Hlavní navigace

Spojené státy a Česko se loučí s Internet Explorerem 6

4. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft má důvod k oslavě, neboť se mu úspěšně daří zbavit nenáviděného potomka. Internet Explorer 6 můžeme používat zhruba od léta 2001, kdy byl vydán krátce po dokončení slavných ikspéček. Mohli jste si jej tehdy doinstalovat i do Windows 98, Me, NT4.0 nebo 2000. Samotný Microsoft v posledních letech došel k závěru, že je stále relativně vysoký podíl zastaralého prohlížeče na překážku, což vedlo ke spuštění stránky The Internet Explorer 6 Countdown. Zde poskytl mj. kódy, které může každý vložit na svou webovou stránku. Návštěvník s IE6 pak uvidí varování, že brouzdá v něčem (několikrát) překonaném.

Otázkou zůstává, nakolik se na snižování podílu uvedená webová stránka podepsala. Příliš na tom však nezáleží, důležité je, že se v posledním měsíci v několik dalších státech povedlo srazit podíl IE6 pod hranici jednoho procenta. Z globálního hlediska je velmi důležité, že od starého prohlížeče upustili obyvatelé Spojených států. My v České republice jsme výzvu překonali dostali společně s nimi, byť v součtu obyvatel byl náš podíl IE6 (vzhledem k velikosti celého trhu) docela nevýznamný.

Suverénně nejvyšší tržní podíl si šestka stále drží v Číně. Používá ho tam čtvrtina všech surfařů! Čína se na celosvětové používanosti IE6 podílí rovnou polovinou. V prosinci tento prohlížeč ovládal 7,7 % trhu, na začátku roku 2010 to bylo ještě asi 13 %. Po tolika letech působí i těch necelých osm procent poměrně děsivě. Naneštěstí mají surfaři ještě dva roky, než jim skončí podpora. Přes slabé zabezpečovací prvky jej budou moci používat s tím, že jim Microsoft známé zranitelnosti opraví. Životnost prohlížeče má totiž skončit až s Windows XP.

Podobnou situaci nechce nikdo opakovat, redmodský gigant dokonce začne instalovat nové verze IE automaticky. Naneštěstí XP nebudou nikdy podporovat nic novějšího než IE8, zatímco Visty se zaseknou s IE9. Tyto prohlížeče nás tudíž časem mohou také obtěžovat, byť asi v menším měřítku než IE6. Microsoft nicméně neztrácí jen uživatele šesté řady prohlížeče, ale obecně uživatele Internet Exploreru.

Tip: Neúprosné statistiky: Firefox padá na hranici 20 %, Chrome se šplhá k 18 %

MMF24

Zdroj: Exploring IE