Hlavní navigace

Spekulace: Android N možná dostane i tradiční desktopový režim s okny

15. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ron Amadeo z Ars Technicy si v Androidu N všiml několika odkazů na tzv. freeform windows, což je podle jeho názoru klasický okenní režim, jako znáte například z Windows. Reference se nachází přímo v kódu, ale také v dokumentaci pro vývojáře. Zatím jde o experimentální nastavení, které v prvním sestavení není dostupné, ale možná se objeví v dalších verzích.

Remix OS chce přinést Android na desktop

Jednou z hlavních novinek Androidu N je víceokenní režim (split screen). Na telefonech i tabletech dovoluje otevřít dvě aktivní okna vedle sebe. Na mobilech každé okno zabere přesně polovinu obrazovky. Na tabletech bude možné předěl měnit. Na televizorech s Androidem TV pak přibude ještě PIP režim, tedy obraz v obraze, kdy se malé okno s přehrávačem objeví v rohu obrazovky.

 

Freeform windows by podle všeho mělo znamenat podporu nezávislých oken s vlastními rámy. Upraveným aplikacím v Androidu N bude možné měnit velikost, takže přidání rámů je již jen formalita. Formalita, která by dovolila Android nasadit i na desktop, kde tradiční okna jsou přirozenější než aplikace v celoobrazovém režimu.

O totéž se snaží startup Remix OS i na starších verzích Androidu. Googlu by se nativní implementace hodila, pokud jednou skutečně zahubí Chrome OS a na laptopech by využil Android. Plnohodnotný okenní režim by dokonce mohl udělat desktop i z mobilů. Stačilo by je připojit k velké obrazovce podobně jako u funkce Continuum ve Windows 10.

MMF24

Otázkou je, kdy (či jestli) se nového režimu dočkáme. V testovacích verzích Android M se objevilo experimentální nastavení pro split screen. Ve finálním Marshallow již funkce nebyla. Android N možná dostane experimentální podporu oken, ale funkce možná bude až ve finální verzi „Androidu O“.

Zdroj: Ars Technica