Hlavní navigace

Nejlepší rychlý přístup. Speed Dial 2 vyšel také pro Firefox

8. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Každý prohlížeč obsah nového panelu řeší po svém, žádný vám však nenabídne tolik funkcí najednou jako Speed Dial 2. Ten dokonce podporuje synchronizaci obsahu.

K důvodům, proč aspoň sekundárně používám Chrome, patří doplněk Speed Dial 2. Rychlý přístup je vůbec zvláštní věc. Objevil se kdysi dávno v Opeře, ale postupně ho do jisté míry vzaly za inspiraci skoro všechny prohlížeče. Nebo aspoň ty hlavní. Vyplnit prázdnou stránku obsahem smysl dává, zato mě překvapuje, jak s myšlenkou rychlého přístupu prohlížeče v roce 2017 pracují. Moc jsme se neposunuli.

Rychlý přístup a jeho současné pojetí v prohlížečích

Soudobá Opera ho pojala tak, že se jedná o poměrně nepřehledné miniatury, protože jsou vyplněné textem domény. Celá stránka je aspoň plně konfigurovatelná a lze si vybrat z mnoha pozadí, včetně animovaných. Takže výsledek vypadá dobře. Chrome nabízí miniatury fotek webů v bílém vakuu, což je ucházející pokus. Jenže také polovinu stránky nepochopitelně vyplňuje redundantním vyhledávacím polem.

Edge sice pár míst pro oblíbené stránky vyhrazuje, jeho pojetí však působí neuměle – jako kdyby stránku někdo dal dohromady na koleni za jedno dopoledne předtím, než ve spěchu odešel na oběd. Přesto využití favikon a jejich hlavních barev vede k tomu, že se v miniaturách rychle zorientujete. Jen mě mrzí, že jich nemůže být víc než osm, když je zbytek stránky opět úplně prázdný. (Aspoň pokud v něm skryjete přehled zpravodajských novinek, počasí apod.)

Žádný prohlížeč v základu nabízí uspokojivou variaci na Rychlý přístup
Žádný prohlížeč v základu nabízí uspokojivou variaci na Rychlý přístup
Žádný prohlížeč v základu nabízí uspokojivou variaci na Rychlý přístup
Žádný prohlížeč v základu nabízí uspokojivou variaci na Rychlý přístup
Žádný prohlížeč v základu nabízí uspokojivou variaci na Rychlý přístup. Opera je nejblíže
Žádný prohlížeč v základu nabízí uspokojivou variaci na Rychlý přístup. Opera je nejblíže
Žádný prohlížeč v základu nabízí uspokojivou variaci na Rychlý přístup
Žádný prohlížeč v základu nabízí uspokojivou variaci na Rychlý přístup

A co Firefox Quantum? Ani z něj nejsem úplně šťastný, byť alespoň nabízí služné možnosti přizpůsobení. Miniatury považuji za příliš malé podobně jako u Edge. Známé stránky však mají přiřazena loga ve vyšších rozlišeních, u běžných webů jsou kombinovány favikony se snímky stránek. Volitelně můžete zobrazit dva řádky, což dohromady vychází na dvanáct pozic.

„Synchronizace“ je zřejmě sprostý pojem

Každý prohlížeč tedy nabízí trochu jiné pojetí, většinou ale neoslní graficky – nejlépe v tomto ohledu podle mě vychází Opera, která ukazuje, že vlastní tapety na pozadí stránky nejsou standardem. Natož pak tapety animované. Její rychlý přístup nicméně nepatří k nejpřehlednějším. Za vítěze bych ho zatím patrně vybral, protože konkurence není silná.

Co ovšem není dobře vyřešeno v základu, můžete aspoň v některých prohlížečích vyřešit doplňkem. Speed Dial 2 mi v Chromu vynahradil snad všechno, co mi kde chybělo. Nabízí pěkné motivy vzhledu, celou stránku si můžete přizpůsobit i co se obsahu týče. Miniatury mohou zobrazovat snímky stránek, ale také loga, jež nahrajete z místního úložiště, nebo z internetu. A co je možná vůbec nejdůležitější, celý rychlý přístup se zvládá synchronizovat.

Speed Dial 2 pro Firefox je stejný jako verze pro Chrome Speed Dial 2 pro Firefox je stejný jako verze pro Chrome

To jsem si zatím schovával, ale synchronizaci rychlého přístupu v základu nepodporuje snad žádný prohlížeč. Přitom ji považuji za běžnou funkci. V roce 2017. Rychlý přístup lze označit za rozšíření systému záložek. Záložky přitom synchronizuje skoro každý prohlížeč. V případě jmenovaného doplňku nicméně synchronizace není bezplatná, k dispozici je v rámci varianty Speed Dial 2 Pro. Zakoupíte ji za pět dolarů. Není to moc, navíc se jedná o doživotní licenci.

KL24

Speed Dial 2 pro Firefox

Dotazoval jsem se nedávno autorského týmu na Twitteru, zda nechystají Speed Dial 2 také pro Firefox. Ohnivá liška nedávno přišla o podporu staršího typu doplňků, zato jí zůstala podpora WebExtensions. Až na specifické případy by nemělo být problém vzít hotový doplněk pro Chrome a publikovat ho s mírnými úpravami v katalogu Firefox Add-ons. Odpovědi jsem se nedočkal, Speed Dial 2 se však stal skutečností.

Nezbývá, než se zeptat, zda dostál očekáváním. Dostál, je to úplně stejný doplněk. Pokud jste si již uspořádali rychlý přístup v Chromu, můžete jen nainstalovat Speed Dial 2 z Firefox Add-ons, přihlásit se ke svému účtu a provést synchronizaci obsahu. Hned budete doma. Nebo si s doplňkem pohrajte, pokud jste na něj ještě nenarazili. Lepší řešení rychlejšího přístupu neznám. Máte-li nějaké jiné tipy, můžete se podělit s ostatními v diskuzi.

Byl pro vás článek přínosný?