Hlavní navigace

Spustí letos Google obchod s hudbou a knihami?

22. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vyhledávací jednička půjde Applu po krku i v dalších oblastech. Už delší dobu se proslýchá, že chce Google spustit vlastní hudební službu, která by mohla narušit takřka monopolní postavení iTunes Store. Firma se základnou v Mountain View má výhodu v mocném vyhledávači, který by při zadání jména skladby/interpreta mohl na předních místech zobrazit přímo odkazy ke koupi.

Takto zatím v Americe funguje partnerství s Pandorou a iLike, kde mají uživatelé možnost poslechnout si streamovanou nahrávku na jedno klepnutí myši. Zatím není jasné, jak bude služba Googlu vypadat, vydání se ale možná dočkáme ještě letos, s předplacenými balíčky snad příští rok.

Google Books

Zároveň se mluví o obchodu s knihami, tedy konkurencí třeba Apple iBooks. Google má vlastní vyhledávač Books, který nabízí k náhledu nebo stažení většinu svobodné produkce, nedávno uzavřeli dohodu s 20 000 vydavateli/autory a digitalizuje spousty knihoven či archivů. Samotný nákup autorsky chráněných titulů ale řeší přes obchodní domy (třeba Amazon). Takže prostor je také pro vlastní byznys.

KL24

Google by z toho mohl těžit na vlastních platformách Android nebo chystaném Chrome OS. Chytré telefony s Androidem letos v Americe ukously značnou část koláče a s 28 % jsou za první čtvrtletí druhou nejprodávanější platformou. Letos se objeví i tablety, které jsou pro potenciální čtení vhodnější a netbookový systém Chrome OS by mohl přinést obchod i na běžné počítače. Prodávat zde budou totiž i aplikace.

Zdroj: Wall Street Journal

Byl pro vás článek přínosný?