Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Máme specifikace nových Radeonů: RX 6900 XT s Big Navi, RX 6800 a RX 6800 XT. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 21. 10. 2020 21:49

    Gildor

    Zajímalo by mě, jak velký podíl na tom tak velkém zvýšení frekvence má lepší proces od TSMC a jaký architektura.

    Fakt je ten, že jestli jsou ta čísla pravá, udělaly Radeony v posledních generacích nebývalý posun ve frekvenci, naopak Nvidia se pořád prakticky nepohnula z hodnot Pascalů, které už jdou taktovat přes 2000MHz a OC modely se samy taktují přes 1900MHz.

    Na druhou stranu, bude toto AMD stačit na rozumné konkurování RTX 3070 nebo i 3080? Těžko říct, rozhodne hlavně poměr cena / výkon.
    A taky bude důležitá dostupnost. Je pravděpodobné, že 6900 XT bude hodně málo, takže buď je předraží nebo budou vyprodané jak teď Nvidie. TSMC sice může mít lepší výtěžnost než Samsung, ale u takto velkého čipu stejně bude plně aktitovatelné jádro méně častá záležitost a kdoví jestli je ještě nebudou potřebovat pro nějaké Radeony Pro. Ale pokud by bylo hodně 6800 XT a 6800, tak by mohly jít na dračku i pokud by nebyly nějak extra úžasné, protože s Nvidiemi a dostupností to zatím vypadá zle...

    A dost podstatné taky bude, jak se AMD povedl první pokus o HW akceleraci RT, kde má generaci skluz. Sice RT ještě pořád nepovažuji za tak podstatnou věc, na druhou stanu věřím, že v horizontu 2-3 let bude u 3A her "vysoké/ultra nastavení" znamenat už automaticky nějaké DXR efekty....takže speciálně pokud neupgradujete grafiku každou generaci, má už myslím smysl (na rozdíl od Turingu) řešit i ten RT výkon už i v této generaci, v další generaci nepochybně. A kdyby v této generaci byla RT akcelerace od AMD fiasko, nevěštilo by to dobrou budoucnost...