Hlavní navigace

SpaceX vypnul ukrajinské armádě část terminálů Starlink

7. 11. 2022

Sdílet

Zdroj: Starlink
Pentagon, SpaceX a ukrajinská vláda se nemůžou dohodnout, kdo to bude platit. Provoz není levný a počet satelitů nad Ukrajinou je menší než v oblastech s komerčním poskytováním služby. A Elon Musk není takový filantrop, jak se na začátku možná zdálo.

Elon Musk již v začátcích ruské invaze poskytl zemi nespecifikované množství terminálů a satelitní připojení k internetu prostřednictvím systému Starlink. SpaceX kvůli tomu musel přesměrovat některé satelity, neboť nad Ukrajinou jich nebylo dost. Pro zemi to byla vítaná pomoc v podobě konektivity, kterou se ruské armádě ani přes snahu nepodařilo rušit.

Pomoc měla být zdarma a později vyšlo najevo, že část platí Pentagon. Musk ale zřejmě není takový filantrop a žádá větší příspěvek na provoz terminálů. Situace došla tak daleko, že Ukrajina o část konektivity přišla. A to i přes Muskův nedávný tweet o tom, že bude provoz financovat dále.

Provoz každého terminálu má podle CNN stát 2500 dolarů měsíčně, což znamená měsíční účet 3,25 milionu dolarů. Ukrajina zvažovala dohodu s britským ministerstvem obrany o uhrazení, ale nakonec podle zprávy dala přednost jiným vojenským výdajům.

KL24

Zřejmě se schyluje k tomu, že financování Starlinku nad Ukrajinou převezme z větší části nebo úplně Pentagon. Podle serveru Engadget si nyní SpaceX určuje pravidla o tom, kde mohou Ukrajinci terminály používat a kde ne. V zemi je nyní okolo 20 tisíc terminálů a přímo od SpaceX jich tedy přišla jen menší část.

zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.