos Beam 2 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do Kč
(Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Vzhled:

Sonos se v oblasti vzhledu nikam nehrne, naopak se drží spíše konzervativnějšího vzhledu a Beam tak seženete pouze v bílé nebo černé variantě. Mnou testovaná černá varianta následuje tvar i rozměry svého předchůdce. Stejné zůstalo i rozmístění jednotlivých reproduktorů, jediný rozdíl oproti první generaci je tak v krytí samotných reproduktorů. Ty jsou nyní obklopeny jemně perforovanou plastovou mřížkou namísto původní tkaniny.

Přední pohled (zdroj: Cnews)
Přední pohled (zdroj: Cnews)
Detail na jemně perforovanou mřížku (zdroj: Cnews)
Detail na jemně perforovanou mřížku (zdroj: Cnews)

Jinak hladkou vrchní stranu obohacuje trojice dotykových tlačítek se změnou hlasitosti a pozastavením/spuštěním hudby a otvor ukrývající mikrofon pro hlasové příkazy skrze chytrého asistenta. Dotykem nebo přejetím prstu po tlačítkách aktivujete některé z gest, podržením středového tlačítka pak připojíte soundbar do aktuálně přehrávaných zařízení v Multi-room nebo ho odpojíte.

Tip: Sonos Ray: koncert vám doma neudělá, ale kvalitní zvuk z televize ano (recenze)

Na přední straně se mimo logo výrobce nenachází vůbec nic, veškerá konektorová výbava se tak logicky ukrývá na zadní straně. Kromě otvoru pro připojení napájecího kabelu zde najdete HDMI port, LAN konektor s podporou 10/100 ethernetu a tlačítko pro aktivaci párování.

Gumové nožičky na spodní straně (zdroj: Cnews)
Gumové nožičky na spodní straně (zdroj: Cnews)
TCL C715 obr7 konektorová výbava
TCL C715 obr7 konektorová výbava

Kvalita hudby:

Co však všechny včetně mě zajímá nejvíce, je zvukový projev, který dokáže soundbar vyplodit při přehrávání filmů nebo poslechu hudby. Asi vás nepřekvapí fakt, že Beam 2. generace přináší stejně kvalitní zvuk jako u předchozí generace, zároveň však přichází s řadou vylepšení.

V první řadě jsme se dočkali podpory Dolby Atmos, která otevírá dveře k lepšímu zvukovému zážitku při sledování filmů s vyšším datovým tokem. Přestože všechny reproduktory šíří zvuk jen ve vodorovné ose a žádný z nich není jakkoliv nakloněný, je výsledný prostorový zvuk s umělým dopočítáváním překvapivě čistý a obklopí vás tak, jako byste se nacházeli uprostřed centra dění. Připojením podporovaných reproduktorů (například reproduktory Sonos nebo Symfonisk) pak prostorový zvuk dokážete posunout na novou úroveň a zároveň trochu ulehčit soundbaru, který se může lépe soustředit na zvuky směřující přímo na vás.

Vnitřní uspořádání reproduktorů Vnitřní uspořádání reproduktorů (zdroj: Sonos.com)

Další upgrade oproti předchozí generaci přichází u HDMI s podporou eARC, což znamená větší šířku pásma a rychlost, konkrétně až 24bitů/192 kHz s nekomprimovaným datovým tokem až 38 Mbps. Další vychytávkou je podpora Ultra HD a Dolby Atmos Music skrze platformu Amazon Music. Tyto formáty bohužel nejsou aktuálně v našich končinách k dispozici. Daleko více využijete klasické Dolby Digital Plus 5.1, již zmíněné Dolby Atmos nebo prostorový zvuk s Multichannel PCM.

Rozdíly mezi HDMI ARC a HDMI eARC

Funkce: HDMI ARC: HDMI eARC:
podpora stereo ano ano
5.1 zvuk s kompresí ano ano
5.1 zvuk bez komprese ne ano
7.1 zvuk bez komprese ne ano
vysoký bitrate až 192 kHz, 24bit (eg; Dolby Atmos, DTS:X) ne ano
maximální šířka pásma 1 Mbit/s 37 Mbit/s
ovládání CEC eARC data kanál
Lip Sync korekce volitelná ano
ovládání televize a hlasitosti ano (CEC) ano (CEC)
ovládání napájení ano (CEC) ano (CEC)
ARC Fallback ano

Výsledná kvalita zvuku je na vysoké úrovni a na soundbar za cenu okolo 13 tisíc podává vynikající výsledky v oblasti basové složky i mluveného slova. Při sledování filmů oceníte zřetelné dialogy s možností jejich zvýraznění. V noci se hodí i noční režim, který mírně ztiší basy, aby vaši spolubydlící nebo sousedé mohli v klidu spát. Beam 2. generace se tak snaží zastat svoji funkci v co nejvíce oblastech a být maximálně multifunkční, což se mu ve výsledku docela daří.

