Hlavní navigace

Specifikace Blu-ray 3D hotovy

17. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslední generace audiovizuálních nosičů se v našich domácnostech ještě nestačila pořádně zabydlet, BDA (Blu-ray Disc Association) hlásí významný update – hotové specifikace 3D verze. Nevím nakolik se jedná o náhodu, že Blu-ray 3D je vydán v den světové premiéry filmu Avatar, který ke třem rozměrům přidává snad ještě několik dalších, ale o novém formátu se mluvilo už dlouho.

Nový Blu-ray disk využije vylepšeného obrazové formátu MPEG-4 AVC, přesněji MVC (Multiview Video Coding). Ten může obsahovat dvě video stopy (pro každé oko zvlášť) v rozlišení 1080p. Počítá se samozřejmě se zatmívacími brýlemi (v budoucnu i 3D televizory), červenomodrozeleným mazanicím je snad definitivně konec.

Blu-ray 3D může promítat i prostorové menu a titulky. Logicky by se měla zdvojnásobit datová náročnost, pokud ovšem MVC neumí využít některá podobná data z druhého streamu (předpokládám, že formát bude jednodušší, takže asi ne). Aktualizováno: ve zdrojovém článku se zmiňují o 50% navýšení množství dat. Specifikace jsou vytvořeny s ohledem na zpětnou kompatibilitu. Nové přehrávače budou umět přehrávat i 2D disky a staré přehrávače zobrazí 2D 1080p záznam z nových 3D disků.

CS24

První přehrávače by se měly dostat na trh v roce 2010. Zajímavostí je, že prvním kompatibilním přehrávačem bude herní konzole Sony Playstation 3, tedy přehrávač, který pomohl Blu-ray rozšířit asi nejvýznamněji a dost možná to znamenalo i smrt pro konkurenčního HD DVD. Ve světě počítačů už cosi ohlásili i zástupci AMD a Nvidia. Kalifornská společnost už dokonce prezentovala fungující přehrávání MVC na kartě GeForce 240 GT. Teoreticky je možné podporu akcelerace dopsat pro všechny karty, které zvládnout dual stream HD obrazu (Radeon HD 5000, u Nvidie zatím zřejmě jen nové 40nm modely s VP4 a v budoucnu Fermi?). Update dostupných softwarových přehrávačů PowerDVD, WinDVD, TotalMedia Theatre a Roxio CinePlayer BD je spíš jen formalitou.

Zdroj: Engadget

Autor článku