Hlavní navigace

Spartan bude výrazně rychlejší než IE. Microsoft zvažuje řadu jmen

26. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak už sami dobře víme, Spartan ve Windows 10 zatím není přítomen. Microsoft nový prohlížeč minulou středu předvedl, ale upozornil, že si ho vyzkoušíme až později. V podcastu jsme spekulovali, že Spartan bude nový prohlížeč ve směru uživatelského prostředí a funkcí, nicméně pohánět jej bude fork jádra Trident.

Spartan na velké obrazovce
Spartan na velké obrazovce

Průběžné vylepšování

V blogovém příspěvku Microsoft píše, že prohlížeč pohání nové jádro. Jedná se o stejné jádro, které bylo představeno už na podzim v Internet Exploreru 11 ve Windows 10 TP. Rozhodně se bavíme o variantě Tridentu. Pro ZDNet to potvrdil už i sám Microsoft. Nepřekvapuje nás to, redmondský gigant do něj investoval spoustu času a peněz.

Ze strategického hlediska by migrací na např. Blink přišel o další část autonomie – musel by se spoléhat na jiné. Podobně jako Windows 10 se Spartan dočká průběžných aktualizací. Pryč budou časy, kdy jsme jednou za pár let přešli na nový IE, přičemž půlka počítačů zůstala na verzi staré. Číslo verze nebude důležité, všichni budou mít aktuální software.

Podoba Spartanu na menší obrazovce smartphonuPodoba Spartanu na menší obrazovce smartphonu
Podoba Spartanu na menší obrazovce smartphonu

Dvě jádra, dva prohlížeče

Microsoft se tak přidá ke Googlu a Mozille. Kvůli kompatibilitě s firemními aplikacemi bude zachováno původní jádro z IE 11. Na straně spotřebitelů bude kompatibilita řešena jednoduše přibalením Internet Exploreru 11. Ve Windows 10 tak budou dva prohlížeče, byť definitivní podobu řešení neznáme.

Pouze víme, že také Internet Explorer ve Windows 10 bude mít k dispozici dvě vykreslovací jádra. Tedy to nové, které bude výchozí i ve Spartanu a které je vlastně fork Tridentu z IE 11, a druhé jádro, které zajistí kompatibilitu a půjde o původní jádro z IE 11. Je to zamotané, že? Reálně tak bude existovat vedle sebe více verzí IE 11.

 

Původní jádro z IE 11 ovšem kvůli kompatibilitě dovede simulovat starší verze prohlížeče. Právě tato dovednost bude zřejmě klíčová a stane se tím, co Spartanu chybí. A zřejmě díky absenci těchto částí kódu bude Spartan odlehčenější a v chodu svižnější.

Spartan bude rychlík

Pánové z AnandTechu si už nové jádro otestovali a vypadá, že opravdu bude o kus rychlejší než to stávající. Podívejte se sami na výsledky testu v tabulce níže. Detailnější informace případně najdete v článku na AnandTechu. Microsoftu se vede skvěle ve zpracování JavaScriptu, jinde má ve srovnání s konkurencí slabší místa.

Spartan bude rychlík
Spartan bude rychlík | Foto: AnandTech

Pokud používáte lednová Windows 10 Technical Preview, nové vykreslovací jádro si snadno aktivujete. Do adresního řádku zadejte about:flags a pak zapněte funkci Experimental Web Platform Features. Prozatím netušíme, jak se prohlížeč bude nazývat ve finále. Zdroj redakce Windows Central se vytasil se seznamem zvažovaných jmen.

Do užšího výběru se propracovali Entourage, Elixa, Evo, Evex, EndeavorEdge. Poslední jméno patří rovněž staronového vykreslovacímu jádru a mohlo by být sexy. Bohužel Microsoft zvažuje, že až vybere jedno z uvedených jmen, tak ho spáruje s Microsoftem, IE, případně Internet Explorerem.

Doufejme, že se novinka už nebude nazývat Internet Explorer, zatímco Microsoft Edge by byla ještě přijatelná varianta. Věřím, že též ohledně názvu si případně firma nechá poradit, když už v poslední době naslouchá uživatelům. Nebo se o to aspoň snaží.

MMF24

Nová jádro si ve Windows 10 v IE 11 můžete aktivovat
Nová jádro si ve Windows 10 v IE 11 můžete aktivovat

Zdroj: IEBlog | AnandTech | Windows Central