Hlavní navigace

Spoiler alert. Facebook chce omezit vyzrazování zvratů ve filmech

28. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Sociální síť testuje novou funkci pro dočasné ukáznění proudu příspěvků. Nejlepší je ale stejně nechat se odpojit od internetu.

Zvlášť dnes není problém si nezáměrně dopředu pokazit zážitek z filmu nebo jiného díla. Stačí, aby někdo dostatečně ohleduplný na sociální síť přidal příspěvek, který práskne zvrat v ději. Většinou už je pozdě, když si uvědomíte, o čem příspěvek pojednává. A protože vás to naštve, není cesty zpět, pointu si budete pamatovat a budete se kvůli tomu užírat celý film, až ho konečně uvidíte. K řešením patří blokovat ty jedince, kteří se etikou při tzv. spoilerování nezabývají. Žádné řešení samozřejmě nebude nikdy neprůstřelné, ale Facebook by chtěl aktivně přispět svojí troškou do mlýna. Sice se stejně můžete spolehnout na to, že ve Hře o trůny někdo nevyhnutelně zemře, ale možná se ze zákulisních drbů předem nedozvíte, kdo by to mohl být.

KL24

Filtr na spoilery

Nová funkce časové osy se nazývá Keyword Snooze. Jde tedy o možnost dočasně blokovat příspěvky s určitým klíčovým slovem. Na Facebooku skrývání aktivujete z nabídky příspěvku. Blokování klíčových slov trvá po dobu 30 dní a Facebook nezachycuje jiné varianty slova. Klíčová slova volí sám z daného příspěvku, vy si pak z nabídky případně vyberete. Jen doufejme, že takový příspěvek už nebude plný spoilerů.

Spoilery by díky nové funkci mohly ustoupit (foto: Facebook) Spoilery by díky nové funkci mohly ustoupit (foto: Facebook)

Nemuselo by být špatné, kdyby funkce byla k dispozici také v nastavení časové osy, abychom nemuseli lovit v příspěvcích. A pro případy, že se chcete dlouhodobě vyhýbat nějakému tématu, pak umožnit permanentní blokování. Pro tuto chvíli se jedná o testovací funkci, takže pokud se neosvědčí, může ji Facebook změnit nebo úplně zrušit. Není proto ani dostupná v každém účtu, byť Facebook nespecifikuje jak velké procento uživatelů a uživatelek ji může testovat.

Byl pro vás článek přínosný?