Hlavní navigace

Spojení Motoroly a Googlu se blíží. EU i USA schválily nákup

14. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google už zřejmě brzy definitivně převezme Motorolu. Včera se spekulovalo, že americký regulátor už brzy udělí povolení, večer ministerstvo spravedlnosti obchod posvětilo. Stejný krok učinila i Evropská komise. Google na svém blogu uvedl, že čeká ještě na pár povolení a slavná značka bude jeho.

Jak už jistě víte, Google za upadající Motorolu nabídl 12,5 miliardy dolarů. Jedná se o dosud největší akvizici, kterou internetový gigant uskutečnil. Nic jiného mu ale zřejmě nezbývalo, protože jeden z klíčových produktů – Android – je pod palbou patentových útoků. Motorola obchodem dostane 17 000 patentů a dalších více než 7000 stále čeká na registraci. Více v článku Motorola a Google: megaobchod, který má zachránit oba zoufalé.

Evropský komisař Joaquín Almunia dodal, že budou Google pečlivě hlídat, aby patentů nezneužíval. Google ale vždy tvrdil, že se jimi chce pouze bránit a nenarušovat férovou hospodářskou soutěž.

Ironické je, že americké úřady současně s akvizicí Motoroly Mobility schválily také obchod s patenty Nortelu, o které se Google také ucházel. Šest tisíc patentů si ale nakonec rozdělí Microsoft, Apple a RIM, což jim také dává cenné zbraně pro soudní spory. Dohromady za ně zaplatí 4,5 miliardy dolarů.