Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Spolutvůrce Opery vydal nový prohlížeč Vivaldi. Chce získat jeho bývalé uživatele. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 23. 2. 2014 9:04

    PET5 (neregistrovaný)

    Po přečtení několika recenzí na toto téma jsem byl velmi nadšený z výkonu, který podává GTX 750 v coinminingu. Vždyť ona skoro dotahuje výkon Titana. Je to až neuvěřitelné a vypadá to jako by tato karta měla odemčeny výpočetní jednotky.


    Později jsem však dosažené výsledky dosadil do vzorce na výpočet efektivity těžby a zde to už taková sláva, jako v recenzích není. Ne, že by GTX 750 nebyla dobrá, ale není to takové terno, jak ukazovaly grafy z těch recenzí. Ona ta cena elektřiny totiž nehraje tu nejdůležitější roli. Mnohem důležitější je výpočetní výkon. Pokud tedy například dosadím údaje pro R9 270 - 470 KH/s při spotřebě 180 W, tak výpočtový čistý zisk po odečtu ceny energie je u Litecoinu aktuálně na 1,65 dolarů (2,6 dolarů bez odečtu energie). U GTX 750 pokud zadám 250 KH/s při spotřebě 60 W, tak čistý zisk bude jen 1,06 dolarů (1,38 dolarů bez energie). A to ještě kalkuluji s aktuálně velmi nízkou cenou Litecoinu, která je na poloviční hodnotě. Pokud se s prodejem virtuální měny vyčká na návrat do cen z počátku roku, tak si ten zisk můžeme zdvojnásobit. Při stejné ceně energie se rozdíly mezi kartami ještě více prohloubí.


    Takže ta bublina s GTX 750 pro těžbu zřejmě brzy splaskne.