Hlavní navigace

Správa telefonu s Windows Phone 8 je v systému Windows 8 skvělá!

17. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Omluvte prosím rozjuchaný nadpis, protože jsem ale byl majitelem smartphonu s Windows Phone 7, jsem ze změn souvisejících s Windows Phone 8 nadšen.

Správa telefonu přes Průzkumníka je pro řadu uživatelů základním předpokladem ke spokojenému používání. Přesto se některé přístroje neobejdou bez obslužného softwaru. Proč by nám to mělo vadit? Především když přijdete k nějakému počítači, kde se příslušný program nenachází, narazíte na obtížně řešitelný problém. Microsoft byl například kritizován za rozhodnutí, že ke správě telefonu s Windows Phone 7 bude nutné použít Zune. Právě Zune se pro mnohé stal synonymem nenávisti.

Přiznávám, že ačkoli se mi idea pohodlného obslužného softwaru zamlouvá a připadá mi jako správná cesta pro sváteční uživatele, zrovna Zune měl vlastnosti, s nimiž nešlo moc dobře vyjít. Nevím, o jak rozšířený problém se jedná, ale ačkoli jsem mu výslovně zakázal sahat na tagy ve skladbách z hudební knihovny, pravidelně jsem se z jeho strany dočkal korekcí, které ovšem z nějakého důvodu byly k horšímu. Zune systematicky ničil celou knihovnu, přičemž jejímž popisků jsem strávil moře času. Správně oštítkované písničky považuji za základ, jedině tak se mohu v knihovně pohybovat rychle, elegantně a nechytá mne amok.

 

Přesto si myslím, že pomocí aplikace jako Zune by moje technicky relativně slušně zdatná babička dokázala přetáhnout svá oblíbená alba do telefonu. Rozhodně by s počítačem nezápasila tak, jako kdyby byla nucena přetahovat soubory do příslušných adresářů. To jen tak na okraj. Výhodou čerstvé platformy Windows Phone 8 je, že si můžeme vybrat, který ze dvou způsobů preferujeme. Jestli jsme pohodlní (a proti tomu lze těžko něco namítnout), můžeme se více spolehnout na automatiku a obslužný software. Současně ale můžeme do obsahu rýpat z Průzkumníka.

Aplikace Windows Phone se v počítači objeví automaticky
Aplikace Windows Phone se v počítači objeví automaticky

Zapomeňte na Zune. Konečně!

Microsoft tedy uspokojil obě skupiny uživatelů. První bude jásat, že stačí telefon připojit pomocí USB k počítači, a skrze správce souborů do interní paměti nasází hudbu, video nebo obrázky. A nasnímané fotografie naopak stáhne na pevný disk počítače. V tomto ohledu si nelze příliš stěžovat. Mobilní Osmičky obsahují složky pro hudbu, videa, obrázky, vyzváněcí tóny a dokumenty. Především za změnu přístupu k vyzvánění jsme opravdu vděční, protože ještě v dobách Windows Phone 7 byla cesta za vlastním vyzváněním tak trnitá, že jste to mnohdy nakonec vzdali.

Tentokrát stačí, když empétrojku přesunete do složky Ringtones. Je přitom úplně jedno, jestli se jedná o nějaký pidisoubor, nebo o skvostnou píseň o deseti megabajtech a několikaminutové délce. První skupina již ví, že můžete používat obyčejného Průzkumníka, cíl by splněn. A co my ostatní? Přeci jen, je mnohem pohodlnější, když se po připojení telefonu dodaná aplikace postará o synchronizaci obsahu bez našeho přičinění. Podívejme se, jak se povedla doteková aplikace pro Windows 8.

Hudbu můžeme konečně do telefonu přidávat přes Průzkumníka
Hudbu můžeme konečně do telefonu přidávat přes Průzkumníka

Snadná správa v dlaždicovém prostředí

Je jasné, že podíl Windows 8 na osobních počítačích je nyní ve srovnání s Windows 7 neporovnatelný. Jenže právě symbióza Windows 8 a Windows Phone 8 by měla být zajímavá. A také, že je. Mile budete překvapeni, když k počítači poprvé připojíte svůj smartphone, v našem případě model HTC 8X, který jsme rovněž recenzovali, automaticky se vám v Metru nainstaluje správce Windows Phone. Žádného zvláštního názvu se tedy nedočkal, naopak sděluje, co od něj můžete čekat. Výstřednosti jako Zune se již nekonají.

Tip: HTC Windows Phone 8X: tak trochu jiná Lumia 920 (recenze)

Vzhledem k tomu, jak potichu instalace proběhne, se klidně stane, že aplikaci přehlédnete. Jakmile ji spustíte a svůj telefon v ní pojmenujete, bude vám nabídnuta pěkná možnost. Při připojení přístroje se přirozeně můžete bez vyzvání otevřít Průzkumník, na výběr máte ovšem ještě aplikaci pro správu. Které řešení vám vyhovuje více, může se stát výchozím. Ačkoli se jedná o naprostou drobnost a pitominku, možnost volby oceníte.

Pokud stojíte o automatickou synchronizaci, bude vám ušetřena práce. (Ne, že by se Zune neuměl probudit ve chvíli, kdy jste svůj smartphone připojili k počítači.)

