Hlavní navigace

Spolupráce v reálném čase konečně dorazila do Office Web Apps (a další novinky)

7. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft oproti Googlu neměl ve své webové kanceláři jednu funkci – spolupráci na jednom dokumentu ve více lidech v reálném čase. Tato veliká nevýhoda konečně přestává platit. Spolupráce možná byla, ale ne v reálném čase. Teď v dokumentu uvidíte ukazatele myší svých kolegů, podobně jako to funguje v Google Docs. Každý člověk bude zvýrazněn jinou barvou, ani přehled aktuálně připojených uživatelů chybět nebude.

Každá změna se prakticky ihned projeví také na vaší obrazovce. Microsoft má v rukávu novinek více. Další vylepšení se dotkla Wordu a Excelu na webu. Ukládání probíhá samovolně, v tom se neskrývá žádné překvapení. Díky tomu o provedené změny nikdy nepřijdete. Pro srovnání, Google Docs se na automatiku spoléhají odjakživa.

Co jste rovněž ve Wordu nemohli? Přidávat záhlaví a zápatí. Teď už smíte snadno přidávat automatické číslování stránek třeba do zápatí. K ruce máme nově tabulky různých stylů. Ne všechny proto musí vypadat stejně nudně. Co nám dále chybělo? Jasně, funkce najít a nahradit. A také lze konečně vkládat nezlomitelné mezery.

 

Další je na řadě je webový Excel. Po zhruba půl roce od slíbení změn pro Office Web Apps jsme se dočkali ochrany buněk proti zápisu. Ta patřila k nejčastějším požadavkům ze strany uživatelů. Stavový řádek je užitečnější, neboť hlásí, např. celkovou hodnotu buněk atp. Podporovány jsou funkce SUM, AVERAGE a COUNT. Prostřednictvím kontextové nabídky lze konečně změnit pořadí listů.

Ani přetahování buněk dříve nebylo možné. Mohli jste je pouze vyjmout a vložit. Poslední zářez potěší bez výjimky každého. Můžeme totiž přejmenovávat dokumenty přímo v editoru, nemusíme tudíž běhat zpět na obsah SkyDrive. Webový PowerPoint obsahuje nový nástroj na ořezávání obrázků. Do budoucna se Microsoft zaměří na editaci na tabletech s Androidem.

KL24

Zdroj: Office 365 technology | Word Blog | Excel Blog

Byl pro vás článek přínosný?