Hlavní navigace

Spořič obrazovky: světová fauna v obrazech

31. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dlouho jsme se nebavili o jedné z tradičních součástí Windows, a sice o spořiči obrazovky. Když od monitoru odejdeme, obvykle nějaký naběhne. Obvykle ani moc neřešíme, který si z nabídky od Microsoftu zvolit. Nepřekvapivě výchozí sestava spořičů nepokryje touhy všech lidí, takže méně spokojeným uživatelům Windows nabízíme docela pěknou alternativu k základní výbavě. Ta se skrývá za rouškou reklamy, ale z obrázků budete jistě nadšení.

Australský tým vyhledávače Bing sestavil kolekci pěkných snímků, tématem se stala samozřejmě Austrálie. Vyhledávač od Microsoftu má vůbec poměrně dobrý zvyk jinak prostinkou stránku s vyhledávacím políčkem ozvláštnit aspoň nějakým hezkým obrázkem. A proč ty nejlepší zástupce nevzít, nepromíchat a nevytvořit z nich třeba spořič obrazovky. Myslím, že za výběr snímků se tým protinožců nemusí stydět, právě naopak.

Tenhle spořič určitě není jediným svého druhu, najít se jich dá víc. Minulý rok jste mohli obdivovat například pamětihodné stavby z celého světa. Kolekci dal dohromady opět australský tým spravující Bing. Pár dnů stará novinka se zaměřuje pro změnu na přírodu a zvířata. Tvůrci mu vybrali trefný název Cute & Charming.

Instalace: pozor na změnu domovské stránky

Přestože jde o běžný spořič obrazovky, musíte se přesvědčit, že váš stroj splňuje minimální požadavky:

  • Windows XP SP2 nebo novější,
  • Internet Explorer 6 nebo novější, eventuálně Firefox 3.0 nebo novější,
  • alespoň 512 MB paměti,
  • procesor o taktu minimálně 500 MHz,
  • přinejmenším 50 MB volného místa na disku.

Instalace je trochu ošidná, takže se ji přibližme. Z odkazu výše se dostanete na stránku, které vévodí tlačítko Download now.

Ke stažení se vám nabídne spustitelný soubor, který ještě neobsahuje všechny instalační součásti. To poznáte především na jeho velikosti. Přesto jej stáhněte a spusťte.

Hned v úvodu se vám Microsoft pokusí přenastavit domovské stránky a vyhledávače v nainstalovaných prohlížečích. Pokud nic takového nechcete, zrušte obě předvolby:

  • Set MSN and Bing as my default home pages
  • Use Bing as my default search provider

Alespoň se nikde neschovávají, ale jsou pěkně na očích, takže by se vám nemělo stát, že je ponecháte povolené omylem. Leda byste se unáhleným klikáním sami dopustili nepozornosti. Pakliže změny ponecháte povolené, promítnou se nejen do Internet Exploreru, ale i do Firefoxu či Chromu. Měnit pak domovské stránky a poskytovatele vyhledávání do původního stavu není nikterak zábavné, takže je lepší změně předejít.

Klepněte na tlačítko I Accept, čímž přijmete podmínky používání.

Poté se objeví poděkování za projevení důvěry v Bing, Microsoft a jeho spořič obrazovky. Okno zavřete klepnutím na Close. Nyní budete přesměrováni zpět do internetového prohlížeče, teprve teď se dostanete ke stažení samotného šetřiče. Ten objemově narostl na skoro devět megabajtů, což je propastný rozdíl ve srovnání s předchozím souborem. Instalátor se nazývá CuteAndCharming.exe a když ho spustíte, nebude se vás na nic ptát a spořič rovnou nainstaluje. Kvůli tomu kontrastuje s úvodním instalačním programem, který se vás vyptával na to, zda vám může nastavit Bing jako vyhledávač.

Malé okénko vám nakonec pouze potvrdí úspěšnou instalaci:

Zvířata z celého světa

Aniž byste museli něco dalšího nastavovat, fotografie zvířat se vám budou při nečinnosti ukazovat automaticky. Žádné konkrétní možnosti nastavení tento šetřič nemá, stále si však můžete ručně určit prodlevu. Pokud náhodou nevíte, jak na to, provedete to klepnutím pravým tlačítkem myši na plochu, kde vyberete položku Přizpůsobit a pak přejdete do sekce Spořič obrazovky.

Obrázků by každopádně mohlo být více, ale berme zavděk to, co nám Microsoft nabízí. Rozlišení snímků je dobré, takže majitele monitorů s vyšším rozlišením nebude kvalita nijak zvlášť trápit. Vyberme si pár fotek na ukázku:

MMF24

Australský tým dal kdysi dohromady také balík pozadí na plochu (pouze pro Windows 7), stáhnout jej můžete z galerie Microsoftu. V něm uvidíte čistě kouzelná zákoutí Austrálie. Opět jde tak trochu o promo vyhledávače Bing.