Hlavní navigace

Spolupráce v reálném čase bude i na desktopech díky Microsoft Office 2016

5. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lukáš se o tom opatrně zmínil, ale myslím, že není na škodu tento fakt více zdůraznit. Microsoft pro The Verge potvrdil, že nadcházející generace kancelářského balíku pro osobní počítače bude podporovat kolaboraci v reálném čase. To již odnepaměti podporují Google Docs, které ovšem fungují pouze v prohlížeči. Nebo aspoň tato funkce ano.

Podobně Microsoft spolupráci v reálném čase umožňoval dosud pouze v prohlížeči s Office Online. Office 2013 umožnila editaci sdíleného dokumentu s tím, že pokud jej měl někdo jiný otevřený, zobrazil se pruh s upozorněním. Změny jste pak na serveru mohli přepsat, případně jste ze serveru stáhli aktuální kopii dokumentu. Kdo funkci kdy použil, ví, že stav byl a je nevyhovující.

 

Microsoft Office 2016 ukáží, že klasické desktopové může v této oblasti konkurovat webovým aplikacím. S Lukášem jsme v minulosti zkoušeli souběžnou editaci textového dokumentu jednak v Office Online, jednak v Dokumentech Google. Druhé řešení mělo navrch v tom, že bylo rychlejší. Ve webovém Wordu se změny projevovaly pomaleji. I na tom by měla firma zapracovat.

CS24

Podle The Verge se spolupráce v reálném čase nejdříve objeví ve Wordu 2016, přičemž časem přibude také v Excelu a PowerPointu. Z mého pohled je o nejlepší novince v chystaných Office rozhodnuto. Zájemci si mohou stáhnout veřejně dostupnou ukázku v češtině. Zmíněná kolaborace v ní nicméně zatím přítomná není. Postupně funkce proroste i do mobilních edicí Office.

Zdroj: The Verge