Hlavní navigace

Spotify má již 100 milionů uživatelů. Platí ale jen třetina

20. 6. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Švédská hudební půjčovna je největší na světě. Zástupci Spotify potvrdili listu The Telegraph, že mají každý měsíc 100 milionů aktivních uživatelů. To je ovšem nicneříkající metrika, protože do těchto statistik jsou započítáni i lidé, kteří navštíví web Spotify, aniž by museli nutně něco poslouchat. Důležitější je počet předplatitelů, těch má Spotify už od března 30 milionů.

Spotify má 30 milionů předplatitelů

Ani největší uživatelská základna nestačí k tomu, aby si na sebe služba vydělala. Loňské tržby sice meziročně stouply téměř dvojnásobně na 1,9 miliardy eur, provozní ztráta však činila 185 milionů.

Služba Předplatitelů
Spotify 30 milionů (červen 2016)
Apple Music 15 milionů (červen 2016)
Deezer 6 milionů (červen 2016)
Napster/Rhapsody 3,5 milionu (prosinec 2015)
Tidal 3 miliony (březen 2016)

Google ani Microsoft mimochodem nezveřejňují, kolik předplatitelů mají jejich hudební služby, ale ostatní významné půjčovny jich mají dohromady méně než Spotify. Dvojkou je s přehledem Apple s 15 miliony předplatiteli. Deezer se už rok a půl drží na 6 milionech. Okolo 3 milionů platících najdeme na Tidalu, o něco více čítá Napster, který by se letos chtěl výrazněji rozšířit i do zbytku Evropy (tedy i k nám).

 

CS24

Na větším rozšíření pracuje i nováček SoundCloud Go, který je zatím dostupný jen v USA, Británii, Irsku a Francii. Dostupnost ale nemusí znamenat úspěch. Dvě velké globální služby – Rdio a Rara – loni zanikly. A abychom to měli komplet, český a slovenský MusicJet chystá restart.

Zdroj: The Telegraph