Jednoduchý přehled vám ukáže, co všechno v telefonu máte
Jednoduchý přehled vám ukáže, co všechno v telefonu máte

Ještě více vás nicméně potěší samotná aplikace Windows Phone. Microsoft konečně vyprodukoval onoho jednoduchého klienta, po němž většina z nás toužila. Aspoň někteří určitě. Ve srovnání se Zune byla jeho funkcionalita zredukována na příjemně nízkou úroveň a vývojáři nám dokazují, že méně je někdy více. Od dotekového programu byste ostatně nikdy žádné složitosti nečekali, v Metru se tento styl jednoduše nenosí.

Když telefon zapojíte do volného portu USB, správce načte jeho obsah. Proběhne automatický import (lze zakázat) pořízených fotografií, dokončení akce vám bude oznámeno pomocí notifikačního systému ve Windows 8. V přehledném zobrazení vám bude naznačeno, kolik prostoru jaký obsah zabírá. Navigace v útrobách telefonu je jednoduchá, přesně po vzoru jiných prográmků z Metra. Pokud se raději chcete spoléhat na ruční práci s obsahem, vybrané položky označíte a pomocí jediného tlačítka buď přesunete do počítače, nebo je z paměti smartphonu smažete.

Notifikace vás informují o všem důležitém
Notifikace vás informují o všem důležitém

Žádný převod do vhodných formátů

Pár negativních vlastností aplikaci vytkneme. Pokud svou hudební knihovnu stavíte striktně na formátu MP3, nenarazíte na žádný zádrhel. V opačném případě se ale připravte, že si soubory budete muset předem převést. Takový FLAC k podporovaným očividně nepatří a místo svých hudebních souborů vám vestavěný správce souborů ukáže prázdnou složku. Na místě by přitom bylo, kdyby takové soubory dokázal převést do vhodnějšího formátu. Bohužel, na podobnou funkci se prozatím nedostalo.

Přímo v aplikaci rovněž párkrát zakopnete, a to rovněž o na první pohled dostupný digitální katalog s aplikacemi. Bylo by vhodné, kdybychom je mohli přímo ze správce instalovat. Naneštěstí jste při výběru vždy přesměrováni do webové verze Windows Phone Store. Totéž platí pro vyhledání ztraceného telefonu. Windows Phone má již delší dobu bezvadnou funkci. Telefon můžete z webu po přihlášení k Microsoft Account najít. Na mapě bude ukázána jeho poloha, můžete jej prozvonit, případně na dálku vymazat. To kdyby došlo k odcizení přístroje.

Přehled zabraného prostoru
Přehled zabraného prostoru

V případě těchto funkcí bychom rovněž ocenili, kdyby byly přístupné v rámci dotekové aplikace. Prozatím však v prostředí fungují jen jako odkazy, které vás přesměrují do prohlížeče. Na druhou stranu, kdyby se něco přihodilo něco, aspoň víme, kde máme správné adresy hledat. Kompletní integrace s aplikací by však přišla vhod.

Nezasloužené nízké hodnocení

Více možností nám aplikace Windows Phone nenabídne. Domnívám se, že je to dobře. Hlasité publikum po Microsoftu žádalo jiný směr. Zune byl nabobtnalý a otravný klient, přičemž jsme byli nuceni ho používat. S Windows Phone 8 jsme volnější. Hardcore jedinci ukojí své potřeby s obyčejným Průzkumníkem, zatímco ostatním byl pod stromeček nadělen jednoduchý klient pro synchronizaci. Při jeho používání oceníte výhody takových aplikací, k nimž patří automatická synchronizace obsahu mezi telefonem a počítačem.

Ve srovnání se Zunem ale byl nový klient ořezán na dřeň. Neobtěžuje se zbytečnostmi, nezatěžuje počítač (Zune byl docela otesánek, pokud se ptáte mě). Ovládání aplikace konečně není složité a matoucí, naopak velmi rychle dosáhnete svého. Z mého pohledu tedy dotekový správce pro Windows 8 naprosto bohatě splnil svůj účel. Je rychlý, jednoduchý a pohodlný.

Vybrané obrázky můžete ručně odeslat do počítače
Vybrané obrázky můžete ručně odeslat do počítače

Proto bych se ho rád zastal. Ve Windows Store obdržel řadu nízkých hodnocení. Uživatelé si na něm vybíjí svou zlost. Aplikace totiž nepodporuje starší zařízení s Windows Phone 7, rozumí si až s mobilními Osmičkami. Může ale tento klient za to, že se Microsoft rozhodl učinit jej kompatibilní pouze s novými přístroji? Nikoli. Průměrné dvouhvězdičkové hodnocení je proto naprosto zkreslené a nevypovídá nic o tom, jak aplikace ve skutečnosti spolehlivě pracuje. Zklamáni bude v případě, že jste čekali duchovního nástupce Zune.

Jestli jste čekali změnu, budete tleskat. Přímočarý klient pro synchronizace počítače a telefonu funguje bezvadně. Microsoft k němu přibalil rovněž český překlad. Aplikaci hledejte ve Windows Store.

Zde můžete změnit výchozí akci, k níž dojde po připojení přístroje
Zde můžete změnit výchozí akci, k níž dojde po připojení přístroje

Galerie

Svů telefon pěkně pojmenujte Průzkumník, nebo obslužný software? Automatický import můžete rovnou zakázat Aplikace? Po klepnutí budete odkázáni na prohlížeč

MMF24

Pár předvoleb Prohlížení fotografií a obrázků v telefonu Procházení hudby v telefonu Obrázky můžete rovněž přidávat do telefonu

Průběh přidávání dat do telefonu je rovněž přítomen Empétrojky do telefonu přidáte S jinými hudebními formáty si aplikace neporadí Šikovná funkce je bohužel k dispozici jen na webu