Hlavní navigace

Spekulace: Google připravuje dotykový Chromebook

27. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google se údajně sveze na vlně dotykových Ultrabooků. Podle China Times připravuje společně s tchajwanským výrobcem Compal dotykový Chromebook. Do prodeje by se mohl dostat ještě před koncem roku.

Spojení Chrome OS a dotykového displeje určitě dává smysl. Jednoduchý systém založený na prohlížeči a webových aplikacích k ovládání prstem svádí. Často je zapíchnutí ukazováčku do displeje snazší než posunování kurzoru pomocí touchpadu. Google už také optimalizoval prohlížeč Chrome pro Windows 8, aby v dotykovém módu měl větší ovládací prvky.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Na druhou stranu by ale dotyková obrazovka zařízení jen prodražila. Google před nedávnem uvedl spolu se Samsungu nový Chromebook Series 3, poprvé postavený na platformě ARM. S cenou 249 dolarů míří proti levným netbookům. Později přišel ještě nový Acer C7 za 199 dolarů, tentokrát už čistě intelovský.

Že by Google ještě před koncem roku přišel s vlastním modelem? Nebylo by těch Chromebooků už moc? Ani prvotní zájem o dotykové ultrabooky s Windows 8 není zrovna velký, byť je jasné, že displeje budeme osahávat čím dál častěji. Dotykový Chromebook by navíc částečně kanibalizoval na tabletech a smartboocích s Androidem, na jejichž prodeje musí Google také dbát.

 

MMF24

Osobně věřím, že v Googlu podobné zařízení testují, ale nemyslím si, že bychom se jej letos dočkali. Po zkušenostech s dotykovou verzí Chromu ve Windows 8 musím říct, že ovládání prohlížeče má ještě rezervy a že IE10 je subjektivně stále rychlejší a pohodlnější. Ale třeba nás v Mountain View překvapí podobně jako modelem s ARM.

Zdroj: China Times (via TechCrunch)