Hlavní navigace

Spekulace: Windows 7 pro mobily

16. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pozorně se podívejte na následující obrázek pocházející přímo ze stránek Microsoftu, mající za účel prezentovat připravovaný operační systém Windows 7. Ano, je to tak: Na smartphonu napravo se usídlila tapeta s povědomou rybou, rovněž viděnou v betaverzi Windows 7.

I takto nevinná drobnost může indikovat celou řadu věcí. Když si uvědomíme současnou situaci, kdy mobilní Windows stagnuje a jejich sedmá iterace, kódovým názvem Photon, se neustále odkládá, potřebuje Microsoft opravdu silnou zbraň proti rostoucímu podílu iPhonu, novému Google Androidu a Palm Pre.

Již z dřívějška víme, že Windows 7 obsahuje miniaturní jádro MinWin a celý systém bude rozdělen do několika vzájemně zaměnitelných vrstev. Kdo dá dohromady jedna a jedna si zajisté spojí tyto informace a dojde k závěru indikujícímu možné využití těchto programových vrstev pro Windows Mobile 7. Dokonce i funkce jako je geolokace („vědomí“ aplikací o vaší aktuální pozici), multidotykové ovládání, či detekce náklonu a natočení zařízení mají mnohem větší smysl u mobilů, než u „velkých“ strojů.

MMF24

Nic nevylučuje možnost zahození staré Windows CE architektury a použití robustního kernelu Windows 7 také pro mobilní segment, kde takový tah dopomůže k lepší konkurenceschopnosti. Celá situace ale může být dosti jednodušší a obrázek „pouze“ napovídá lepší propojení mobilního Windows Mobile 7 s kolosálním Windows 7.

Zdroje: Softpedia, AeroXP.org