Hlavní navigace

Názor k článku Specifikace GeForce RTX 4070, 4080 a 4090 unikly. Výrobní proces 4N má prý blíž k 5 nm od Jan Olšan - "Zatím se spekuluje, že RDNA3 bude výkonnější než...

  • 24. 6. 2022 12:42

    Jan Olšan

    "Zatím se spekuluje, že RDNA3 bude výkonnější než Lovelace"
    Spekuluje se to ale i obráceně - tohle se ještě nedá vědět. IMHO je rozumnější vsázet spíš na Nvidii - obě firmy budou na cca stejném výrobním procesu, ale Nvidia na něj skočí ze stavu, kdy v poslední generaci měla proces výrazně horší. A navíc bude mít údajně vyšší spotřeby než Radeony, což je samo o sobě pro výrobce výhoda, protože to dává zadarmo výkon navíc, který tomu výrobci s nižší spotřebou bude chybět. Teda zadarmo pro výrobce... přenáší to náklady na uživatele (platby za elektřinu), samozřejmě.

    U těch procesorů - 40% navíc (edit: nebo "až" 40%?) pro Ryzeny 7000 platí pro mnohovláknové aplikace, a v těch Raptor Lake taky může být o dost rychlejší, protože bude mít jádra navíc. takže nársůt MT výkonu mezi +25% až 45% by tam taky mohl být (asi bude záviset na limitech spotřeby?).
    Intel uvádí, že v jednovláknovém výkonu má Raptor Lake stoupnout o "dvojciferná procenta", u AMD by to mohlo být rychlejší o 15-20%, bude záviset na tom, jestli Intel nepřeháněl, ale Raptor Lake by mohl být v jednovláknovém výkonu výš.

    AMD ale podle mě může potom výrazně předběhnout Raptor Lake ve hrách až vyjde verze Ryzenu 7000 s 3D V-Cache.

    V prodejích existuje i nějaká setrvačnost a jednou starší modely, když se podívám na ty statisticky z Mindfactory, tak po vydání Alder Lake si prodeje Intelů v retailu dost polepšily. https://imgur.com/a/bgK5rGo