Hlavní navigace

Spotřeba dat ve vlacích Leo Express je průměrně 313 GB denně

Sdílet

 Autor: Leo Express
Leo Express v souvislosti se zlepšeným pokrytím sítí 5G zveřejnil data o spotřebě dat ve svých vlakových soupravách.

V Česku jezdí Leo Express na koridoru Praha-Olomouc-Ostrava, vynechává například Brno. V této části Česka je již pokrytí sítí 5G téměř kompletní. Dopravce využívá konektivity operátorů T-Mobile a Vodafone.

Cestující s Leo Express spotřebují průměrně 313 GB dat na jeden vlak. Před investicí do rychlejšího Wi-Fi ve výši 1,25 milionu korun to bylo 61 GB.

Zkusme si to přepočítat na jednoho uživatele. Půjde o velmi hrubý výpočet, neboť Leo Express neuvádí, zda do statistiky počítá jen jízdu k hranicím, nebo i Slovenskou/Polskou část (řekněme, že ne). Také neuvádí průměrnou obsazenost, která na koridoru bývá 60 až 80 %. Pro zjednodušení vynecháváme regionální spoj na Orlicku.

WT100

Vlak společnosti Leo Express má pět vagónů a zhruba 237 míst. Při plném obsazení to tedy činí 1,32 GB na jednoho cestujícího, pokud by ovšem vlakem jezdil tam a zpět celý den. Vlak se na trase trvající 3,5 hodiny „otočí“ pravděpodobně jednou, za celý den tak jedno místo využijí zhruba čtyři cestující. Při průměrné obsazenosti by to mohli tedy být tři.

Reálně tak jeden cestující spotřebuje za svou cestu z Prahy do Ostravy v průměru 440 MB dat. Jde ale opravdu jen o pokus o výpočet z neúplných dat sloužící pro hrubou představu. Rekordní denní spotřebu vlaku zaznamenal Leo Express ve výši 1,3 TB.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.