Hlavní navigace

Spokojenost zákazníků Microsoftu lehce poklesla. Drama se nekoná

29. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft bojuje s uživateli, uživatelé bojují s Windows 8. Neplatí to pro telefony s Windows Phone, kde dlaždice sklízí úspěch. Kdo je používá, nemůže si je vynachválit. Zákazníci jsou s nimi spokojenější než s iOS. V březnu např. Nokia vedla žebříček výrobců smartphonů, s nimiž jsou spotřebitelé ve Spojených státech nejspokojenější. Bezproblémový chod a snadné ovládání ovšem dlaždice na osobní počítače nepřinesly.

Tip: Potvrzeno: Windows 8.1 budou k dispozici zadarmo skrze Windows Store

Tam naráží na nedostatek dotekových obrazovek. Kdo ji nemá, ten dotekové aplikace prakticky využívat nepotřebuje. Metro očividně způsobuje zmatky, a proto uživatelé osobních počítačů nehodnotí Windows 8 tak kladně, jako svého času oceňovali Windows 7. Podle čerstvého průzkumu se v letošním roce spokojenost zákazníků s Microsoftem snížila. Nutno podotknout, že k poklesu došlo také v minulém roce. Podle záznamů měření se spokojenost zákazníků průběžně snižovala, až klesla na 69 bodů ze sta v roce 2008.

 

Po vydání Windows 7 se ale začala zvedal. Kulminace přišla v roce 2011 se 78 body. Od té doby spokojenost opět klesá, byť relativně pomalu. Loni si firma připsala 75 bodů, letos zatím dosahuje 74 bodů. Hodnota se ale ještě může změnit, neboť jsme ještě ani nevstoupili do druhé poloviny roku.

CS24

Překvapení? Upřímně, dalo se to čekat. S produktem, jenž nás má provést jakýmsi přechodovým obdobím mezi dvěma érami, to skoro nikdy nedopadne bůhvíjak slavně. Pokles navíc zatím není zdaleka tak dramatický, jak byste možná čekali. Po vydání Windows Vista se index propadal rychleji. Microsoft letos vydá Windows 8.1, která systém podstatně zlepší, uživatelé budou mít více času se s novou generací Windows sžít.

Zdroj: American Customer Satisfaction Index via WinSource