Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Máme specifikace nových Radeonů: RX 6900 XT s Big Navi, RX 6800 a RX 6800 XT. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 22. 10. 2020 17:08

    Gildor

    Nechápu, proč by po nějakém čase neměly být normálně dostupné. V době krytohorečky to vypadalo ještě mnohem zoufalej než teď a za pár měsíců byly karty na skladech a cena zpět blízko MSRP.

    Takže ano, teď je to nanic, díky výkonu nových RTX se nejspíš rozhodla upgradovat většina majitelů Pascalu i další a výroba není až tak rychlá, ale ty karty se budou vyrábět nejspíš ještě 2 roky!
    K výtěžnosti - RTX 3080 je poměrně výrazně deaktivované GA102, takže tam nebude problém s výtěžností nijak velký (naopak ale poptávka po té kartě je teď astronomická...) a dokonce ani RTX 3090 není plně aktivovaná (ikdyž téměr) a u té si zase řekněme na rovinu - za $1500+ s herním výkonem cca 12% nad 3080 si to v tom dvouletém cyklu moc lidí nekoupí (ve srovnání s 3080 opět) a ta poptávka teď po vydání je velká, protože tyhle karty kupují nejvíc lidi s neomezeným budgetem, kteří zároveň často upgradují okamžitě, předobjednávají, apod... A 3090 opravdu nelze srovnávat s 2080Ti, která měla něco jako +30% výkonu na 2080....tady je to zlomek výkonu navíc, takže zájem bude dlouhodobě menší.

    Hádat termín dobré dostupnosti je samozřejmě těžké, protože extrémně záleží na Radeonech, jak budou výhodné a dostupné. Ale kdybych vzal nějakou "střední variantu", tak si tipuju, že RTX grafiky se začnou postupně v českých e-shopech naskladňovávat za odpovídající ceny po Vánocích a tak v březnu bude dostupné standardní široké portfolio nereferenčních modelů za obvyklé ceny.
    Já už při vydání říkal, že plánuju upgradovat na RTX 3080 na jaře a pokud se nestane něco neočekávaného, tak bych řekl že budou dostupné rozumné nereferenční modely za cenu 20-22 tis. v té době.