Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Specifikace Ryzenů 9000 s jádry Zen 5 jsou venku. Hurá, AMD řeklo ne zvyšování spotřeby. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 4. 6. 2024 7:29

    Brutus

    Tohle není grafika, aby zálezelo na SW. Jediná část procesoru u které na programu záleží je vektorová jednotka, protože jen AVX-512 využije plnou šířku. U využití ALU je to věc frontendu, tedy dekodéry mikroinstrukcí a víc vyřešených závislostí výpočtů (tedy aby jste výsledkem nepřepsali registr, ze kterého má teprve být čten operand do jiného výpočtu) čím širší jádro, tím to je složitější. Taky tomu všemu musí odpovídat výkon load/store jednotek a vůbec celková datová propustnost.

    Ty optimalizace o kterých se píše, se týkají právě frontendu, tedy dalšího HW. SW s tím moc neudělá. Ty změny, co AMD udělalo jsou natolik rozsáhlé, že není možné vše vyřešit najednou. A tak taky vzniká prostor pro ZEN 6, který mimo růstu počtu jader, může taky přidat IPC.