Hlavní navigace

Spouštění na plochu bude výchozí možností, dotykové aplikace ukončíte křížkem

31. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nová nálož obrázků tak nějak vyvrací to, co jsme dosud věděli o jarní aktualizaci GDR1 pro Windows 8.1. Microsoft si měl větší změny nechat až na Windows 9, ale zatím se zdá, že letošní novinka změní tvář systému mnohem více, než jsme si byli ochotní připustit. (A než co by se od podobně velké aktualizace slušelo.) Zatímco název produktu se nezmění, bude se výrazně vracet tam, kde jsme byli před Windows 8. Pokud budete mít myš, tak budete smět v Metru vyvolávat klasické kontextové nabídky.

Nepřehlédněte: Klasické kontextové nabídky a přístupnější vypnutí ve Windows 8.1 GDR1

Dotykové aplikace budeme moct připínat na hlavní panel. Nebo se na něm objeví minimálně spuštěné aplikace, když to povolíte v nastavení. Přečtete si naše dosavadní články. Teď k novinkám. Podle WZor.Net bude spuštění na plochu výchozí možností. Ačkoli jde o další drobnost, ve skutečnosti bude dopad tohoto rozhodnutí velký a pro uživatele klasických počítačů důležitý. Microsoft přestává uživatelům nutit Metro, pokud nemají dotykovou obrazovku.

 

Steven Sinofsky se odmítl ohlížet zpátky a natvrdo začal měnit podobu Windows. Pak firmu nicméně opustil a od té doby Microsoft pomalu mění jeho strategii. Je to zpátečnické? Předpokládám, že pro majitele tabletu se nic nemění a dlaždice budou to první, co po spuštění přístroje uvidí. Mezi uvolněnými obrázky si snadno všimnete dalších změn. Především toho, že dotykové aplikace lze zavřít křížkem.

Znovu se bavíme o ústupku uživatelům klasických počítačů bez dotykového ovládání. Ukončování aplikací pomocí ovládacích prvků, ne nepodobných těm z desktopu, bude lidem s myší připadat logické. Na tabletu horní ovládací lištu, jak myslím, neuvidíme. Podobnou funkci jsme ale obzvlášť očekávali až ve Windows 9. Pro tuto nadcházející řadu systému si Microsoft schovává alespoň běh dotykových aplikací v oknech.

CS24

Dotykovou aplikaci ukončíte křížkem, podobně jako program v desktopu
Dotykovou aplikaci ukončíte křížkem, podobně jako program v desktopu | Foto: WZor.Net

Zdroj: WZor.Net via Neowin