Hlavní navigace

Špičkový držák dvou monitorů Stell SOS 2020 (recenze)

11. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Takže pokud jste šetřili a koupili si monitor bez výškového nastavení, je dobré poohlédnout se po ergonomickém držáku. To platí, i pokud máte displejů více nebo třeba chcete vedle monitoru mít ve stejné výšce i notebook. Držák od Stellu není levný, ale provedení má špičkové.

Celá nabídka Stellu se liší podle toho, na kolik monitorů je držák určený a podle provedení – mechanický nebo s plynovými písty. Ty mechanické jsou samozřejmě o dost levnější a monitory s nimi umístíte prakticky do stejných pozic jako u plynových. Ale potom už s nimi příliš hýbat nebudete.

Mechanický a pístový držák pro dva monitory

To s pístovým držákem lze polohovat jednoduše kdykoli a měnit výšku monitorů je s nimi velmi snadné. Vyzkoušel jsem model SOS 2020, držák pro dva monitory do úhlopříčky 32". Podporuje standardy VESA 75 a VESA 100.

SOS 2020 není složitá skládačka a po vybalení z krabice nemusíte jednotlivá ramena montovat. Jde o jeden kus, zvlášť jsou akorát samotné držáky VESA a část pro přidělání ke stolu. Na pracovní desku je možné jej přišroubovat dvěma standardními způsoby – přes zadní hranu, nebo po vyvrtání jednoho otvoru skrz stůl.

Provedení celé konstrukce je hodně kvalitní, materiálem je zde ocel a hliník skrývající plynové písty. Pod plastové krytky pak lze uložit kabeláž. Po namontování na stůl je čas připravit monitor: stačí odšroubovat nohu, našroubovat držák VESA a monitor nacvaknout na rameno.

Tuhost pístů vyladíte pomocí utahování nebo povolování jednoho imbusového šroubu, záleží na hmotnosti vašeho monitoru. Příslušný imbusový šroubovák je v balení a překvapivě jde také o velmi kvalitní kousek, který místo vyhození využijete i později v garáži.

 

Polohování monitoru je velmi snadné, můžete jím otáčet i posouvat nahoru a dolů. Směrem dolů se spodní hrana monitoru může dotýkat stolu, ale směrem nahoru se lze dostat nejvýše na 50 cm (střed monitoru, respektive držáku VESA). Pro práci ve stole tahle výška úplně nestačí, ovšem pro tento účet má Stell v nabídce jiný typ polohovacího pracoviště.

Jiný model, který s monitory zvedne i klávesnici

Jediné omezení je zeď

Největším nepřítelem neomezeného polohování je ovšem stěna. Pokud totiž máte stůl u zdi, tak se rameny dostanete jen do stran. Na všech propagačních materiálech jsou tyhle držáky prezentované na stolech v prostoru. Částečným řešením je přišroubovat držák skrz stůl dále od stěny.

V mém případě jsem místo jednoho monitoru nasadil adaptér SAA 4000 za 400 Kč. Získal jsem tak šikmou plochu pro upevnění notebooku. Vejde se do něj laptop do šíře 42 centimetrů a jako slabší místo vidím pouze boční úchyty.

Ty jej drží, ale kromě toho, že z nějakého důvodu lákají kočku, aby je okusovala, tak zároveň mohou u notebooků zakrývat některé porty. Stell na to zřejmě myslel také a tyhle úchyty jsou posuvné. Zrovna u MacBooku Pro ale některý z portů budou zakrývat vždy.

Hodnocení

Stell SOS 2020 stojí v obchodech okolo 4890 Kč, což není málo, ale jde o jeden z nejkvalitnějších držáků monitorů. Plynové písty fungují spolehlivě, a pokud nemáte stůl úplně u zdi, tak pomůže vytvořit ergonomické pracoviště a současně prázdný stůl. Pro tři monitory je v nabídce model SOS 2030, ale více už nepřidáte.

Pro monitorové maniaky je pak možné použít držáky dva. SOS 2020 má v sobě integrovaný port USB 3.0, sluchátkový jack a vstup pro mikrofon, které můžete i nemusíte využít. Pro stolní počítač se mohou hodit.

ICTS24

 

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.