Přestože Sonos přichází s vlastním Multi-room řešením, Beam 2 podporuje i konkurenční řešení v podobě Alexa Multiroom Audio nebo Chromecast. Majitelé Apple zařízení mají možnost přehrávat nebo zrcadlit hudbu skrze Air Play 2 a zkalibrovat soundbar s velikostí místnosti skrze Trueplay.

Aplikace a ovládání:

Pro ovládání soundbaru existuje hned několik možností. Tou první a pohodlnější je vzít do ruky ovladač od televize a změnu hlasitosti provést skrze něj. Soundbar umožňuje díky HDMI s nejnovějším eARC (a ARC) mimo přenos audia i povely pro změnu hlasitosti, vypnutí audia a podobně.

Druhou možností je pak mobilní aplikace, kterou lze bez ostychu nazvat jednou z nejlepších ve svém oboru. Prostředí aplikace je přehledné, intuitivní a snadno se v něm po chvíli zorientujete. Pokud připojujete soundbar do aplikace poprvé, stačí jej zapnout a chvíli vyčkat, než zařízení aplikace sama najde a nabídne vám možnost připojení (případně jej resetovat do továrního nastavení v případě, kdy aplikace soundbar nenajde).

Mobilní aplikace nabízí přehledné rozhraní rozdělené do 5 kategorií:

  • My Sonos – přehled nedávno přehrávaných skladeb,
  • Procházet – přehled služeb pro streamování a přehrávání hudby,
  • Systém – přehled připojených reproduktorů a soundbarů,
  • Vyhledat – vyhledávání hudby podle názvu, alb, umělců a podobně,
  • Nastavení – nastavení připojených reproduktorů, hlasových asistentů, účtu a dalších.
My Sonos (zdroj: Cnews)
My Sonos (zdroj: Cnews)
Procházet (zdroj: Cnews)
Procházet (zdroj: Cnews)
kuki nastaveni
kuki nastaveni

Jakmile máte puštěnou hudbu nebo do soundbaru přichází zvuk z televize, vidíte ve spodní části okénko s aktuálně přehrávaným obsahem. Po kliknutí na okno vidíte přehrávaný obsah s dalšími možnostmi nastavení, jako je změna hlasitosti, aktivace nočního režimu nebo režimu pro zvýraznění diakritiky a další.

Okno s přehrávaným obsahem (zdroj: Cnews)
Okno s přehrávaným obsahem (zdroj: Cnews)
Ekvalizér (zdroj: Cnews)
Ekvalizér (zdroj: Cnews)
Noční režim se objevil v raném testovacím vydání Chrome OS (Foto: Scott Collier)
Noční režim se objevil v raném testovacím vydání Chrome OS (Foto: Scott Collier)

Pro připojení basových nebo prostorových reproduktorů stačí v aplikaci přejít do Nastavení a vybrat soundbar, ke kterému chcete reproduktory připojit. Následně stačí postupovat podle návodu a dané reproduktory připojit. Stejný postup platí i v případě dalšího nastavení, například při přidání hlasového asistenta.

KL24

Nastavení soundbaru 1 (zdroj: Cnews)
Nastavení soundbaru 1 (zdroj: Cnews)
Nastavení soundbaru 2 (zdroj: Cnews)
Nastavení soundbaru 2 (zdroj: Cnews)

Hodnocení:

Sonos Beam 2. generace je vynikající soundbar, který ve své cenové kategorii přináší adekvátní zvuk na vysoké úrovni. Ať už jste domácí posluchači hudby nebo rádi sledujete filmy ve vysoké kvalitě, bude vám soundbar s největší pravděpodobností dostačovat. Velkou výhodou je také široká škála podporovaných standardů a rozšiřitelnost o další prostorové reproduktory, čímž ulevíte soundbaru od emulování prostorového zvuku a zlepšíte kvalitu dialogů.

Oproti předchozí generaci přináší Beam 2 spíše mírná vylepšení v podobě podpory Dolby Atmos nebo eARC s vyšším bitratem. Příjemným bonusem je pak vynikající aplikace, která funguje spolehlivě a umožnuje veškeré nastavení soundbaru, streamování hudby a rozdělování úkolů v rámci Multi-room. Celkově vzato se jedná o vynikající hudební zařízení, které splní svůj úkol jako primární soundbar u televize nebo reproduktor pro kvalitní poslech hudby.

Líbilo se mi: Nelíbilo se mi:
+ kvalitní zvuk s jasně slyšitelným spektrem - umělé dopočítávání prostorového zvuku v Dolby Atmos
+ podpora Dolby Atmos, eARC a Multichannel PCM - pro někoho dražší cena
+ rozšíření o prostorové reproduktory - pouze jeden HDMI port
+ rychlá a přehledná mobilní aplikace
+ ovládání skrze hlasové asistenty Google a Alexa

Byl pro vás článek přínosný?