Hlavní navigace

Správné datum, regionální formáty a přizpůsobení klávesnice [Windows Phone]

1. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Žít v česku neznamená pouze to, že žijeme v jiném časovém pásmu, podle čehož se odvíjí rozdílnost času v jeden moment napříč různými státy světa. I když máme např. osm hodin večer, zatímco New Yorku ve stejnou chvíli osvětluje slunce, protože jsou v tomto městě tři hodiny odpoledne, není to jediná odlišnost. Rozdílnost kultur se projevila v rozdílném způsobu zápisu a uvádění času, data atp. Máte tyto formality správně nastaveny?

Jiný stát, jiný formát

Jsme Češi, žijeme v Česku a nejspíš se nechcete nechat mást 12hodinovým zápisem času. Někteří budou jen napoprvé zmateni, jiní mu neporozumí. Například Američané i datum zapisují jinak. Poslední den prosince 2015 bychom v Česku správně zapsali 31. 12. 2015, zatímco v USA jsou využívána lomítka a výsledek by vypadal takto: 12/31/2015. Velká Británie jde na věc podobně, jen mění pozici dne a měsíce: 31/12/2015.

 

Nejedná se o jediné využívané styly zápisu, ale je myslím jasné, co se vám snažím sdělit. Na správném regionálním stavení záleží. Za druhé, regionální nastavení je nezávislé na zobrazeném jazyku. To je důležité, protože pokud nemáte rádi překlady, můžete Windows Phone klidně používat tak, že bude komunikovat v americké angličtině, přitom ale zobrazí české regionální nastavení. Uvidíte tedy česká data, čas atp.

Regionální nastavení

Přejděte do Nastavení (Settings), kde najděte datum+čas (date+time). Pokud patříte ke šťastlivcům, kteří získali aktualizaci Windows Phone 8.1 Update 2, můžete najít kategorii čas+jazyk, v angličtině pak time+language. Zapněte 24hodinový formát hodin (24-hour clock).

Vraťte se a tentokrát otevřete kategorii oblast (region). V nabídce Země nebo oblast (Country/Region) vyberte Českou republiku, v nabídce Místní formát (Regional format) pak místo podle jazyka telefonu vyberte češtinu. Když provedete jakoukoli změnu, systém si vyžádá restart. Pod nabídkami tedy klepněte na předtím skryté tlačítko restartovat telefon (restart phone).

Je to nepohodlné v tom, že při nastavování telefonu někdy restartujete i několikrát. Bohužel pokud zařízení hned nerestartujete, ale odejdete z nastavení s tím, že restart provedete později, ve skutečnosti Windows Phone provedené změny zapomenou. I když pak přístroj vypnete a zapnete ručně, nezmění se nic. Přejete-li si tedy změny uložit, klepněte na tlačítko pro restart, jakmile ho někde spatříte.

Tip: Regionální nastavení a Windows Store

K regionálnímu nastavení patří také volba státu, kde žijete, viz výše. I ta je nezávislá na zvoleném jazyku telefonu. Je to ale právě tato předvolba, která se počítá, když Windows vyhodnocují, jak pracovat např. s Windows Storem. Při nesprávně zvoleném regionu se tedy může stát, že vám nebude dovoleno nakupovat aplikace. Pakliže jste narazili na nesoulad v obchodě, víte, kam se máte podívat jako první.

Když jedna klávesnice nestačí

Podobně jako můžete používat jiné regionální nastavení, než jaký zvolíte jazyk zobrazení, tak si můžete vybrat libovolnou jazykovou mutaci klávesnice. Mně osobně například nevyhovuje česká klávesnice, na mobilu se nechci zdržovat s diakritikou, navíc tlačítko pro psaní háčků zabírá místo a ostatní klávesy jsou kvůli němu o malý kousek menší. Je to pro mě tedy méně pohodlná klávesnice.

Pokud uvidíte tlačítko pro restart přístroje, hned na něj klepněteKlávesnic můžete používat vícePřesuňte na první místo jazyk, v němž s vámi bude telefon komunikovat

Nepotřebuji ani napovídání slov, protože našeptávač nabízí jen slova s diakritikou a efektivita napovídání není nejvyšší. Diakritika v SMS stejně není optimální. Proč si tedy raději nenastavit anglickou klávesnici? Českou přitom rušit nemusíte, můžete se mezi nimi přepínat, což je v podstatě ideální stav.

CS24

Nastavení najděte klávesnici (keyboard). Klepněte na tlačítko přidat klávesnice (add keyboards) a vyberte si jazykovou mutaci na seznamu. Mezi klávesnicemi se přepínáte druhým tlačítkem zleva v nejspodnějším řádku. Kdybyste chtěli některou z přidaných klávesnic zase odebrat, vraťte se do Nastavení, podržte na ní prst a v kontextové nabídce klepněte na odebrat (remove).

Tip: Změna jazyka

Máte telefon v angličtině, ale chcete nastavit češtinu jako jazyk, v němž s vámi bude přístroj komunikovat, případně obráceně? V Nastavení (Settings) najděte jazyk (language). Klepněte na tlačítko přidat jazyky (add languages), vyberte si v nabídce a potvrďte výběr. Jazykem zobrazení je první položka na seznamu. Pokud je např. čeština na druhém místě pod angličtinou, vyvolejte kontextovou nabídku češtiny a klepněte na přesunout nahoru (move up). Telefon si vyžádá restart.