Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Máme specifikace 125W procesorů Intel Alder Lake pro desktop, mají „P-jádra“ a „E-jádra“, 228W PL2. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 16. 7. 2021 16:16

    Jan Olšan

    No Coffee Lake bylo napřed před Ryzenem 1000 (a asi i 2000?), mělo celkem znatelnou výhodou ve výkonu na jedno jádro. Ono tehdy taky asi 14nm Intel × 14nm GlobalFoundries znamenalo, že měl Intel výhodu lepšího procesu, viděno zpětně (přijde mi, že jsem ten rozdíl ve foundry/Intel procesu asi tehdy trošku podceňoval).

    Zrovna ten multi-thread výkon bych jako takovou super výhru pro Alder Lake neviděl, s +14 % výkonu* při až +60 % spotřeby (228W/142W), no.... Alder Lake bude podle mě docela událost, ale kvůli pokroku v jednovláknovém výkonu. Taky přijde na trh o rok později než Zen 3, že jo...

    * Podle toho údajného Cinebench R20.
    Taky jsem teď slyšel, že zrovna Cinebench může být pro Alder Lake dost ideální případ - protože to, jak pracuje po dlaždicích, znamená, že je to v podstatě imunní na problém s tím, že velké a malé jádro má jiné charakteristiky výkonu. V úlohách, kde se vlákna musí nějak víc synchronizovat a je to citlivější na asymetričnost, by to mohlo dopadat hůř. Ale snad ne o moc, těch komplikovanějších MT programů snad tolik nebude.